StoryEditorOCM
Splitpostoji li rizik?

Getani upozoravaju kako se u Podrumima ne smije održati izložba za Noć Muzeja: ‘Opasno je‘! Ravnateljica sve objasnila

Piše Mia Uzinić
25. siječnja 2024. - 10:22

Ovaj petak građane očekuje Noć muzeja koja je godinama Splićanima omiljen događaj, a Muzej grada Splita je odlučio organizirati izložbe u Podrumima Dioklecijanove palače. Sve nam se to činilo jako lijepo i pohvalno, a onda smo naletjeli na objavu Facebook grupe GetDirekt.

- U Dioklecijanovim podrumima Muzej grada Splita organizira izložbe, radionice za djecu, stručna vođenja u prostoru koji je proglašen rizičnim s aspekta sigurnosti! MGS svjesno izlaže ljude, djecu i eksponate sigurnosnom riziku i ugrozi te sanitarno ugrožavajućim faktorima za zdravlje tj. gov**ma i curenju kanalizacijske vode sa zidova podruma! MGS jeste li vi normalni?! - stoji u njihovoj objavi uz koju su priložili dokument Konzervatorskog odjela u Splitu iz svibnja 2023. godine. 

image
Sasa Burić/Cropix

- Obnova središnje sale Dioklecijanovih podruma nije započeta, glavna sala nije konzervirana, u Podrumima teče voda, a posebno u prvom traveju gdje se miješa oborinska voda s kanalizacijskom pa bi postavljanje interijerskih elemenata u takav prostor bilo potpuno neprimjereno -  stoji u očitovanju Konzervatorskog odjela. 

image
Saša Burić/Cropix

Kako bismo provjerili jesu li izložbe sigurne za građane, odlučili smo poslati upit Vesni Bulić Baketić, ravnateljici Muzeja grada Splita.

Kazala nam je da će privremena izložba biti postavljena u zapadnom dijelu Podruma, a u istočnom dijelu se nalazi izložba koja je dio stalnog postava.

- Sanirali smo neuzemljene utičnice i dio instalacija na području recepcije u istočnom dijelu Podruma. Izvršen je pregled kritičnih točaka, dok se ostali dijelovi prate na dnevnoj razini. Izvršena je hitna sanacija svoda u hodniku Y gdje je otpadala žbuka. Prostorije u drugim dijelovima Podruma koje nisu statički sanirane ili gdje se događa veliki prodor vode i dalje nisu otvorene za posjetitelje - objašnjava Bulić Baketić. 

image

Vesna Bulić Baketić
 

Paun Paunović/Cropix

Prostorije za koje procijene da nisu sigurne za posjetitelje drže zatvorenima, a dokument koji smo spomenuli na početku ovoga teksta, odnosi se na štandove koji svojim obimom i sadržajem nisu bili adekvatni za prostor prezentiranog arheološkog lokaliteta u kojem se provode kontinuirane sanacije.

image
Paun Paunović/Cropix

Dakle, izložba koju organizira Muzej grada Splita u Dioklecijanovim podrumima u potpunosti je sigurna i nadaju se da će ih posjetiti što veći broj ljudi. Očekuje vas izložba Fragmenti prošlosti carske Palače u Splitu, izložba Jerka Marasovića, ali i svjetlosna projekcija uz glazbu u prostoru centralnog hodnika Podruma Dioklecijanove palače

Održat će se i prezentacija publikacije za djecu i mlade Dioklecijan - ratnik, vizionar, car te likovna radionica za djecu o caru Dioklecijanu. U planu imaju i stručno vodstvo po Podrumima Dioklecijanove palače uz višu kustosicu Vedranu Supan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 18:03