StoryEditorOCM
SplitNAKON OSAM GODINA

Formira se gradilište novog zdanja na Manušu, ograđuje prostor a radovi počinju tek najesen? Javio se i investitor...

Piše SPLIT SD
10. svibnja 2023. - 14:59

Nešto se počelo "micati" na parceli gdje se dugih osam godina iščekuju radovi na izgradnji garažno-poslovnog kompleksa Small Mall u splitskom kotaru Manuš.

Prometnom signalizacijom počelo je formiranje gradilišta, a nakon ljeta će početi zemljani radovi, jer vijećnici nisu dali suglasnost za izvođenje radova tijekom ljetnih mjeseci.

Na križanju Vukovarske i Livanjske ulice danas je počelo postavljanje signalizacije kojom će se regulirati promet za vrijeme radova. Investitor, tvrtka "BIP RE & RED GmbH", podružnica tvrtke "Breiteneder Immobilien Parking AG" sa sjedištem u Beču najavila je početak radova te krajnji cilj.

- Umjesto 118 turističkih apartmana i 22 poslovna prostora trgovačke namjene, kako je bilo zamišljeno u prvom projektu iz 2015., investitor je 24. travnja 2023. pokrenuo proceduru izmjene i dopune lokacijske dozvole, kojom se namjena mijenja u hotel luksuzne kategorije, uredske prostore visoke A kategorije, poslovne prostore trgovačke namjene i banku u suterenu i prizemlju.

image
Small Mall/Slobodna Dalmacija

Iako prema Generalnom urbanističkom planu treba osigurati minimalno 500 parkirnih mjesta za javno korištenje, predložena prenamjena omogućila bi čak 540 parkirnih mjesta dostupnih građanima i posjetiteljima za javno korištenje.

Izgradnja podzemne garaže velikoga kapaciteta s pet etaža na ovoj lokaciji tako će prometno značajno rasteretiti uži centar grada - najavili su te dodali kako će kompleks biti okružen s puno zelenila, a predviđeno je i uređenje javnog trga zapadno od objekta - također s mnogo zelenila i financirano od strane investitora - što bih, prema njihovim riječima, dodatno trebalo oplemeniti vizuru središta grada.

- Projektant novog rješenja je renomirani arhitektonski biro "3LHD" iz Zagreba. Ponovno formiranje gradilišta na Manušu započinje izvođenjem radova na izradi privremene prometne regulacije prema elaboratu Projektnog biroa Damjanić i Prometne suglasnosti za formiranje gradilišta izdane od strane Upravnog odjela za komunalne poslove 21. ožujka 2023. Na gradilište će biti dopremljene gradilišne ograde, kontejneri i ostala potrebna oprema, te će se prostor ograditi sukladno Ugovoru o zakupu javne površine.

image
Joško Šupić/Cropix

Trajanje tih pripremnih radova procjenjuje se na sedam radnih dana. Nastavak građevinskih radova za javnu podzemnu garažu, prvi dio projekta, započinje prema postojećoj Potvrdi izmjene i dopune glavnog projekta u dijelu zaštite građevinske jame na sjevernom i istočnom dijelu gradilišta (na južnom i zapadnom dijelu već je izvedeno 128 pilota u prošlosti). U planu su izvedba geotehničkih sidara i betona, te parcijalni iskop - najavio je investitor.

Završetak radova zaštite građevinske jame očekuje se u roku od šest mjeseci, a završetak gradnje cijeloga projekta, investicije vrijedne oko 40 milijuna eura, očekuje se početkom 2026.

image
Ante Čizmić/Cropix

- U svjetlu što brže realizacije projekta, posebice javne podzemne garaže čime se smanjuje gužva u središtu grada, investitor je od Gradskog vijeća zatražio suglasnost za izvođenje radova u ljetnoj sezoni. Naravno, nositelj projekta će poštovati propise predstavnika Grada Splita.

Zaključno, svjesni činjenice da je Split turistički grad, investitor i izvođači radova vodit će računa da u najmanjoj mogućoj mjeri ometaju stanovnike i posjetitelje grada Splita u uobičajenim životnim aktivnostima. Svi radovi bit će obavljeni sukladno najvišim europskim standardima - poručio je investitor Small Malla.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 09:26