StoryEditorOCM
SplitSLUČAJ ‘PINOKIO‘

Epilog šokantne priče: Splićanka optužena da čuva djecu u prostoru bez struje i vode kažnjena - ali ne zbog toga

Piše split sd
6. ožujka 2024. - 18:50

Prije nepunih dana nadugo smo i naširoko izvještavali o Nataši Grahovac, vlasnici obrta za čuvanje djece u Splitu, koja je držala djecu u prostoru bez struje i vode i pritom mjesecima nije prijavila zaposlenice niti je njezin ‘vrtić‘ Pinokio ispunjavao nužne uvjete za rad.

Prijavile su je bivše djelatnice i roditelji, a priča koja je zgrozila Split sada je dobila i sudski epilog.

Vlasnica vrtića izvarala pola Splita. Tete i najmodavac tvrde da je svima dužna, a ona će: ‘Gazda je bolesnik, a tek ti roditelji...‘

Osramoćena vlasnica vrtića strave, koja je izvarala pola Splita, ima novi projekt. Mame su prestravljene: ‘Bježite!

Kako piše Dalmacijadanas, Općinski prekršajni sud u Splitu kaznio je N.G., vlasnicu obrta za čuvanje djece "Pinokio" s ukupnom novčanom kaznom od 4.370,00 eura. Osim toga, kako se navodi u presudi, okrivljenica je dužna uplatiti u korist Državnog proračuna Republike navedeni iznos u roku od 30 dana po pravomoćnosti prekršajnog naloga.U detaljnom sudskom obrazloženju navedeno je da vlasnica obrta N.G. nije prijavila radnice u propisanom roku najranije 8 dana prije početka rada, a najkasnije prije početka rada.

Naime, navedeno je u presudi da su čak tri radnice obrta za čuvanje djece "Pinokio" radile, a da nisu bile dva mjeseca prijavljene. Osim toga, neke od njih su prijavljene za rad nakon inspekcijskog nadzora i tako je počinjen prekršaj koji je definiran u Zakonu o mirovinskom osiguranju."Radnice T.I.H., J.Š. i Š.P.M. nije prijavila u propisanom roku nadležnom tijelu mirovinskog osiguranja te je N.G. ostvarila konstitutivna bića prekršaja iz članka 112. stavka 1. točke 2. Zakona o mirovinskom osiguranju", jasno je definirano u presudi.

Kad je Slobodna pitala Natašu Grahovac, je li prijavila "tete" iz Pinokija, ovako nam je lani rekla:

- Jesam, sve. I svi doprinosi su im uplaćeni. Međutim, šta se desilo? Ništa od toga nije vidljivo na Poreznoj jer sam izbrisana iz Registra pa obrt zapravo ne postoji. To je cijeli problem. Gledajte, ja ne želim radit protuzakonito. Zašto bi to željela? Pa nije kao da prodajem suvenire pa da me nije briga... 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 15:02