StoryEditorOCM
Splitženska turneja

Ekipa Sandre Benčić u Splitu predstavila 13 hrabrih poteza, jedan od njih je ključan za ovaj grad: ‘Treba ih srezat‘...‘

Piše Božidar Lončar
19. ožujka 2024. - 15:45

Ženska turneja Možemo! je posjetila Split. Zeleno-crvena politička platforma sa svojim saborskim zastupnicama, članicama i članovima te koordinatorima oko 12 sati je sjela na kavu na Rivu baš poput Splićana i prošetala do Đardina družeći se s građanima gdje su održali konferenciju za medije. Onako, tipična aktivnost predizborne kampanje. Ništa drugačije od bilo koga drugog. 

image

Sandra Benčić

Joško Šupić/Cropix

Na konferenciji za medije u Đardinu su govorile Tamara Visković, nekadašnja splitska gradska vijećnica, Tanja Jadrešić iz splitskog Možemo!  te saborske zastupnice u posljednjem, upravo raspuštenom sazivu Urša Raukar i Sandra Benčić

image

Sandra Benčić sa suradnicima nakon presice u Djardinu

Joško Šupić/Cropix

U Zagrebu je predstavljeno 13 hrabrih poteza koji u dva-tri desetljeća nisu u Hrvatskoj poduzeti, kazala je Benčić.

- Gotovo 300.000 građana ima blokiran račun duže od godinu dana. Mnogima su dugovi prodani agencijama za naplatu potraživanja zbog čega ljudi, ponajviše umirovljenici, završe u dužničkom ropstvu. Izmijenili bi regulativu kojom se ne bi dugovi mogli prodavati bilo kome te bi 50 posto isplaćenog iznosa išao na otpis glavnice.

Drugi hrabri potez za koji se zalažu su zelene javne nabave za prehranu svih javnih službi i institucija i to s farmi udaljenih 50 do 60 kilometara od sjedišta tvrtki. Treća mjera je besplatan pobačaj u svim bolnicama diljem Hrvatske, istaknula je Benčić.

image

Sandra Benčić

Joško Šupić/Cropix

Koordinatorica lokalne grupe Visković je dodala još tri hrabra poteza s lokalnom dimenzijom: stambeno pitanje, građanski odgoj te bespravna gradnja s devastacijom obale.

- Od ideje stanova za priuštivi najam, kojim se omogućuje mladima da ostanu i rade u gradu i da ne budu roblje banaka, se u Splitu odustalo. Omogućavamo jedan stambeni fond da ne bude prazna investicija ili turistički apartman koji bi ostao u vlasništvu investitora.

Na temelju akcija i amandmana smo uspjeli donijeti izvjesna sredstva da se građanski odgoj provede u splitskim školama. Prošle godine se nije napravilo ništa, sredstva su osigurana i ove godine. Bitno je da sredstva ne propadnu.

Možda i najvažniji problem je bespravna gradnja i devastacija obale. Obala je naš najvažniji resurs, ona je mjesto i temelj kvalitete našeg života, ali to je i prostor. Jednog kada promijeniš prostor je gotovo – istaknula je Visković. 

image

Tamara Visković

Joško Šupić/Cropix

Tanja Jadrešić iz lokalne grupe je istaknula kako je potez koji je bitno napraviti u Splitu i pitanje kladionica te automat klubova.

- Srezat ćemo promociju i poslovanje kladionica, a ovisnost o kockanju kao teška ovisnost prolazi ispod radara. Imamo u Hrvatskoj 40.000 i 50.000 ovisnika, svaki 12. srednjoškolac ima problem s kockanjem dok se njih 70 posto, makar jednom susrelo s kockanjem – navela je na konferenciji.

image

Tanja Jadrešić 

Joško Šupić/Cropix

Jako puno muzike za jako malo para, slikovito je objasnila Raukar ponašanje dosadašnjih Vlada po pitanju kulture.

- Kultura nam je izrazito važna, a kao primjer tome je što smo se kao opozicija izborili za vraćanje koeficijenata za doprinose samostalnim umjetnicima.

Prva i ključna mjera je bitno povećanje budžeta za kulturu, znate kako se kaže, koliko para toliko muzike, a dosadašnje Vlade su htjele jako puno muzike za jako malo para. Kada povećamo budžet što smo to uveli više od dva puta u Zagrebu, uvest ćemo vaučere za konzumiranje kulturnih programa – mjere za kulturu predstavila je Raukar.

image

Urša Raukar

Joško Šupić/Cropix

U odgovoru na novinarska pitanja Sandra Benčić je otkrila što bi prvo napravila ako bi postala premijerka.

- Prvo bih smijenila Ivana Turudića s mjesta državnog odvjetnika, iz kaznenog zakona izbrisala Lex AP kojim se želi začepiti usta svima koji sudjeluju u kaznenom postupku začepi usta u slučajevima političke korupcije u Hrvatskoj, a kako se ne bi informiralo o aferama HDZ-a i Andreja Plenkovića te provela mjere za ukidanje dužničkog ropstva - odgovorila je Benčić na novinarska pitanja.

- Od centra na lijevo ćemo uspjeti formirati većinu. Pokazala se mudrom odluka da nacionalno izađemo samostalno i da na ljevici postoje dva bloka, možemo točkasto kao s SDP-om u 4., 5., 7. i 9. jedinici gdje je ljevica tradicionalno slaba – kazala je Benčić.

image

Sandra Benčić

Joško Šupić/Cropix

Sve je moguće, kazala je Benčić odgovarajući na pitanje novinara o Vladi nacionalnog spasa s Mostom i Domovinskim pokretom, ali bez Možemo!:

- Mi ćemo uvijek biti brana od desnice, one crne desnica, najradikalnije, one u koju se sada vraća preko HDZ-a Karamarko, sjećamo se njihovih ideja  – kratko i jasno je subkoordinatorica stranke.

Rekla je kako je odluka Ustavnog suda da se Milanović ne može kandidirati i da ne može sudjelovati u kampanjskim aktivnostima očekivana, ali da nisu jasno iskomunicirani detalji primjene u kampanji.

- Kako će sud tumačiti što su kampanjske aktivnosti, što je redoviti, normalni i kritični govor predsjednika koji je usmjeren na državnu vlast i institucije. Njihova zabrana se ne može odnositi na redovan politički govor – navela je. 

image

Sandra Benčić

Joško Šupić/Cropix

Na pitanje o mandataru je rekla kako bi pričekala izbore jer se sve rapidno mijenja i da bi pričekala što će mobilizacija birača donijeti. 

Za Milanovića je rekla kako nema ništa protiv ičije ustrajnosti dok god se svi u izbornoj utakmici drže Ustava i zakona te odluke Ustavnog suda.

- Nama kao stranci je cilj ojačavanje institucija, cilj je imati jake i neovisne institucije, a ne jake pojedince. Jaki pojedinci koji upravljaju slabim institucija smo imali 8 godina i vidimo kako izgleda, to nije državotvorno – rekla je Benčić

Njoj je prihvatljivo razlikovanje nacionalne i lokalne razine odgovarajući na pitanje odnosa Ivice Puljka i stranke Centar s Možemo! na dvjema razinama vlasti.

I ovu kampanju će imati svoju pjesmu, a kroz par ciklusa izbora može se očekivati i album, poručile su Raukar i Benčić pred kraj novinarskih pitanja usmjerenih na formu, a ne sadržaj. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:31