StoryEditor
SplitTEK SLIJEDI KAOS

E, ovo će biti šok za pacijente i njihove obitelji - nema više parkiranja u krugu bolnice, a uskoro kreće i naplata! Iz KBC-a Split pojašnjavaju ovu odluku

Piše Antea Burazin
27. svibnja 2022. - 17:27

Odzvonilo je parkiranju "kako se kome prohtje" u krugu splitske bolnice. Od rampe na ulazu u bolnicu, kroz Spinčićevu ulicu, pa sve do križanja s Ulicom Put iza nove bolnice, na cesti su osvanule iscrtane žute linije koje označavaju zabranu parkiranja. No, to nije jedini novitet koji bi mogao iznenaditi pacijente i ostale posjetitelje bolnice. Jedan od idućih koraka biti će udarac na džep građana. Uvest će se naplata parkinga u krugu bolnice koja se najavljivala mjesecima unazad.

Iako je nedostatak parkinga jedan od gorućih problema splitskog KBC-a na kojega se upozorava dugi niz godina, Marijan Bilobrk, voditelj bolničke Tehničke službe, pojasnio je kako je došlo do ovakve iznenadne odluke. Ukratko, razlog je otvaranje novog objedinjenog hitnog bolničkog prijama.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- S obzirom na početak rada objedinjenog hitnog bolničkog prijama na istočnom dijelu prizemlja zgrade stacionara Kliničkog bolničkog centra Split poduzete su aktivnosti u obliku postavljanja prometne horizontalne i vertikalne signalizacije kako bi se osigurao nesmetan pristup, odnosno osiguralo pravovremeno pružanje zdravstvene usluge u objedinjenom hitnom bolničkom prijamu te kako bi bio osiguran pristup i drugim hitnim službama u slučaju potrebe, a sve u suradnji s Prometnim redarstvom te Odsjekom zaštite od požara. Dakle, poduzete su aktivnosti zbog potreba rada i sigurnosti bolesnika kao i djelatnika te objekata KBC-a Split - pojasnio je Bilobrk. 

Kako je naglasio, ovo je samo prvi korak ka rješavanju problema s parkiranjem u bolnicama Firule i Križine, a projektno-tehnička dokumentacija za cjelokupno rješavanje bolničkog prometa još je u izradi. 

- To će rezultirati uvođenjem kontrole parkiranja na označena parkirna mjesta sustavom naplate parkiranja s ciljem osiguranja nesmetanog pristupa za pružanje svih zdravstvenih usluga kao i pristupa hitnim službama unutar kruga KBC-a Split - dodao je voditelj Tehničke službe.

Prve najave za naplatu parkinga oko bolnice Julije Meštrović, ravnatelj KBC-a, uputio je još u listopadu prošle godine, a tada je za podršku zatražio od Gradskog vijeća (GV) od kojega je i dobio zeleno svjetlo. Na sjednici lokalnoga parlamenta na kojoj je usvojen prijedlog o naplati, problematiku je predstavio Krešimir Dolić, zamjenik ravnatelja.

image
Vladimir Dugandžić/Cropix

- U slučaju bilo koje katastrofe, pitanje je kako bi se hitne službe snašle u prostoru oko KBC-a Split. Ponudili smo našim djelatnicima neka rješenja i proveli smo anketu. Volio bih da nam se pomogne u osmišljavaju parking prostora. Predviđena je naplata parkinga, rampe... Ovdje nije stvar o nekoj financijskoj pomoći, nego o sigurnosti i redu. Bez pomoći Grada ne možemo realizirati ovaj potencijali projekt, tj. nećemo moći riješiti ovaj problem - kazao je Dolić na sjednici GV-a o dugogodišnjem problemu splitske bolnice.

image

Krešmir Dolić

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. lipanj 2022 07:51