StoryEditorOCM
SplitPRESICA HDZ-A

Državni tajnik opleo po splitskoj vlasti: ‘Sa svima su se posvađali, pozatvarali štekate, uništili ugostiteljstvo...‘

Piše Split SD
1. srpnja 2023. - 13:04

Splitski HDZ danas je održao konferenciju za medije u svojim novim prostorijama u Bihaćkoj na kojoj je glavna tema bio održivi turizam.

- Ono što vidimo trenutno je jedan komunalni nered, jedna neodrživost... nema jasnih planova i izvršenja strateških dokumenta s obizirom da je treća godina mandata ove gradske vlasti.

Želimo ponuditi rješenja koja su kontsutruktivna: Po nama je jedan od primjera Dubrovnik, Šibenik, Zadar, Pula...

image
Paun Paunović/Cropix

Trenutno smo prikupili dovoljno potpisa za održavanje tematske sjednice o održivom turizmu u Splitu. Predat ćemo ih predsjedniku Gradskog vijeća i očekujemo da se sjednica održi.

Cilj joj je da ponudimo rješenja kroz četiri zaključka koji će biti podloga za Gradsko vijeće, među kojima je i održavanje okruglog stola na koji će biti pozvani predstavnici Dubrovnika, Šibenika i Zadra, a možda i Pule. Cilj je da se donesu zaključci po pitanju same strategije turizma, smjer je potreban i vrlo jasno se treba odrediti gdje želimo biti kao destinacija - uvodno se medijima obratio Tomislav Šuta, predsjednik splitskog HDZ-a.

image
Paun Paunović/Cropix

Po pitanju upravljanja plažama napomenuo je kako ono što se vidi u gradu je da nedostatak uređenih plaža na potezu od Žnjana, preko Bačvica do Kašjuna.

Bitno je i za razvoj turizma donošenje prostorno planske dokumentacije i razvoj ponude cjelogodišnjeg turizma - kao što je zdravstveni, kongresni, enogastronomija...

Iz svega ovog se vidi da gradonačelnik nije ništa učinioi i da smo mi taoci njegove samopromocije i liječenja aktivističkih kompleksa dogradonačelnika Bojana Ivoševića - kazao je Šuta.

Nakon njega riječ je uzeo Tonči Glavina, državni tajnik u Ministarstvu turizma.

- Moramo u gradu Splitu podvuć crtu i reć da ovo što sada imamo jednostavno dalje više ovako ne može. Moramo spriječiti jednu veliku ugrozu koja nam se trenutno događa u Splitu, a to je potencijalno uništavanje destinacije koja se dugo gradila i dugo razvijala zahvaljujući jakom naporu investitora u ovaj grad, zahvaljujući odličnim kapacitetima koje su gradili hotelijeri, privatni mali iznajmljivači, gastronomiji koju su razvili naši ugostitelji visoke dodane vrijednosti, prijevoznici i na kopnu i na moru...dionici koji su stvorili imidž destinacije koja je poželjna umjesto tranzitne destinacije koja smo bili.

image

Tonči Glavina

Paun Paunović/Cropix

Međutim, sada u gradu imamo kompletno drugu sliku - u 3. godini mandata turističke politike, ne samo da bi

trebale postojati, već se i na određeni način implementirati tako da kroz jedan mandat od četiri godine mogu dati nekakav rezultat, da su jasne i vidljive.

Split danas nema nikakvu turističku politilku, kakva ste vi destinacija ako ne znate što ste, što želite biti, kojem se tržištu obraćate i na koji način? Postavljam pitanje: Na koji se način Split predstavlja na svim velikim smotrama, manifestacijama i tržištima? Koji turistički proizvod mi promoviramo? Toga u Splitu nema. Ne možete razvijati turizam bez turističke politike i onda se baviti posljedicama.

Ovo što oni nazivaju turističkim politikama vezujući se na dokumente kao što je komunalni red, javni red i mir, to je bavljenje posljedicama.

Ono što je uspjela ova gradska politike je posvađati se sa svima. Ako želite raditi cjelogodišnju destinaciju, imamo predispozcije da se istaknemo u poslovnom turizam i enogastronomiji. A ova gradska vlast je uništila ugostiteljstvo visoke dodane vrijednosti - restorane u koje dolaze gosti zbog vrhunske usluge.

image
Paun Paunović/Cropix

Ljude koje gledate svaki dan na slikama nisu gosti koji troše u vrhunskim restoranima. Najviše marže su u ugostiteljstvu visoke dodane vrijednosti od kojeg svi imaju koristi i poduzetnici, i zaposlenici i grad i država. A gradska vlast je pozatvarala štekate, posvađala se sa svima i onemogućili vrhunskim restoranima da rade.

Bezbroj je primjera - najstarija pizzerija u gradu ne može imati štekat, restoranu na Rivi koji ima Michelinovu zvjezdicu i prošle godine je osvojio nagradu kao najbolji restoran u Hrvatskoj se ukida štekat kojem jedini on ima pristup, Ispod ure gdje je bio "Bobis", sada se obavljaju nužde.

Palača Judita je jedan od najbolje rangiranih hotela u Splitu i uistinu je dodana vrijednost - investicija hrvatskih sportaša. Kome je smetala? "Vivas baru" je isto mogućnost rada vidno umanjena... - naveo je Glavina neke od primjera.

Napominje i kako je ova vlasr uništila i Žnjan - ugostiteljstvo "sunca i mora"

- Kad nemate sadržaja u destinaciji, kad nemate mjesto, onda je logično da se kupuje u liker storeovima i da se banči po gradu i luduje zato što ničeg drugog nema.

Umjesto da razvijaju poslovni turizam, naveo je kako gradska vlast ratuje s hotelijerima.

- Pa, jeste li normalni? Što radite? Tako se ne upravlja destinacijom, nego se komunicira! Gradonačelnik ne želi razgovarati s predstavnicima HGK-a, s hotelijerima, s agencijama, s prijevoznicima, a na Turističkom vijeću se svađa s vijećnicima - kazao je državni tajnik

Smatra sa da ne može ići stalno Puljkova paradigma da je kriv netko drugi, HDZ, SDP, Kerum...

image
Paun Paunović/Cropix

- Za ono što se događa je odgovorno jedino aktualno vodstvo. U konačnici, ako i jesu krivi, oni su platili cijenu toga na izborima i odabran je Puljak koji je obećao novi model i renesansu - zaključio je Glavina pokazavši fotografiju pijanih gostiju na podu:

- Evo vam renesansa!

Za kraj je poručio kako neće dopustiti gradonačelniku i dogradonačelniku da unište Split kao turističku destinaciju.

- Titula šampiona turizma se dugo gradila na plećima, na kreditima ozbiljnih investitora, bilo da su pravne osobe ili građani

čemu pričamo?! Pred mogućnosti smo da se uništi Split i da ponovno postanemo tranzitni grad.

Ova dvojica (gradonačelnik i dogradonačelnik op.a.) bi odoveli u bankrot i Veneciju - poručio je na kraju Glavina dodavši kako nije rješenje da Split postane "policijski grad".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 15:51