StoryEditorOCM
SplitKOD DIOKLECIJANA

Drugi je dan Vinskog podruma. U vrhunskoj atmosferi čekaju vas probrane kapljice i delicije, radionice i predavanja

Piše Božidar Lončar
20. svibnja 2023. - 09:33

Subota je drugi, posljednji dan Devetog festivala vina i delicija u Dioklecijanovim podrumima, a u organizaciji Slobodne Dalmacije.

Posjetitelji, a među i njima stručnjaci, vinari, vinogradari, maslinari... zaista imaju itekakav razlog za posjetu Dioklecijanovom domu. Vinski Podrum okupio je 58 izlagača iz cijele Hrvatske s bogatom ponudom od 400 vina i mediteranskih delicija za svačiji ukus: od pršuta sira, tartufa do ribe i čokolade.

S muškatom je ljubitelje vina upoznao dr.sc. Goran Zdunić. Sorta koja se pojavila prije 10 tisuća u Hrvatskoj danas se većinom koristi za proizvodnju slatkog, desertnog vina. Muškatkao sorta je dobio naziv po pčelama koje je privlačica loza specifičnog mirisa. Predstavljena su vinamuškat iz zadarskog kraja: Masvin Darka Barca i muškat žuti Kraljevskog vinograda iz Petrčana Zorana Pantalona.

image

Radionica o muškatu

Joško Ponoš/Cropix

Profesor je predstavio i potpuno autothonu hrvatsku vrstu muškata a to je muškat ruže koji potječe iz Omiša ili slatkog prošeka koji još nije našao roditelja. Iako su ih istraživanja odvela diljem Europe, sorat iz Omiša nije pronađen.

Profesor Edi Maletić zna sve o starim sortama zadarskog kraja. U posljednjih 25 godina tim eksperata predvođenih profesorom spasili su više od 130 autohtonih sorti iz cijele Hrvatske i od njih rade vina ekstra kvalitete. Pri tome je čak 80 posto sorti pronađeno baš u Dalmaciji što je čini kraljicom domaćeg hrvatskog vina. U Podrumima su sorte Galac, Dugovez i Svrdlovac iz zadarskih vinograda te Trnjak iz Dalmatinske Zagore. Na ovogodišnjem festivalu samo rijetki ljubitelji vina mogli su isprobati kupažu Galca s portugalskom sortom, dok se uskoro očekuje i posjet hrvatskih istraživača Portugalu, jednom od sila u vinarstvu, gdje se križaju jedinstvene hrvatske i portugalske sorte. Boca 100-tnog galca koji je još dobio nadimak gavran ili vatreno vino tek će se predstaviti široj javnosti.

image
Joško Ponoš/Cropix

Nove trendove u vinarstvu donijeli su Siniša Koceić i Alen Gulam koji su predstavljanjem pet autohtonih sorti vina dobivenih kupažom. To su dvije hvarske kupaže: omiljeno ljetno vino Beleca i vino Maria Carića koji je svoje prve butelje predstavio široj publici baš na festivalu vina i delicija.

Predavači iz VinoLikea su posjetiteljima predstavili vino Mirabella iz Omiša, jedno od prvih vina na vinskoj karti koji je kupaža chardonnaya, pošipa i kujundžuše. Da su vinski podrumi rijetka prilika za isprobati vina većih cijena i visoke kvalitete dokazuje i vino Draga obitelji Grabovac. Riječ je o kupaži čak 5 sorti, a vino je naziv dobilo po specifičnom položaju vinograda u Vučjoj Dragi kod Imotskog.

Vino koje je osvojilo naklonost publike je Žigolo koji spaja sorte triju vrsta grožđa od Imotskog do Hercegovine. Za kupažu "Hercegovke i Vlaja" tražila se čaša više.

Razloga za čekanje nemate - ljubitelji vrhunske kapljice i gastronomije na svoje će doći u Dioklecijanovim podrumima i u subotu u vremenu od 12 do 21 sat, a radionice su na rasporedu od 15 do 21 sat. U 15 sati je radionica Nova vinska Hercegovina voditelja Danijela Čečavca, slijedi u 16 sati ‘Iz jedinstvene loze plavca malog kroz zadrugarstvo Pelješca do prepoznatljivog proizvoda‘, a voditelj radionice je Miro Bezek. Slijedi velika premijera na sajmu, riječ je o grku iz Lumbarde. u 17 sati s tim vinskim blagom goste će upoznati prof.dr.sc. Bernard Kozina i predsjednik Udruge "Grk" iz Lumbarde Ivan Batistić Zure. O čarima mikrolokacije u 18 sati, a s temom posebne ljubavi Drniša i merlota, govorit će prof.dr.sc. Željko Andabaka, dok se u 19 sati organizira vinska škola pod vodstvom Siniše Koceića i Alena Gulana.

image

Edi Maletić je stručnjak za zaboravljene sorte

 

 

Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image

 Siniša Koceić govorio je o novim trendovima u vinarstvu
 

Joško Ponoš/Cropix
image

Alen Gulan na radionici u Dioklecijanovim podrumima
 

Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
image
Joško Ponoš/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 20:41