StoryEditorOCM
SplitDOSTA JE ŠUTNJE

Detalji napada na Mostova vijećnika: ‘Okružili su me na putu kući, navukli kapuljače...‘ Ovo ga je posebno šokiralo

Piše Gabrijela Radanović
10. svibnja 2023. - 17:15

“Nemojte djecu samu puštati na školsko igralište”, dobronamjerno je Josipa Markotića, inače gradskog vijećnika iz redova Mosta, savjetovala jedna od zaposlenica osnovnoškolske ustanove.

Takva rečenica i slične potaknule su ga na akciju koja je izazvala reakciju. Ni manje ni više – napadnut je kamenom. Ispred Osnovne škole “Marjan”.

– Roditeljski sastanak održavao se u učinioci koja gleda na školsko igralište i iz koje smo svi mogli gledati skupinu mladića koji besramno motaju “džoint” i puše na igralištu. Sve je to bilo u vrijeme dok se u školi još odvijala nastava – kazao je Markotić za “Slobodnu”. Nakon izlaska s roditeljskog sastanka uputio se na igralište i upozorio je mladiće da snima njihovo neprimjereno ponašanje.

image
Duje Klarić/Cropix

– Oni su se nakon toga malo uskomešali, navukli su kapuljače i krenuli bježati, ali jedan je ostavio mobitel. Kada se vratio natrag po mobitel, vidio je da sam nastavio snimati pa je doviknuo: “Aj ća, nemoj da te razbijem”, nakon čega je ponovno pobjegao – kaže splitski gradski vijećnik.

Nakon tog incidenta nastavio je pješačiti kući. Kada se približio Nazorovu prilazu u blizini škole, prema njegovim riječima, zaokružilo ga je više mladića.

– Taj dio mi je fascinantan, koliko im je malo bilo potrebno da se grupiraju u dvije skupine po nekoliko mladića. Netko od njih je viknuo: “Evo onoga koji snima”, a nagon toga je u mom smjeru poletio kamen koji me pogodio u rame. Imali su kapuljače na glavi i skrivali su lica, ali jedan mi se približio i dok sam ga snimao, shvatio sam da je riječ o djetetu.

To su tek klinci, srednjoškolci... – kazao je Markotić, kojeg naviše žalosti činjenica što su među napadačima većinom bili mlađi tinejdžeri. Oni koje je snimao na školskom igralištu već su bili stariji, pri kraju srednje škole ili koji su je već završili.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Splitski gradski vijećnik se u trenutku napada povukao na vidljivo mjesto kako bi i drugi mogli posvjedočiti incidentu, a u konačnici je nazvao policiju, koja je vrlo brzo stigla na mjesto događaja.

– Zaprimili smo prijavu o navedenom incidentu te se provodi kriminalističko istraživanje – potvrdili su nam u PU splitsko-dalmatinskoj.

Obilazi sve institucije

Markotić je i prije bio u kontaktu s brojnim institucijama i ustanovama zbog tog problema. Proteklih nekoliko tjedana intenzivno obilazi školu, policiju i Centar za socijalnu skrb zbog vršnjačkog nasilja, ali još više zbog narkomana, dilera i huligana koji se okupljaju ne samo oko škole, nego i u samom srcu škole – na školskom igralištu.

– Sate i sate potrošio sam razgovarajući s ravnateljicom i stručnim službama škole, policijom i socijalnim službama. Svi su svjesni problema i svi sve znaju, ali stvari se ne pokreću s mrtve točke. Nakon što sam objavio status na Facebooku, zvalo me puno susjeda koji su me podržali u takvoj objavi, potvrdili moje navode. Tako je bilo i u školi, svi su svjesni problema, ali rješenje se ne nazire – kazao je naš sugovornik.

Smatra da se rješenje mora naći, a još više zato što se takve stvari ne događaju samo noću, nego i usred bijela dana.

– Ne želim izigravati neku budalu, Robina Hooda koji će se sam boriti protiv vjetrenjača. Moramo se zajednički pokrenuti i nešto poduzeti. Ako će ostati samo na ovome što sam napisao i objavio, onda bih bio budala da dalje nastavim inzistirati, a da svi sve znaju, šute i ne poduzimaju ništa. Razumijem strah sviju, ali ovo se nekako mora riješiti – poručio je Josip Markotić, koji ističe da ima troje djece i da je njegova reakcija izazvana nagonom da zaštiti svoju djecu.

image
Božidar Vukičević/Cropix

– To je zbog moje djece. Nije mi bilo svejedno i moram priznati da me iznenadilo koliko ih je bilo, koliko ih se skupilo u kratko vrijeme kako bi me okružili... Kad imate takve na igralištima, djeca se ne osjećaju sigurno. Tijekom praznika sam to još više shvatio, kad sam svoju djecu vodio na školsko igralište – govori Markotić, kojem je dozlogrdilo šaputanje ispod glasa.

Blage kazne

– Dosta mi je više slušanja o kafiću preko puta škole za kojeg i vrapci na grani znaju tko se u njemu skuplja; dosta mi je priča o nekoj dvojici braće koja drmaju Splitom i kojih se svi boje... Ljudi, poduzmite nešto dok nije kasno! Znam da se policija muči s nedostatkom ljudi, ali za ovo morate imati ljude – bio je direktan naš sugovornik, kojem ovo nije prvi put da progovara o ovoj temi.

Za “Slobodnu” je još u siječnju 2020. godine dao intervju, nakon što je slično na Facebooku reagirao na trostruko ubojstvo u Splitu koje je počinio Filip Zavadlav.

image
Božidar Vukičević/Cropix

Tada je isticao kako je potrebno radikalno postroženje zatvorske kazne za dilere i oduzimanje nezakonito stečene imovine.

– Sve dok se to ne dogodi, naše pravosuđe šalje poruku da se kriminal i pljačka isplate. Eventualno ćete koju godinu provesti u zatvoru ili ćete guliti krumpire, a nakon toga se možete vratiti i uživati u bogatstvu koje ste stekli kriminalom i pljačkom. I sve dok se to ne dogodi, ne trebamo se čuditi zašto puno građana ima razumijevanja za zločin koji je počinio Filip Zavadlav – rekao je splitski vijećnik prije više od tri godine.

Splitski gradski vijećnik statusom o trostrukom ubojstvu izazvao brojne reakcije: Govore mi da ne znam s kim imam posla, da mislim na djecu...

I tada, kao i danas, izrazio je žaljenje jer brojni misle da se ništa neće promijeniti i da njegov istup može rezultirati samo problemima za njega i njegovu obitelj.

– Je l’ treba da opet netko pukne i uzme pravdu u svoje ruke? Apsolutno ne želim dizati paniku ni tvrditi da Split nije siguran grad. Ali pred nekim stvarima nema smisla zatvarati oči i praviti se da ne postoje. Ja sam danas dobio kamenom u rame i prijetnju da će me riješiti, sutra to možete biti vi ili vaše dijete. Trgnimo se, ljudi, i povežimo se svi zajedno dok nije kasno – poentirao je Markotić.

Splitska policija: ‘Škole obilazimo svaki dan‘

 

Iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske kazali su kako njihovi službenici svakodnevno obilaze lokalitete na kojima se nalaze odgojne ustanove, u sklopu redovitih zadaća i povremeno u sklopu ciljanih aktivnosti.

– Aktivnosti se provode u svim segmentima rada i u suradnji s drugim institucijama i tijelima, te su usmjerene prvenstveno na prevenciju rizičnih ponašanja i negativnih pojavnosti, pa tako i konzumiranja alkohola i droga, ali i sankcioniranje uočenih oblika neprihvatljivog ponašanja.

Isto tako kroz razne projektne aktivnosti u suradnji s lokalnom zajednicom policijski službenici provode interaktivne programe s učenicima škola vezano uz zlouporabe droga i drugih oblika rizičnog ponašanja (vandalizam i nasilničko ponašanje, te zlouporaba alkohola) s aspekta policijskog postupanja.

Putem medija se senzibilizira javnost, održavaju se okrugli stolovi, javne rasprave i edukacije. Također u suradnji s inspekcijom obavlja se nadzor nad mjestima okupljanja mladih u cilju sprečavanja konzumacije alkohola i droga.

U cilju prevencije negativnih ponašanja, ali i podizanja svijesti i odgovornosti za zaštitu života, zdravlja i opće sigurnosti maloljetnika, ali i svih ostalih građana, aktivnosti ćemo poduzimati i nadalje – glasi njihov odgovor.

Čekamo očitovanje iz OŠ Marjan

 

Nakon objave gradskog vijećnika Josipa Markotića o mladićima koji na neprimjeren način koriste školsko igralište, kontaktirali smo i Osnovnu školu "Marjan". Zanimalo nas je na koji način preveniraju takve situacije te što poduzimaju u vezi s tim problemom, ali do zaključenja članka nismo dobili odgovor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 21:45