StoryEditorOCM
Splitnisu imali dug

Đerek tjera najstariju kulturnu instituciju na ulicu: Konsternirani smo. Ona bi stavila i katedralu i Poljud na bubanj

22. svibnja 2023. - 15:27

Splitski ogranak Matice hrvatske uredno je plaćao uplatnice za najam prostora u Marmontovoj ulici 1 koje mu je slao Grad Split i nakon što je ugovor za taj prostor istekao zadnjeg dana 2021. godine. Ogranku, koji na to adresi djeluje skoro 30 godina, Grad ne želi produžiti ugovor bez javnog natječaja, te od Ogranka traži da potpiše da će, ako mu Grad prostor ne dodijeli na natječaju, izići iz tog prostora.

Iz Matice hrvatske kazali su da je izaslanstvo njihova Predsjedništva ogranka u Splitu u rujnu prošle godine upoznalo gradonačelnika Ivicu Puljka s činjenicom da je ugovor o zakupu gradskog prostora u Marmontovoj ulici kojem djeluje Matičin splitski ogranak istekao 31. prosinca 2021. i da ga tadašnji predsjednik Ogranka u okolnostima pandemije nije uspio na vrijeme produžiti. 

- Na to je gradonačelnik obećao da će se zauzeti da Ogranak i nadalje ostane na toj lokaciji, primjerenoj najstarijoj hrvatskoj kulturnoj instituciji – kažu iz središnjice Matice hrvatske.

Unatoč tomu, nastavljaju, ogranak Matice hrvatske u Splitu dobio je obavijest gradske pročelnice gospođe Maje Đerek da ne ispunjava uvjete za sklapanje novoga ugovora o zakupu pod istim uvjetima, pozivajući se na ekonomske parametre te sugerira da se natječe s drugim ponuđačima.

image

Splitski ogranak Matice hrvatske uredno je plaćao uplatnice za najam prostora u Marmontovoj ulici 1

Vojko Bašić/Cropix

- To je konsterniralo članove Ogranka, kao i one u Središnjici. Držeći se toga načela pročelnica Đerek bi sutra mogla staviti na dražbu i splitsku katedralu, stadion na Poljudu i Hrvatsko narodno kazalište Split, uz tvrdnju da nisu komercijalno isplativi, pa će ih iznajmiti onima koji su spremni platiti više. U tom i takvom natjecanju kultura uvijek gubi - kaže Jelena Gazivoda iz Odnosa s javnošću najstarije kulturne institucije u Hrvatskoj.

Prošloga mjeseca, 25. travnja, predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran u ime Predsjedništva Matice hrvatske uputio je dopis splitskom gradonačelniku gospodinu Ivici Puljku, a koji je ostao bez odgovora. 

Dodaje da je dopisom predsjednik Matice hrvatske zamolio splitskoga gradonačelnika da svojim autoritetom gradonačelnika drugoga najvećeg grada u našoj zemlji ne dopusti da se Matica hrvatska u Splitu tretira na neprimjeren način. 

Među članstvom nemali je broj onih koji su zbog članstva i djelovanja u Matici hrvatskoj završili na robiji. U slučaju izbacivanja Ogranka iz prostora u Splitu to bi i oni i njihove obitelji doživjeli kao oživljavanje starih trauma.

image

Miro Gavran je pisao Puljku uzalud

Mirko Cvjetko

Napominje da je Ogranak Matice hrvatske u Splitu devedesetih godina uložio znatna sredstva, oko 70.000 eura, u opremanje toga prostora u Marmontovoj ulici.

 - Za uređenje prostora, Ogranku također su dodijeljena županijska sredstva koja moraju potrošiti do kraja godine, a gospođa Đerek ga prisiljava da se umjesto time bavi solemniziranim dopisima o napuštanju prostora, umjesto kulturnom djelatnošću na volonterskoj razini - kaže Jelena Gazivoda, te napominje:

Također naglašavaju da Matica hrvatske vjeruje da je jasno kako u takvim okolnostima nikako ne može napustiti taj prostor jer Ogranak Matice hrvatske u Splitu ispunjava sve svoje obveze. Stoga moli da gradonačelnik snagom svoje funkcije uzme u zaštitu Ogranak Matice hrvatske u Splitu, jer će time zorno pokazati i dokazati da mu je stalo do hrvatske kulture, znanosti, obrazovanja i tradicije.

Ispravak: 

Đerek: Matica Hrvatska u Splitu nije uredno plaćala zakup, nisu poštovali dogovoreno i zato im nisam produžila ugovor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 19:32