StoryEditorOCM
Splitprvo ročište

Đerek na sudu: Ne radi se o težoj povredi dužnosti, već o političkoj odluci; Susret s Puljkom prošao bez pozdrava

Piše T. Ga.
3. studenog 2023. - 12:17

Dobro raspoložena Maja Đerek, suspendirana gradska pročelnica za imovinu, stigla je u petak ujutro na ročište na Službeničkom sudu održanom u podrumskoj sudnici u zgradi Splitsko-dalmatinske županije.

S druge strane stola sjedilo je njen šef, gradonačelnik Ivica Puljak koji traži da joj prestane služba u Banovini u koju ju je on doveo, prvo kao savjetnicu, da bi zatim posao pročelnice dobila na natječaju. Taj susret na sudu prošao je bez pozdrava.

Na pitanje predsjednika sudskog vijeća, Puljak je kazao da ustraje u tome da je Đerek počinila tešku povredu službeničke dužnosti i da je prekoračila svoje ovlasti.

image

Maja Đerek i Ivica Puljak

Jakov Prkić/Cropix

Na teret joj stavlja učestale kontakte s javnosti bez odobrenja PR službe Grada, dogradonačelnika ili gradonačelnika. Nakon što je gradonačelnik upozorio sve pročelnike da svaka komunikacija s javnosti treba biti odobrena, tereti je Grad, Đerek je nastavila s dosadašnjom praksom. 

Dalje je tereti što je javno otkrila identitet korisnika gradskog stana koji je to pravo stekao zbog svog socijalnog statusa. Odnosno otkrila je identitet osobe sa 100-postotnim invaliditetom. 

Zatim jer je odbila predmet te osobe dostaviti Odjelu za socijalu. 

Gradonačelnik je kazao da je Đerek prekoračila svoje ovlasti kada je uputila prijedlog da se na Gradskom vijeću raspravlja o njenom prijedlogu da se ukinu kadrovski stanovi.

Pokraj gradonačelnika sjedila je Kristina Nuić Prka, voditeljica Odsjeka za ljudske potencijale u Uredu Grada i magistrica prava. 

image

Ročište na Službeničkom sudu u postupku Grada Splita protiv Maje Đerek

Jakov Prkić/Cropix

Predsjednik sudskog vijeća pročitao je očitovanje Maje Đerek na optužbe Grada u kojem ona tvrdi da nije prekoračila ovlasti kada je predložila ukidanje kadrovskih stanova. Navela je kako je dogradonačelnik Bojan Ivošević sudjelovao u ranijem prijedlogu o davanju stanova u najam kojem je definirano da korisnici u njima mogu nastaviti živjeti i nakon mirovine, a koji zbog sukoba interesa (zbog oca koji je korisnik gradskog stana op.a.) nije smio sudjelovati, a kamoli predlagati.

Đerek je na sudu tvrdila kako su godinama ljudima bez kriterija dodjeljivani stanovi. 

Kazala je da nikada nije odbila izvršiti neku zadaću, niti je odbila dostaviti spis o osobi s invaliditetom koji živi u gradskom stanu, već da je samo zatražila obrazloženje zašto se to od nje traži.

- Odluka povjerenstva o iseljenju te osobe ne smije se mijenjati – odlučno je kazala i ljutila se što je smatraju socijalno neosjetljivom.

image

Ročište na Službeničkom sudu u postupku Grada Splita protiv Maje Đerek

Jakov Prkić/Cropix

- Ne radi se o težoj povredi službeničke dužnosti, već o političkoj odluci - kazala je Đerek u svom oštrom nastupu.

- Puljkovi stranački kolege su objavili da sa mnom prekidaju suradnju koje nikad nije ni bilo...  - nastavila je.

Bilo je to suđenje s vjerojatno najblažim sudskim vijećem, čiji je predsjednik blagim tonom mnogo puta upozoravao Maju Đerek da je on taj koji vodi postupak, a ne ona, da se pokušava držati teme, a to su povrede dužnosti za koje je se tereti.

- Ovo nije predstava za javnost, molim vas držite se teme - upozoravao ju je sudac.

Đerek je kazala da ako je gradonačelnik mogao držati presicu od pola sata o njenoj suspenziji, da ona može govoriti bar 15 minuta, te je zaključila da je sud pristran.

Tražila je da se suđenje završi u jednom ročištu uz obrazloženje da ne želi primati 60 posto plaće, a ne raditi.

Inzistirala je na tome da ne može biti tajni podatak tko se javlja na javne natječaje i koristi gradski stan.

- Kada se javio na javni natječaj, dao je privolu da se njegove podatke može obrađivati - kazala je o slučaju osobe sa 100-postotnim invaliditetom čiji je slučaj uzburkavao javnost, te nastavila: 

- Nisam odbila nalog Bojana Ivoševića da spis dostavim Odijelu za socijalu jer mi on, kao ni kolegica koja  mi je poslala email, nisu nadređeni - insistirala je Đerek.

 - Trebala sam poslužiti kao smokvin list za sve nelegalne stvari koje se rade u gradskoj upravi. Ničim se ne može kupiti moje nezakonito ponašanje - istaknula je.

Gradonačelnik Puljak kazao je da se prikupljeni osobni podaci o korisniku socijalne skrbi mogu obrađivati u sklopu natječaja.

Napomenuo je kako je bio zadovoljan s nekim aspektima rada službenice Đerek, no da je ona otkrila identitet korisnika socijalnog stana i sve podatke o tom slučaju, te prekoračila ovlasti i prešla u ovlasti samog gradonačelnika. 

- Svako dva dana je izlazila u javnost bez konzultacija s PR službom - dodao je.

Suspendirana pročelnica odmah je odgovorila:

- Uvijek sam išla preko PR službe Grada, ali nikad nisam dobila povratnu informaciju. Tako da nije bio problem u meni, nego u drugim nezakonito postavljenim pročelnicima.

Kasnije je objasnila da nikad nije rekla da je tražila odobrenje PR službe Grada, već da im je slala na znanje. 

- Tražio je da se obraćam PR-u stranke Centar - dodala je o Puljku.

- Dva voditelja odjela imaju pravomoćne Uskočke optužnice. Njih niste suspendirali - nastavlja Đerek, na što joj Nuić Prka odgovara da je Đerek to već prijavila inspekciji.

- Ovo nije neovisan sud. Tražim da se zaključi rasprava - insistirala je suspendirana pročelnica.

- Gospodin Puljak kazao je da je korisnicima iz sustava socijalne skrbi zajamčena tajnost. No, ovdje se nije radilo  o socijalno skrbi nego o gradskom stanu. To su dva različita pojma – rekla je Đerek, na što ju je Kristina Nuić Prka ispravila da se radi o socijalnom stanu.

- Ne. Ovdje se ne govori o socijalnim davanjima nego o gradskoj imovini. On je bio u gradskom stanu – nastavila je Đerek.

Nuić Prka dalje objašnjava da je korisnik (čije je podatke Đerek iznijela u javnost) u gradskom stanu temeljem njegovog socijalnog stanja.

- Kakve to veze ima s korištenjem gradske imovine jer nigdje nije propisano da je korištenje gradske imovine tajno – nije popuštala suspendirana pročelnica.

Kako je Đerek u više navrata spominjala nezakonito imenovane pročelnike, Nuić Prka je kazala da se po zakonu može privremeno imenovati pročelnike, ali nije određeno koliki je to rok.

- Zakonom koji će za nekoliko dana stupiti na snagu, bit će definiran točan rok  u kojem će se morati raspisati natječaj – objasnila je Nuić Prka.

- U javnosti ste iznijeli da sam vam ja potpisala vaše udaljenje iz službe. To je laž i vi to znate. Prema Ustavu nemate prava nikoga diskriminirati temeljem njegovog političkog uvjerenja. To što sam članica stranke nema veze s mojim poslom i vi to ako dobro znate – istaknula je Nuić Prka. 

- Podnijela sam prijave protiv vašeg bivšeg gradonačelnika, vašeg ministra iz stranke, vašeg premijera... - nastavila je Đerek.

- Mene to ne zanima, ja imam svoje ime i prezime, odgovaram samo za sebe. Niti sam predstavnik niti dužnosnik stranke. Jesam li vam uvijek izlazila u susret i sve živo vam pomagala?! Čak ste me i hvalili na kolegiju za moj rad - odgovorila joj je Nuić Prka.

Sljedeće ročište bit će zakazano pisanim putem i na njega će kao svjedoci među ostalim biti pozvani dogradonačelnik Bojan Ivošević i Sanja Bakašun iz Odnosa s javnošću Grada.

Od mene su skrivali dokumentaciju za Small Mall

Nakon ročišta Đerek je među ostalim kazala da je dobila nove podatke za Small Mall.
- Od mene su skrivali dokumentaciju iz koje se vidi da je Ivošević nezakonito potpisivao ugovore sa Small Mallom, iako je rekao da ova gradska uprava nikad nije potpisala niti jedan ugovor za taj projekt. To je bila laž. Zaobišao je moju nadležnost, tvrdio je da je nešto javna površina, a nije. Sklapao je ugovore da im se omogući građenje. To ćemo sve prijaviti u dopuni kaznene prijave. Htjeli su me ušutkati da određene nepravilnosti ne izađu. To im nije uspjelo.
Kazala je da ona nije na prodaju i da se nju ne može kupiti s putovanjima.
Nastavila je da Službenički sud nije objektivan: 
- Što mogu očekivati su dva člana iz HDZ-a - osoba koja mi je pisala suspenziju i predsjednik Vijeća. Ne očekujem da će me vratiti, ali želim se vratiti i dovršiti projekte koji su započeti u korist svih građana Splita - kazala je Đerek.

Gradonačelnik Puljak nakon ročišta je među ostalim rekao da rade mirne i čiste savjesti u korist svojih građana.

- Već nas je prijavljivala. Neka provjere ono što misle da treba - dodao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 16:28