StoryEditorOCM
SplitMLADE SNAGE

Denis je najprije radio za MOST, brinuo o beskućnicima, a danas je šef splitskog Caritasa. Ovo je njegova priča

Piše Petar Čikeš
20. prosinca 2023. - 13:50

Povodom humanitarne akcije Božićne zvjezdice koju organizira splitski "Caritas", a medijski podupire "Slobodna Dalmacija", razgovarali smo s ravnateljem Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije. Njegovo ime je Denis Maslov. Dok smo vodili razgovor u prostorijama Caritasa pored parka Emanuela Vidovića mobitel mu nije prestajao zvoniti. Ne gubeći iz vida ozbiljnost teme odgovarao je na naša pitanja s unutrašnjom vedrinom i optimizmom koja je očito nužna za bavljenje ovakvom vrstom posla

Kada je počelo Vaše zanimanje za humanitarni rad?

Sve je počelo još u srednjoj školi. Don Ante Vranković, tadašnji župnik na Pujankama u meni je probudio želju za karitativnim radom. Zatim sam za vrijeme i nakon studija volontirao,s kasnije i radio u udruzi Most koja skrbi za beskućnike. Zadnje tri godine sam u Caritasu.

Splićanka: Ispred djece moram biti hrabra, ali kada se zatvorim u sobu, raspadnem se. Teško mi je, jedva i s vama pričam

Što nam možete reći o humanitarnoj akciji Božićne zvjezdice koju Caritas i Slobodna Dalmacija provode zajedno?

Napravili smo popis od dvadeset obitelji iz različitih područja naše Nadbiskupije.  Puno je obitelji u različitim potrebama ali pokušali smo izdvojiti one koji su najpotrebitiji naše pomoći.Ovom akcijom pomoći ćemo obiteljima koje imaju različite poteškoće od materijalnih do zdravstvenih. Ovim putem zahvaljujem svim dobročiniteljima koji su otvorili svoje srce za potrebite ovog Božića.

image

"Ljudi, nažalost, često imaju romantiziranu sliku siromaštva. Misliš da ako mu kupiš sendvič riješio si njegov problem, a zapravo je siromaštvo samo vrh sante leda"

Paun Paunovic/Cropix

Kao laik ste postali ravnatelj nadbiskupijskog Caritasa, je li to neuobičajeno?

Prije mene je ravnateljica bila časna sestra, prije nje je bio vjeroučitelj, a prije njega je bio svećenik. Splitska crkva je bila uvijek otvorena prema laicima, ja nisam nikakva iznimka u tome. Imam jako dobru suradnju sa župnicima i drugim svećenicima, časnim sestrama i vjeroučiteljima, a Nadbiskupija trajno prati i podupire sva Caritasova nastojanja. Neizmjerno sam zahvalan svojoj Nadbiskupiji na iskazanom povjerenju jer mi je dala mogućnost da ostvarujem svoje poslanje i misiju kroz karitativni rad.

Dalmatinac je imao dobar posao, obitelj... Obolio je, dobio otkaz i sada po šoping centrima vodi djecu da se ugriju

Što nam možete reći o svom iskustvu s humanitarnim radom u udruzi Most?

U Mostu sam naučio raditi ovaj posao, odvajati bitno od nebitnoga, fokusirati se na rješavanje problema, pružiti pomoć onima kojima je potrebna. Za to zasluge ponajprije pripadaju Dragi Lelasu i Đordani Barbarić. U Mostu sam imao prilike susresti se s nevjerojatnim ljudskim sudbinama.

Možete li ukratko ispričati jednu takvu sudbinu?

Bio je u prihvatilištu jednom čovjek bez dokumenata. Prethodno je živio izolirano od ljudi, te je brinuo o mnoštvu mačaka. Kad smo ga otkrili, nije imao nikakve papire ni dokumente, u teoriji nije postojao. Uz mnogo zajedničkog truda različitih institucija na kraju smo mu uspjeli pomoći u izradi osobne iskaznice, domovnice i OIB-a. To je bio jako zahtjevan proces gdje smo kucali od vrata do vrata, ali nismo s lakoćom dolazili do rezultata.Taj slučaj mi je otvorio oči i ukazao na ogromne birokratske  poteškoće na koje nailaze beskućnici i ostale osobe koje se nalaze u ovoj i sličnim situacijama. Ali zahvaljujući dobrim ljudima koji rade u institucijama, uspjeli smo pomoći čovjeku koji bez papira nije mogao ništa dalje.

image

"Mnogo mi znači podrška moje crkve koja mi je dala mandat i ima povjerenja u mene"

Paun Paunovic/Cropix

Što nam možete reći o korisnicima Caritasove pomoći?

Ono što primjećujem je da iščezava ekonomsko siromaštvo, sve više je siromaštvo povezano s mentalnim zdravljem. Ljudi, nažalost, često imaju romantiziranu sliku siromaštva i misle da se problem siromašnih svodi samo na materijalnu neimaštinu. Nažalost problemi su puno dublje prirode i siromaštvo je samo vrh sante leda.

Jeste li imali negativnih iskustava bilo da se radi o volonterima ili donatorima s jedne i korisnicima pomoći s druge strane?

Rijetko kad sam doživio negativna iskustva. Nema baš ljudi koji bi tražili pomoć od Caritasa, a da im je dobro u životu odnosno koji bi zloupotrebljavali humanitarnu pomoć. Naši donatori su zapravo jako skromni, te gotovo uvijek pomažu anonimno. A bez volontera naš je rad nezamisliv. Caritas počiva na volonterstvu.

Pozitivnih iskustava ima više?

Bude lijepih priča, kako se otvara tržište rada, korisnici koji su radno sposobni brzo su našli posao, i zahvalili nam se na pomoći. Jedna žena nam je rekla: “Nadam se da se nećemo više vidjeti, barem ne u Caritasu”. Nažalost, mnogi se ne mogu iščupati iz začaranog kruga siromaštva.

image

Denis Maslov na proslavi stote obljetnice djelovanja splitskog ogranka Crvenog križa

Jakov Prkic/Cropix

Biste li neki problem posebno izdvojili?

Dječje siromaštvo. Ono nam do sada nije bilo u fokusu, generalno se slabo priča o tome. Djeca koja odrastaju u siromaštvu, zbog nemogućnosti roditelja, koji su fokusirani na preživljavanje, imaju problema u razvoju, često i fizičkom jer jedu hranu niske kvalitete, zaostaju u školi, budu stigmatizirana npr. zbog nemogućnosti kupnje rođendanskog poklona svom prijatelju iz razreda. Edukacija je jedini put za djecu, ali i roditelje. Zato dr. sc. Toni Maglica, profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu, vodi radionice roditeljskih vještina s našim korisnicima kako bi i roditeljima pomogli u odgoju.

Želite li nešto poručiti na kraju?

Pozivam sve ljude da pogledaju potrebite u svojoj blizini. Kad sve sagledamo, ne treba gledati u daleke krajeve da bi da pronašli ljude kojima je potrebna pomoć, to imamo u našem susjedstvu.To su naši bližnji i mi smo za njih odgovorni  iz Božje perspektive a i iz perspektive društva. Trebamo biti svjesni da nismo sami na ovom svijetu, nismo otoci. Pravi caritas se ostvaruje svakom našom gestom pomoći drugima.

►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►►

EVO KAKO POMOĆI GLADNIM OBITELJIMA U DALMACIJI:

VOLONTERI i humanitarni radnici u Dalmaciji svaki se dan susreću s gladnim i usamljenim ljudima, kao i mnogobrojnim obiteljima koje nemaju dovoljno novca za kupnju poklona i hrane svojoj djeci ovog Božića.

Takve grozne priče nisu rijetkost, napose u mjestima Zagore. Mnoga djeca će ove blagdane dočekati gladna i bez darova, ispod božićnog drvca neće ih dočekati pokloni, kaže nam Denis Maslov, ravnatelj Caritasa Splitsko-makarske nadbiskupije.

Maslov je vrijedno radio za poznatu udrugu MOST, a onda je prešao u Caritas.

Sa svojim suradnicima pokrenuo je i akciju "Božićne zvjezdice" u kojoj se pozivate vi, naši čitatelji, da pomognete kako bi ta siromašna djeca i njihovi roditelji osjetili čar Božića i Nove godine.

Akcija je registrirana u uredu Državne uprave.

Vaša mala uplata može donijeti veliki osmijeh na lica gladnih mališana Dalmacije.

Ovoj i drugim obiteljima možete pomoći uplatom na službeno registrirani račun Caritasa, otvoren specijalno za ovu akciju:

► IBAN RAČUNA HR6323400091511263072

► MODEL I POZIV NA BR: HR00 12-2023

SWIFT CODE: PBZGHR2X

Uplatiti možete i skeniranjem koda:

image

BARKOD ZA UPLATU POMOĆI U SKLOPU AKCIJE CARITASA

Humanitarna akcija

Akcija je službeno prijavljena u nadležni ured državne uprave te će uplate i donacije biti transparentno objavljene na kraju prikupljanja.

► Ako pak želite donirati hranu i potrepštine, onda možete i to učiniti. Što se prikuplja za siromašne obitelji i njihovu djecu?

• DJEČJA HRANA (slatkiši, čokolino, kašice, pahuljice...)

• KONZERVIRANA HRANA (za odrasle i djecu)

• ARTIKLI ZA DJEČJU HIGIJENU (pelene, vlažne maramice, kupke, šamponi, pasta za zube...)

• ARTIKLI ZA HIGIJENU ODRASLIH

• NOVE IGRAČKE ZA DJECU

Akcija traje od 13. do 22. prosinca.

Svi dobročinitelji svoju donaciju mogu dostaviti svaki dan do 22. prosinca od 8 do 20 sati u prostorima Caritasove podružnice "Dječji osmijeh", na adresi Gundulićeva 7, Split.

Akciju Caritasa "Božićne zvjezdice" medijski pomaže Slobodna Dalmacija.

Ovo je prilika za čin djelotvorne ljubavi koja se umnaža našim zajedničkim nastojanjem i brigom za drugoga!

Za informacije o tome kako možete pomoći možete se obratiti i na telefonski broj splitskog Caritasa +385 21 318 740.

⇒ AKCIJU MEDIJSKI PODUPIRE HANZA MEDIA I SLOBODNA DALMACIJA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 17:48