stdClass Object ( [id] => 1179452 [title] => Napadnuta novinarka na sudu govorila o mučnim detaljima ispred crkve na Sirobuji, preslušana i snimka na kojoj don Josip Delaš novinarima govori da su sotone [alias] => danas-se-sudi-muskarcima-koji-su-napali-novinarku-dalmatinskog-portala-na-ulazu-u-crkvu-na-sirobuji-obojica-su-prijavljeni-po-novom-kaznenom-zakonu [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

NOVO

Završeno je današnje ročište na Općinskom sudu u Splitu u postupku koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo zbog napada na Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala. Uoči ulaska u sudnicu prvookrivljeni Tonći Ćukušić ni ovoga put nije bio zadovoljan prisustvom novinara i fotoreportera. Prvo je ukazivao na greške u našem radu te kako nismo smjeli navoditi njihova imena, a potom je nas je pitao: "Tko će vas braniti kad vas idući put napadnu?". Ćukušić je oznakama pukovnije na jakni jasno dao do znanja da je branitelj.

Nakon toga je svjedočenjem i izvođenjem dokaza na splitskom Općinskom sudu nastavljeno suđenje Tončiju Ćukušiću i Antoniju Ćukušiću za napad na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji u travnju 2020. Optuženici su izjavlili kako se ne smatraju krivima.

Pročitao se iskaz koji je novinarka dala pred Općinskim državnim odvjetništvom. Na sudu je kao žrtva napada detaljno opisala događaj u kojem joj je jedan počinitelj prvo iz ruku izbio mobitel i izgurao je iz crkve, a potom drugi snažno nagnječio ruku ulaznim vratima crkve u trenutku kada se pokušala vratiti po mobitel.

Nakon napada pozvala je policiju, a službenici su je potom odveli na hitnu pomoć. Nalaz je pokazao kako ruka nije bila slomljena ali je utvrđena ozljeda desne nadlaktice, bila joj je natučena i bolna te nije mogla kasnije normalno koristiti. Šušak Živković je navela je da tijekom cijelog događaja bila u stanju šoka, zato je kasnije intenzivnije osjećala bol u ruci i ramenu. Darko Varnica, odvjetnik Tonćija Ćukušića pitao je li upoznata s načinom na koju su regulirani odnosi Republike Hrvatske i Katoličke crkve. Prije toga je od Šušak Živković tražio da mu odgovori koje je njezino osnovno obrazovanje, očigledno aludirajući kako je novinarka diplomirana pravnica.

---

image

Tonći i Antonijo Ćukušić

Paun Paunovic/Cropix
---

Istaknula je da se nikada nije bavila poslom u toj struci, ali isto tako da nikada prije i nakon ovog događaja nije tražila dozvolu za dolazak na misno slavlje ili nekakav drugi događaj u crkvi. Na pitanje jesu li se vjernici protivili njezinom dolasku, odgovorila je da je prije nesretnog događaja razgovarala s drugim vjernicima i ništa joj nije dalo naslutiti da bi moglo doći do incidenta, jer od ostalih vjernika nije doživljavala negative komentare. Osim od onih koji su s balkona upućivali pogrdne riječi svim okupljenim novinarima.

- Pričala sam s ljudima, razgovarala sam s jednom ženom koja mi je pričala koliko joj ta misa znači. Razumjela sam je u potpunosti. Nisam mogla nikako naslutiti da će se kasnije dogoditi incident - rekla je Živana Šušak Živković.

Naglasila je i kad su joj vratima prignječili ruku kako se nikome nije obratila grubim riječima već je tražila da joj vrate mobitel, njezino sredstvo za rad. Posebno su se isticala pitanja kojima se pokušalo utvrditi jesu li pristupni u crkvi znali da je novinarka, na što je Šušak Živković rekla da je više puta ponovila kako je na zadatku, po nalogu urednika. Na suđenju je pušteno više video snimaka na kojima se jasno vidi cijeli napad te drugi verbalni napadi i uvrede koje su uslijedile nakon incidenta, a bile su upućene novinarima i reporterima koji su se već bili udaljili od ulaza Crkve. Na snimkama se jasno vide i počinitelji napada.

Na jednoj od snimaka vidi se kako župnik don. Josip Delaš glasno vrijeđa novinare tjerajući ih iz dvorišta crkve, govoreći da su "sotone". Sud je uvažio prijedlog obrane da i svećenik bude pozvan u svojstvu svjedoka obrane na iduće ročiste, zakazano za 7. lipnja ove godine.

---

image

Kolegica Živana Šušak Živković napadnuta je dok je radila svoj posao

Ilustracija/Cropix
---

Suđenje je počelo gotovo dvije godine nakon napada, u siječnju ove godine. Nakon ročišta novinarka Živana Šušak Živković je izrazila želju da se postupak što prije okonča.

- Želim da se ovo sve što prije završi i da se to više nikome ne dogodi. Pogotovo ne kolegama i kolegicama koje rade svoj posao - rekla je Živana Šušak Živković nakon suđenja vidno potresena zbog ponovnog susreta sa napadačima i gledanja snimki događaja koje su posebno evocirale neželjene uspomene. U ime Hrvatskog novinarskog društva suđenje je pratila Ema Tarabochia Veršić.

- HND očekuje izricanje najstrože kazne počiniteljima nada na kolegicu Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji. Riječ je o doista vandalskom napadu na kolegicu koja je radila svoj posao, a taj je posao u interesu javnosti. Sustav mora poslati jasnu poruku da je dosta nasilja nad novinarima i da počinitelje čekaju najstrože kazne - rekla je na kraju. Spomenimo i to da nas je po izlasku iz sudnice Tonči Ćukušić pozdravio s riječima: "Bog vas blagoslovio".

RANIJE

Na Općinskom sudu u Splitu danas će se održati odgođeno ročište u postupku koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo zbog napada na Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala.

Prvo ročište koje se održalo krajem siječnja, odgođeno je jer se mlađi punoljetnik Antonio Ćukušić nije pojavio na suđenju. Njegov odvjetnik u sudnici ga je opravdao povišenom temperaturom pa zbog zdravstvenih razloga nije došao na zakazano ročište.

Na pitanje novinarke Šušak Živković, sudac je naglasio u slučaju da se drugookrivljeni ne pojavi idući put, ročište će se svakako održati. Što se tiče prvookrivljenika Tončija Ćukušića, navedeno je kako je već iznio svoju obranu te se očitovao o optužnici tako da ne treba sudjelovati na današnjem ročištu.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Obojica su prijavljeni prema novom Kaznenom zakonu, što je prvi slučaj u Hrvatskoj. Riječ je o kaznenom djelu prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi. Kazneno djelo uvršteno je u Zakon upravo kako bi se moglo sankcionirati one koji nasrću na ljude dok rade svoj posao - poput vozača u javnom prijevozu, učitelja, socijalnih radnika, liječnika, ali i novinara.

Podsjećamo, novinarka Dalmatinskog portala napadnuta je 12. travnja 2020. godine kada je pokušala ući u crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića i snimiti kako se građani okupljaju uoči mise. U crkvi na splitskoj Sirobuji na Uskrs je don Josip Delaš održao misu, iako je to zbog epidemije koronavirusa tad to bilo zabranjeno. Novinarka je pokušala mobitelom snimiti vjernike koji se u crkvi okupljaju tijekom epidemije kada joj je prišao muškarac i izbio mobitel iz ruke, a potom joj je vratima prikliještena ruka.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tada je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite komentirao održavanje mise u crkvi u Splitu i napad na novinarku Dalmatinskog portala te još tad naglasio da će napadači biti prijavljeni prema novom Kaznenom zakonu koji predviđa do tri godine zakona za onoga tko bude proglašen krivim za ovu prisilu, a ako je žrtva u takvom napadu ozlijeđena propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Podsjećamo, osim Živane Šušak Živković, na istom terenu napadnuta je i snimateljica N1 televizije. Ona još uvijek čeka prvo ročište.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravda za živanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => pravda za živanu 2 0 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-03-28 09:17:28 [created_by] => 3122 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-03-28 20:57:48 [modified_by] => 3122 [publish_up] => 2022-03-28 10:06:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 3810 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/03\/28\/21464024.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/21464026.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/21462868.png","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/21464034.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/21464030.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/21464020.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/21464014.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/21464012.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/20672954.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/20672936.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/20672934.jpg","\/images\/slike\/2022\/03\/28\/20672946.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Ilustracija\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Ton\u0107i i Antonijo \u0106uku\u0161i\u0107 (lijevo), te \u017divana \u0160u\u0161ak \u017divkovi\u0107 s odvjetnicom<\/p>\n","

Ton\u0107i i Antonijo \u0106uku\u0161i\u0107<\/p>\n","

Kolegica \u017divana \u0160u\u0161ak \u017divkovi\u0107 napadnuta je dok je radila svoj posao<\/p>\n","

\u017divana \u0160u\u0161ak \u017divkovi\u0107<\/p>\n","

\u017divana \u0160u\u0161ak \u017divkovi\u0107 s odvjetnicom<\/p>\n","

Ton\u0107i i Antonijo \u0106uku\u0161i\u0107<\/p>\n","

Ton\u0107i i Antonijo \u0106uku\u0161i\u0107<\/p>\n","

Ton\u0107i i Antonijo \u0106uku\u0161i\u0107<\/p>\n","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1346","hd_21464024_1920.jpg":"1920x1080","k_21464024_1280.jpg":"1280x1280","k_21464024_1024.jpg":"1024x1024","k_21464024_640.jpg":"640x640","k_21464024_480.jpg":"480x480","k_21464024_340.jpg":"340x340","k_21464024_220.jpg":"220x220","o_21464024_1280.jpg":"1280x897","o_21464024_1024.jpg":"1024x717","o_21464024_640.jpg":"640x448","o_21464024_480.jpg":"480x336","o_21464024_340.jpg":"340x238","o_21464024_220.jpg":"220x154","h_21464024_1280.jpg":"1280x854","h_21464024_1024.jpg":"1024x683","h_21464024_640.jpg":"640x427","h_21464024_480.jpg":"480x320","h_21464024_340.jpg":"340x227","h_21464024_220.jpg":"220x147","pp_21464024_1280.jpg":"1006x1280","pp_21464024_1024.jpg":"805x1024","pp_21464024_640.jpg":"503x640","pp_21464024_480.jpg":"377x480","pp_21464024_340.jpg":"267x340","pp_21464024_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1336","hd_21464026_1920.jpg":"1920x1080","k_21464026_1280.jpg":"1280x1280","k_21464026_1024.jpg":"1024x1024","k_21464026_640.jpg":"640x640","k_21464026_480.jpg":"480x480","k_21464026_340.jpg":"340x340","k_21464026_220.jpg":"220x220","o_21464026_1280.jpg":"1280x890","o_21464026_1024.jpg":"1024x712","o_21464026_640.jpg":"640x445","o_21464026_480.jpg":"480x334","o_21464026_340.jpg":"340x236","o_21464026_220.jpg":"220x153","h_21464026_1280.jpg":"1280x854","h_21464026_1024.jpg":"1024x683","h_21464026_640.jpg":"640x427","h_21464026_480.jpg":"480x320","h_21464026_340.jpg":"340x227","h_21464026_220.jpg":"220x147","pp_21464026_1280.jpg":"1006x1280","pp_21464026_1024.jpg":"805x1024","pp_21464026_640.jpg":"503x640","pp_21464026_480.jpg":"377x480","pp_21464026_340.jpg":"267x340","pp_21464026_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1280x720","hd_21462868_1920.png":"1920x1080","k_21462868_1280.png":"1280x1280","k_21462868_1024.png":"1024x1024","k_21462868_640.png":"640x640","k_21462868_480.png":"480x480","k_21462868_340.png":"340x340","k_21462868_220.png":"220x220","o_21462868_1280.png":"1280x720","o_21462868_1024.png":"1024x576","o_21462868_640.png":"640x360","o_21462868_480.png":"480x270","o_21462868_340.png":"340x191","o_21462868_220.png":"220x123","h_21462868_1280.png":"1280x854","h_21462868_1024.png":"1024x683","h_21462868_640.png":"640x427","h_21462868_480.png":"480x320","h_21462868_340.png":"340x227","h_21462868_220.png":"220x147","pp_21462868_1280.png":"1006x1280","pp_21462868_1024.png":"805x1024","pp_21462868_640.png":"503x640","pp_21462868_480.png":"377x480","pp_21462868_340.png":"267x340","pp_21462868_220.png":"173x220"},{"size0":"1920x1426","hd_21464034_1920.jpg":"1920x1080","k_21464034_1280.jpg":"1280x1280","k_21464034_1024.jpg":"1024x1024","k_21464034_640.jpg":"640x640","k_21464034_480.jpg":"480x480","k_21464034_340.jpg":"340x340","k_21464034_220.jpg":"220x220","o_21464034_1280.jpg":"1280x950","o_21464034_1024.jpg":"1024x760","o_21464034_640.jpg":"640x475","o_21464034_480.jpg":"480x356","o_21464034_340.jpg":"340x252","o_21464034_220.jpg":"220x163","h_21464034_1280.jpg":"1280x854","h_21464034_1024.jpg":"1024x683","h_21464034_640.jpg":"640x427","h_21464034_480.jpg":"480x320","h_21464034_340.jpg":"340x227","h_21464034_220.jpg":"220x147","pp_21464034_1280.jpg":"1006x1280","pp_21464034_1024.jpg":"805x1024","pp_21464034_640.jpg":"503x640","pp_21464034_480.jpg":"377x480","pp_21464034_340.jpg":"267x340","pp_21464034_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1364","hd_21464030_1920.jpg":"1920x1080","k_21464030_1280.jpg":"1280x1280","k_21464030_1024.jpg":"1024x1024","k_21464030_640.jpg":"640x640","k_21464030_480.jpg":"480x480","k_21464030_340.jpg":"340x340","k_21464030_220.jpg":"220x220","o_21464030_1280.jpg":"1280x909","o_21464030_1024.jpg":"1024x727","o_21464030_640.jpg":"640x454","o_21464030_480.jpg":"480x341","o_21464030_340.jpg":"340x241","o_21464030_220.jpg":"220x156","h_21464030_1280.jpg":"1280x854","h_21464030_1024.jpg":"1024x683","h_21464030_640.jpg":"640x427","h_21464030_480.jpg":"480x320","h_21464030_340.jpg":"340x227","h_21464030_220.jpg":"220x147","pp_21464030_1280.jpg":"1006x1280","pp_21464030_1024.jpg":"805x1024","pp_21464030_640.jpg":"503x640","pp_21464030_480.jpg":"377x480","pp_21464030_340.jpg":"267x340","pp_21464030_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1405","hd_21464020_1920.jpg":"1920x1080","k_21464020_1280.jpg":"1280x1280","k_21464020_1024.jpg":"1024x1024","k_21464020_640.jpg":"640x640","k_21464020_480.jpg":"480x480","k_21464020_340.jpg":"340x340","k_21464020_220.jpg":"220x220","o_21464020_1280.jpg":"1280x936","o_21464020_1024.jpg":"1024x749","o_21464020_640.jpg":"640x468","o_21464020_480.jpg":"480x351","o_21464020_340.jpg":"340x248","o_21464020_220.jpg":"220x160","h_21464020_1280.jpg":"1280x854","h_21464020_1024.jpg":"1024x683","h_21464020_640.jpg":"640x427","h_21464020_480.jpg":"480x320","h_21464020_340.jpg":"340x227","h_21464020_220.jpg":"220x147","pp_21464020_1280.jpg":"1006x1280","pp_21464020_1024.jpg":"805x1024","pp_21464020_640.jpg":"503x640","pp_21464020_480.jpg":"377x480","pp_21464020_340.jpg":"267x340","pp_21464020_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1402","hd_21464014_1920.jpg":"1920x1080","k_21464014_1280.jpg":"1280x1280","k_21464014_1024.jpg":"1024x1024","k_21464014_640.jpg":"640x640","k_21464014_480.jpg":"480x480","k_21464014_340.jpg":"340x340","k_21464014_220.jpg":"220x220","o_21464014_1280.jpg":"1280x934","o_21464014_1024.jpg":"1024x747","o_21464014_640.jpg":"640x467","o_21464014_480.jpg":"480x350","o_21464014_340.jpg":"340x248","o_21464014_220.jpg":"220x160","h_21464014_1280.jpg":"1280x854","h_21464014_1024.jpg":"1024x683","h_21464014_640.jpg":"640x427","h_21464014_480.jpg":"480x320","h_21464014_340.jpg":"340x227","h_21464014_220.jpg":"220x147","pp_21464014_1280.jpg":"1006x1280","pp_21464014_1024.jpg":"805x1024","pp_21464014_640.jpg":"503x640","pp_21464014_480.jpg":"377x480","pp_21464014_340.jpg":"267x340","pp_21464014_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1341","hd_21464012_1920.jpg":"1920x1080","k_21464012_1280.jpg":"1280x1280","k_21464012_1024.jpg":"1024x1024","k_21464012_640.jpg":"640x640","k_21464012_480.jpg":"480x480","k_21464012_340.jpg":"340x340","k_21464012_220.jpg":"220x220","o_21464012_1280.jpg":"1280x894","o_21464012_1024.jpg":"1024x715","o_21464012_640.jpg":"640x447","o_21464012_480.jpg":"480x335","o_21464012_340.jpg":"340x237","o_21464012_220.jpg":"220x153","h_21464012_1280.jpg":"1280x854","h_21464012_1024.jpg":"1024x683","h_21464012_640.jpg":"640x427","h_21464012_480.jpg":"480x320","h_21464012_340.jpg":"340x227","h_21464012_220.jpg":"220x147","pp_21464012_1280.jpg":"1006x1280","pp_21464012_1024.jpg":"805x1024","pp_21464012_640.jpg":"503x640","pp_21464012_480.jpg":"377x480","pp_21464012_340.jpg":"267x340","pp_21464012_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1321","hd_20672954_1920.jpg":"1920x1080","k_20672954_1280.jpg":"1280x1280","k_20672954_1024.jpg":"1024x1024","k_20672954_640.jpg":"640x640","k_20672954_480.jpg":"480x480","k_20672954_340.jpg":"340x340","k_20672954_220.jpg":"220x220","o_20672954_1280.jpg":"1280x880","o_20672954_1024.jpg":"1024x704","o_20672954_640.jpg":"640x440","o_20672954_480.jpg":"480x330","o_20672954_340.jpg":"340x233","o_20672954_220.jpg":"220x151","h_20672954_1280.jpg":"1280x854","h_20672954_1024.jpg":"1024x683","h_20672954_640.jpg":"640x427","h_20672954_480.jpg":"480x320","h_20672954_340.jpg":"340x227","h_20672954_220.jpg":"220x147","pp_20672954_1280.jpg":"1006x1280","pp_20672954_1024.jpg":"805x1024","pp_20672954_640.jpg":"503x640","pp_20672954_480.jpg":"377x480","pp_20672954_340.jpg":"267x340","pp_20672954_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1299","hd_20672936_1920.jpg":"1920x1080","k_20672936_1280.jpg":"1280x1280","k_20672936_1024.jpg":"1024x1024","k_20672936_640.jpg":"640x640","k_20672936_480.jpg":"480x480","k_20672936_340.jpg":"340x340","k_20672936_220.jpg":"220x220","o_20672936_1280.jpg":"1280x866","o_20672936_1024.jpg":"1024x692","o_20672936_640.jpg":"640x433","o_20672936_480.jpg":"480x324","o_20672936_340.jpg":"340x230","o_20672936_220.jpg":"220x148","h_20672936_1280.jpg":"1280x854","h_20672936_1024.jpg":"1024x683","h_20672936_640.jpg":"640x427","h_20672936_480.jpg":"480x320","h_20672936_340.jpg":"340x227","h_20672936_220.jpg":"220x147","pp_20672936_1280.jpg":"1006x1280","pp_20672936_1024.jpg":"805x1024","pp_20672936_640.jpg":"503x640","pp_20672936_480.jpg":"377x480","pp_20672936_340.jpg":"267x340","pp_20672936_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1125","hd_20672934_1920.jpg":"1920x1080","k_20672934_1280.jpg":"1280x1280","k_20672934_1024.jpg":"1024x1024","k_20672934_640.jpg":"640x640","k_20672934_480.jpg":"480x480","k_20672934_340.jpg":"340x340","k_20672934_220.jpg":"220x220","o_20672934_1280.jpg":"1280x750","o_20672934_1024.jpg":"1024x600","o_20672934_640.jpg":"640x375","o_20672934_480.jpg":"480x281","o_20672934_340.jpg":"340x199","o_20672934_220.jpg":"220x128","h_20672934_1280.jpg":"1280x854","h_20672934_1024.jpg":"1024x683","h_20672934_640.jpg":"640x427","h_20672934_480.jpg":"480x320","h_20672934_340.jpg":"340x227","h_20672934_220.jpg":"220x147","pp_20672934_1280.jpg":"1006x1280","pp_20672934_1024.jpg":"805x1024","pp_20672934_640.jpg":"503x640","pp_20672934_480.jpg":"377x480","pp_20672934_340.jpg":"267x340","pp_20672934_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1216","hd_20672946_1920.jpg":"1920x1080","k_20672946_1280.jpg":"1280x1280","k_20672946_1024.jpg":"1024x1024","k_20672946_640.jpg":"640x640","k_20672946_480.jpg":"480x480","k_20672946_340.jpg":"340x340","k_20672946_220.jpg":"220x220","o_20672946_1280.jpg":"1280x810","o_20672946_1024.jpg":"1024x648","o_20672946_640.jpg":"640x405","o_20672946_480.jpg":"480x304","o_20672946_340.jpg":"340x215","o_20672946_220.jpg":"220x139","h_20672946_1280.jpg":"1280x854","h_20672946_1024.jpg":"1024x683","h_20672946_640.jpg":"640x427","h_20672946_480.jpg":"480x320","h_20672946_340.jpg":"340x227","h_20672946_220.jpg":"220x147","pp_20672946_1280.jpg":"1006x1280","pp_20672946_1024.jpg":"805x1024","pp_20672946_640.jpg":"503x640","pp_20672946_480.jpg":"377x480","pp_20672946_340.jpg":"267x340","pp_20672946_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7796376 Threads: 2 Questions: 1636897681 Slow queries: 4864309 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111420895 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/danas-se-sudi-muskarcima-koji-su-napali-novinarku-dalmatinskog-portala-na-ulazu-u-crkvu-na-sirobuji-obojica-su-prijavljeni-po-novom-kaznenom-zakonu-1179452 [printLink] => /split/danas-se-sudi-muskarcima-koji-su-napali-novinarku-dalmatinskog-portala-na-ulazu-u-crkvu-na-sirobuji-obojica-su-prijavljeni-po-novom-kaznenom-zakonu-1179452?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [1] => stdClass Object ( [id] => 254061 [name] => općinski sud u splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => opcinski-sud-u-splitu [link] => /tag/opcinski-sud-u-splitu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 609586 [name] => živana šušak živković [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-06-02 12:08:03 [main_article_id] => 0 [alias] => zivana-susak-zivkovic [link] => /tag/zivana-susak-zivkovic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 606022 [name] => NAPAD NA NOVINARE [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-12 14:38:34 [main_article_id] => 0 [alias] => napad-na-novinare [link] => /tag/napad-na-novinare ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravda za živanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Napadnuta novinarka na sudu govorila o mučnim detaljima ispred crkve na Sirobuji, preslušana i snimka na kojoj don Josip Delaš novinarima govori da su sotone [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3122 [name] => Gabrijela Radanović [username] => gabrijela-radanovi [email] => gabrijela-radanovi@sd.hr [password] => $2y$10$NtUNGu9jmbXsYI3nUfyZXu3p7b19Xvul2YNV3IUs9jXG4876TRszC [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/gabrijela-radanovic-3122 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1640 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a93b69aeecf5f12cd917d1a2714dc56a?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21464024.jpg [galleryCount] => 12 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] =>

Tonći i Antonijo Ćukušić (lijevo), te Živana Šušak Živković s odvjetnicom

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21464024.jpg [title] =>

Tonći i Antonijo Ćukušić (lijevo), te Živana Šušak Živković s odvjetnicom

Paun Paunović/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21464026.jpg [title] =>

Tonći i Antonijo Ćukušić

Paun Paunovic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21462868.png [title] =>

Kolegica Živana Šušak Živković napadnuta je dok je radila svoj posao

Ilustracija/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21464034.jpg [title] =>

Živana Šušak Živković

Paun Paunovic/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21464030.jpg [title] =>

Živana Šušak Živković s odvjetnicom

Paun Paunovic/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21464020.jpg [title] =>

Tonći i Antonijo Ćukušić

Paun Paunovic/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21464014.jpg [title] =>

Tonći i Antonijo Ćukušić

Paun Paunovic/Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/21464012.jpg [title] =>

Tonći i Antonijo Ćukušić

Paun Paunovic/Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/20672954.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/20672936.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/20672934.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/03/28/20672946.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

NOVO

Završeno je današnje ročište na Općinskom sudu u Splitu u postupku koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo zbog napada na Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala. Uoči ulaska u sudnicu prvookrivljeni Tonći Ćukušić ni ovoga put nije bio zadovoljan prisustvom novinara i fotoreportera. Prvo je ukazivao na greške u našem radu te kako nismo smjeli navoditi njihova imena, a potom je nas je pitao: "Tko će vas braniti kad vas idući put napadnu?". Ćukušić je oznakama pukovnije na jakni jasno dao do znanja da je branitelj.

Nakon toga je svjedočenjem i izvođenjem dokaza na splitskom Općinskom sudu nastavljeno suđenje Tončiju Ćukušiću i Antoniju Ćukušiću za napad na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji u travnju 2020. Optuženici su izjavlili kako se ne smatraju krivima.

Pročitao se iskaz koji je novinarka dala pred Općinskim državnim odvjetništvom. Na sudu je kao žrtva napada detaljno opisala događaj u kojem joj je jedan počinitelj prvo iz ruku izbio mobitel i izgurao je iz crkve, a potom drugi snažno nagnječio ruku ulaznim vratima crkve u trenutku kada se pokušala vratiti po mobitel.

Nakon napada pozvala je policiju, a službenici su je potom odveli na hitnu pomoć. Nalaz je pokazao kako ruka nije bila slomljena ali je utvrđena ozljeda desne nadlaktice, bila joj je natučena i bolna te nije mogla kasnije normalno koristiti. Šušak Živković je navela je da tijekom cijelog događaja bila u stanju šoka, zato je kasnije intenzivnije osjećala bol u ruci i ramenu. Darko Varnica, odvjetnik Tonćija Ćukušića pitao je li upoznata s načinom na koju su regulirani odnosi Republike Hrvatske i Katoličke crkve. Prije toga je od Šušak Živković tražio da mu odgovori koje je njezino osnovno obrazovanje, očigledno aludirajući kako je novinarka diplomirana pravnica.

---

image

Tonći i Antonijo Ćukušić

Paun Paunovic/Cropix
---

Istaknula je da se nikada nije bavila poslom u toj struci, ali isto tako da nikada prije i nakon ovog događaja nije tražila dozvolu za dolazak na misno slavlje ili nekakav drugi događaj u crkvi. Na pitanje jesu li se vjernici protivili njezinom dolasku, odgovorila je da je prije nesretnog događaja razgovarala s drugim vjernicima i ništa joj nije dalo naslutiti da bi moglo doći do incidenta, jer od ostalih vjernika nije doživljavala negative komentare. Osim od onih koji su s balkona upućivali pogrdne riječi svim okupljenim novinarima.

- Pričala sam s ljudima, razgovarala sam s jednom ženom koja mi je pričala koliko joj ta misa znači. Razumjela sam je u potpunosti. Nisam mogla nikako naslutiti da će se kasnije dogoditi incident - rekla je Živana Šušak Živković.

Naglasila je i kad su joj vratima prignječili ruku kako se nikome nije obratila grubim riječima već je tražila da joj vrate mobitel, njezino sredstvo za rad. Posebno su se isticala pitanja kojima se pokušalo utvrditi jesu li pristupni u crkvi znali da je novinarka, na što je Šušak Živković rekla da je više puta ponovila kako je na zadatku, po nalogu urednika. Na suđenju je pušteno više video snimaka na kojima se jasno vidi cijeli napad te drugi verbalni napadi i uvrede koje su uslijedile nakon incidenta, a bile su upućene novinarima i reporterima koji su se već bili udaljili od ulaza Crkve. Na snimkama se jasno vide i počinitelji napada.

Na jednoj od snimaka vidi se kako župnik don. Josip Delaš glasno vrijeđa novinare tjerajući ih iz dvorišta crkve, govoreći da su "sotone". Sud je uvažio prijedlog obrane da i svećenik bude pozvan u svojstvu svjedoka obrane na iduće ročiste, zakazano za 7. lipnja ove godine.

---

image

Kolegica Živana Šušak Živković napadnuta je dok je radila svoj posao

Ilustracija/Cropix
---

Suđenje je počelo gotovo dvije godine nakon napada, u siječnju ove godine. Nakon ročišta novinarka Živana Šušak Živković je izrazila želju da se postupak što prije okonča.

- Želim da se ovo sve što prije završi i da se to više nikome ne dogodi. Pogotovo ne kolegama i kolegicama koje rade svoj posao - rekla je Živana Šušak Živković nakon suđenja vidno potresena zbog ponovnog susreta sa napadačima i gledanja snimki događaja koje su posebno evocirale neželjene uspomene. U ime Hrvatskog novinarskog društva suđenje je pratila Ema Tarabochia Veršić.

- HND očekuje izricanje najstrože kazne počiniteljima nada na kolegicu Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji. Riječ je o doista vandalskom napadu na kolegicu koja je radila svoj posao, a taj je posao u interesu javnosti. Sustav mora poslati jasnu poruku da je dosta nasilja nad novinarima i da počinitelje čekaju najstrože kazne - rekla je na kraju. Spomenimo i to da nas je po izlasku iz sudnice Tonči Ćukušić pozdravio s riječima: "Bog vas blagoslovio".

RANIJE

Na Općinskom sudu u Splitu danas će se održati odgođeno ročište u postupku koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo zbog napada na Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala.

Prvo ročište koje se održalo krajem siječnja, odgođeno je jer se mlađi punoljetnik Antonio Ćukušić nije pojavio na suđenju. Njegov odvjetnik u sudnici ga je opravdao povišenom temperaturom pa zbog zdravstvenih razloga nije došao na zakazano ročište.

Na pitanje novinarke Šušak Živković, sudac je naglasio u slučaju da se drugookrivljeni ne pojavi idući put, ročište će se svakako održati. Što se tiče prvookrivljenika Tončija Ćukušića, navedeno je kako je već iznio svoju obranu te se očitovao o optužnici tako da ne treba sudjelovati na današnjem ročištu.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Obojica su prijavljeni prema novom Kaznenom zakonu, što je prvi slučaj u Hrvatskoj. Riječ je o kaznenom djelu prisile prema osobi koja obavlja posao od javnog interesa ili je u javnoj službi. Kazneno djelo uvršteno je u Zakon upravo kako bi se moglo sankcionirati one koji nasrću na ljude dok rade svoj posao - poput vozača u javnom prijevozu, učitelja, socijalnih radnika, liječnika, ali i novinara.

Podsjećamo, novinarka Dalmatinskog portala napadnuta je 12. travnja 2020. godine kada je pokušala ući u crkvu sv. Leopolda Bogdana Mandića i snimiti kako se građani okupljaju uoči mise. U crkvi na splitskoj Sirobuji na Uskrs je don Josip Delaš održao misu, iako je to zbog epidemije koronavirusa tad to bilo zabranjeno. Novinarka je pokušala mobitelom snimiti vjernike koji se u crkvi okupljaju tijekom epidemije kada joj je prišao muškarac i izbio mobitel iz ruke, a potom joj je vratima prikliještena ruka.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tada je na konferenciji za medije Nacionalnog stožera Civilne zaštite komentirao održavanje mise u crkvi u Splitu i napad na novinarku Dalmatinskog portala te još tad naglasio da će napadači biti prijavljeni prema novom Kaznenom zakonu koji predviđa do tri godine zakona za onoga tko bude proglašen krivim za ovu prisilu, a ako je žrtva u takvom napadu ozlijeđena propisana je kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Podsjećamo, osim Živane Šušak Živković, na istom terenu napadnuta je i snimateljica N1 televizije. Ona još uvijek čeka prvo ročište.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Ilustracija/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix
Paun Paunović/Cropix

Tonći i Antonijo Ćukušić (lijevo), te Živana Šušak Živković s odvjetnicom

Paun Paunovic/Cropix

Tonći i Antonijo Ćukušić

Ilustracija/Cropix

Kolegica Živana Šušak Živković napadnuta je dok je radila svoj posao

Paun Paunovic/Cropix

Živana Šušak Živković

Paun Paunovic/Cropix

Živana Šušak Živković s odvjetnicom

Paun Paunovic/Cropix

Tonći i Antonijo Ćukušić

Paun Paunovic/Cropix

Tonći i Antonijo Ćukušić

Paun Paunovic/Cropix

Tonći i Antonijo Ćukušić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/danas-se-sudi-muskarcima-koji-su-napali-novinarku-dalmatinskog-portala-na-ulazu-u-crkvu-na-sirobuji-obojica-su-prijavljeni-po-novom-kaznenom-zakonu-1179452 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=b5402b8916c40ef50ba6c52d9a35f7fd479cff50 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Napadnuta+novinarka+na+sudu+govorila+o+mu%C4%8Dnim+detaljima+ispred+crkve+na+Sirobuji%2C+preslu%C5%A1ana+i+snimka+na+kojoj+don+Josip+Dela%C5%A1+novinarima+govori+da+su+sotone&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdanas-se-sudi-muskarcima-koji-su-napali-novinarku-dalmatinskog-portala-na-ulazu-u-crkvu-na-sirobuji-obojica-su-prijavljeni-po-novom-kaznenom-zakonu-1179452 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fdanas-se-sudi-muskarcima-koji-su-napali-novinarku-dalmatinskog-portala-na-ulazu-u-crkvu-na-sirobuji-obojica-su-prijavljeni-po-novom-kaznenom-zakonu-1179452 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => pravda za živanu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Splitpravda za živanu

Napadnuta novinarka na sudu govorila o mučnim detaljima ispred crkve na Sirobuji, preslušana i snimka na kojoj don Josip Delaš novinarima govori da su sotone

Piše Gabrijela Radanović
28. ožujka 2022. - 12:06

NOVO

Završeno je današnje ročište na Općinskom sudu u Splitu u postupku koji je pokrenulo Općinsko državno odvjetništvo zbog napada na Živanu Šušak Živković, novinarku Dalmatinskog portala. Uoči ulaska u sudnicu prvookrivljeni Tonći Ćukušić ni ovoga put nije bio zadovoljan prisustvom novinara i fotoreportera. Prvo je ukazivao na greške u našem radu te kako nismo smjeli navoditi njihova imena, a potom je nas je pitao: "Tko će vas braniti kad vas idući put napadnu?". Ćukušić je oznakama pukovnije na jakni jasno dao do znanja da je branitelj.

Nakon toga je svjedočenjem i izvođenjem dokaza na splitskom Općinskom sudu nastavljeno suđenje Tončiju Ćukušiću i Antoniju Ćukušiću za napad na novinarku Živanu Šušak Živković u crkvi na Sirobuji u travnju 2020. ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. svibanj 2024 15:30