StoryEditorOCM
SplitBRISANi PROSTOR

Da ti se srce stisne: u centru Splita svi su spustili rolete. Ne pretjerujemo, bježe i oni za koje to nikad ne bi rekli

Piše Mia Uzinić
25. prosinca 2023. - 19:37

A sad adio, svi “biže” iz užeg centra grada, sve se zatvara, svi se sele, kada prođe i ovaj Advent do početka ljetne sezone centrom će se šetati jedino ona trava što se kotrlja iz “western” filmova.

Split je oduvijek bio grad ekstrema, mi ne znamo između: tijekom ljetnih mjeseci ne možeš proći od turista, koji svako malo zastanu kako bi slikali znamenitosti našeg Splita, a koje kasnije navečer ispovraćaju. Pa dođe zima, prođe advent, a grad ostane prazan.  

image

Centar Splita uskoro će izgledati ovako

Nedavno je građane rastužila priča da se seli legendarna splitska pošta koja se nalazi u Ulici kralja Tomislava, izgrađena davne 1939. godine. Generacije je pamte kao glavnu splitsku poštu. Također, nedavno smo saznali da se zatvara i trgovina Diesel, nekadašnji Bonačić. Odlučili smo prošetati gradom i pogledati što još zatvara, odnosno, ostaje li uopće išta otvoreno.

U prvih pet minuta šetnje, uočili smo veliki broj objekata koji su zatvorili svoja vrata. Pa krenimo redom: sudeći po tome da u dućanu ničeg više nema čini se da je zatvorila optika Optotim u Marmontovoj. Je li ovo privremeno zatvaranje ne znamo, ali činjenica jest da trenutno ne radi.  

image

Optika Optotim u Marmontovoj

Nekoliko metara dalje uočavamo da je zatvoren i Junky designer club, dućančić dizajnerske odjeće koji je prodavao i Splićankama omiljene Golden Goose patike. Na vratima stoji natpis “zatvoreno godišnji odmor”.

image

Junky shop

Ovaj natpis smo uočili na velikom broju trgovina i caffe barova u centru i nekako imamo dojam da će svima ovaj godišnji baš dugo trajati. Drugi su pak “zatvoreni zbog preuređenja”, dakle, trenutno skoro nitko ne radi. Neki su se potpuno prilagodili turistima i jednostavno napisali “closed” na svoja vrata.

image

Trgovina zatvorena

image

Closed

Trajno iz centra odlazi dućan s dječjom obućom Froddo, kažu najam je preskup pa su odlučili preseliti na drugu lokaciju koja će biti otvorena u ožujku. 

image

Froddo odlazi iz centra

Od tri dućana patkica, koje su hit među turistima, ostao je odraditi zimu samo jedan, a većina suvenirnica i "candy shopova" zatvorili su svoja vrata.  

image

Patke čekaju sezonu

Za Dieselom su trajno odlučili otići i dućan na dnu Pjace koji prodaje brendove Vero Moda i Jack&Jones te Max&Co dućan u Zadarskoj. S Pjace kažu da nisu u najmu, jednostavno nisu zadovoljni sezonom. 

image

Rasprodaja zbog zatvaranja

“Max&Co” radio je od 2010. godine, i ljeti i zimi na istom mjestu. Odlučili su svoju poslovnicu preseliti u trgovački centar Joker. 

image

Seli u Jokera

 

Trenutno su zatvoreni čak i bankomati PBZ-a na Voćnom trgu pa je građanima trenutno najbliži bankomat iza HNK. Dok smo prolazili, uvjerili smo se da prolaznici gledaju kroz prozor poslovnice, u čudu, je li stvarno i to zatvoreno. 

image

I bankomati zatvarju

 

Svoja vrata zatvara i mesnica Pivčević kraj peškarije, nakon 24 godine poslovanja, a navodno će se na tom mjestu otvoriti restoran brze hrane, koji će, logično, raditi samo tijekom ljetne sezone. 

Get je nekoć bio prepun kafića, mladih ljudi, učenika, studenata koji su tijekom cijele godine ispijali kave na svojim najdražim štekatima, ukratko bio je pun života. Sjetimo se originalnog Kantuna kod Nene, Mosquita, Kale, Red Rooma... Od svega trenutno stoje otvoreni Ka Kantun, Teak i Galerija, ostali, kako se čini, čekaju bolje dane.  

image

I pošta čeka bolje dane

Iz jedne otvorene poslovnice kažu da ne planiraju zatvarati svoja vrata. Govore da bi grad mogao njima, kao i svima ostalima koji rade u centru, smanjiti barem cijenu komunalija kako bi se zadržao život u gradu. Prisjećaju se vremena kada su i zime u Splitu bile pune života. Uvijek na sve treba gledati pozitivno tako da će barem komunalni redari imati puno manje posla, odnosno neće ga imati uopće, jer u gradu, stvarno, skoro ničega više nema.  

image

Sve je zatvoreno

image

Sve je zatvoreno

image

Zatvoreno zbog godišnjeg

image

Fast food objekt pored Popaja

image

Porta ne radi

image

Fish and chips na Voćnom trgu

image

Candy shop ne radi

image

Zatvoreno zbog godišnjeg odmora

image

Ne radi

image

Zatvoreni zbog godišnjeg

image

Patka ne radi

image

Zatvoreni zbog godišnjeg

image

Suvenirnica ne radi

image

Tank Tops

image

Zatvoreno je

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:27