StoryEditor
Splithalo, boli me malo

Covid-pacijenti s blažim simptomima na ‘telefonskom liječenju‘ kod dr. Vikice Krolo: Sve što mi treba ‘čujem‘ i preko telefona!

Piše Ivica Marković
21. studenog 2020. - 19:31
Tonči Plazibat/Cropix

Kako to u stvarnosti znači "preko telefona" liječiti pozitivne na koronavirus i ima li dramatičnih situacija, pitali smo dr. Vikicu Krolo, liječnicu obiteljske medicine i bivšu predsjednicu KOHOM-a (Koordinacija obiteljske medicine), koja u svojoj ordinaciji ima oko dvije tisuće pacijenata, a trenutačno joj je infekcijom COVID-19 zaraženo njih pedesetak.

- Do sada sam ih sveukupno imala oko 200 pozitivnih na COVID. Ali, jedni dođu, pa prođu, pa onda drugi dođu i sve tako u krug. Naravno, to je službena brojka za moju ambulantu, ali zasigurno ih je i do tri puta više, jer svi ti oboljeli imaju svoje obitelji, pa se od njih još netko zarazi. U pravilu iz neke obitelji na testiranje pošaljem samo jednog člana domaćinstva i ukoliko je on pozitivan i ako ostali članovi domaćinstva imaju iste simptome, situacija je kristalno jasna - kazuje dr. Krolo.

Zanimalo nas je kakvi su simptomi onih koji nazivaju telefonom i žale se na zdravstveno stanje?

Cjepivo protiv gripe

- U pitanju je najčešće glavobolja, povišena temperatura, bol u mišićima, suhi kašalj, opća slabost. I većina njih prođe kao s malo jačom prehladom ili nekakvom gripom. Moram reći da mi se puno više javljaju mlađe osobe, koje se nisu cijepile protiv gripe i koje stalno izlaze vani, po kafićima, ili koje su radno aktivne osobe od onih starijih, koji se i inače čuvaju i koji su se cijepili protiv gripe, te borave u svojim kućama. Naravno, ne želim reći da cjepivo protiv gripe štiti od koronavirusa, jer to nije istina, ali važno je reći da oni koji su se inače naučili čuvati i koji su stariji, manje obolijevaju, a ako i obole, COVID im je u obitelj donio neki mlađi član koji izlazi vani - govori dr. Krolo.

Gripe još nema na vidiku, odnosno njezina sezona još nije ni počela, pa oboljeli od tog sezonskog oboljenja još nisu evidentirani.

- U početku je bilo teško razaznati je li u pitanju COVID ili neko drugo respiratorno oboljenje, ali sada po simptomima već možemo znati da se radi o koronavirusu. Tada i donosimo odluku hoćemo li nekoga poslati na testiranje ili ne. Ako se radi o osobi koja radi u trgovini, školi..., obavezno je pošaljem na testiranje i kažem joj da mora ostati kod kuće dok rezultati testiranja ne budu poznati. Budući da testiranje i rezultate treba čekati četiri do pet dana, ta osoba mora ostati kod kuće to vrijeme, kao i članovi njezine obitelji. Ja im brojim dane i ne mogu me prevariti koliko dana stoje u izolaciji, govori dr. Krolo.

Koja je terapija najčešća?

- Najčešće paracetamol za temperaturu, i to tri puta dnevno po 500 miligrama, a ako je osoba veće i jače konstitucije, može uzeti tri tablete paracetamola po 1000 miligrama. Uz to mora piti puno tekućine, mora se izolirati, ležati, odmarati se i mirovati - pojašnjava dr. Krolo.

image
Dr. Vikica Krolo, liječnica obiteljske medicine
Jakov Prkić/Cropix

Drama

Nažalost, ima slučajeva i koji su bili puno dramatičniji.

- Imala sam slučaj u jednoj obitelji u kojoj su dva mlađa člana obitelji, koji su izlazili vani, donijeli koronu u kuću i zarazili majku, oca i baku. Budući da je ta baka odlazila kod svoje sestre, tako je i sestru zarazila. Djeca su preboljela infekciju u tri-četiri dana bez teških posljedica, ali su roditelji, koji imaju između 40 i 50 godina, imali teže simptome. Otac je završio na respiratoru, s kojeg su ga, na svu sreću, u međuvremenu skinuli, a baka i njezina sestra su isto u bolnici. Eto, tako se ta nesretna bolest širi. Jako joj malo treba da zarazi puno ljudi. Mladi prolaze "lišo", ali stariji nastradaju - govori dr. Krolo.

Cijela priča oko korone na kraju se svede na disanje, jer su ostali simptomi kao i kod gripe.

- Najvažnije je disanje. Ako je disanje otežano ili ako osoba ne može doći do zraka, situacija ne ide u dobrom smjeru. I takvi bi pacijenti trebali ići u bolnicu, a ne svi oni kojima malo "skoči" fibra. Oni samo s povišenom temperaturom moraju ostajati kod kuće kako bi ovi s težim simptomima mogli dobiti bolničku pomoć. Naravno, svima takvima koji imaju "samo" fibru kažem da me nazivaju svaki dan ili svaka dva dana kako bih pratila njihovo stanje. "Telefonsko liječenje" obično traje sedam do 10 dana, ali zna biti i slučajeva kada ono traje od 14 do 20 dana. Nakon toga osoba više nije zarazna, a pozitivna na COVID može biti mjesecima, kaže dr. Krolo.

Našu smo sugovornicu upitali je li teško liječiti COVID-bolesnike "preko telefona".

- Moram reći da nije. Ja im ne bih mogla pomoći ništa više da oni kojim slučajem dođu kod mene u ordinaciju. Kod onih koji su dolazili, na plućima u pravilu nisam čula ništa neobično, normalno su disali, a ovako preko telefona se može dosta toga dobro procijeniti - ističe dr. Krolo.

Cijepit ću se i ja
Na kraju nas je zanimalo hoće li se i ona, kada na tržište dođe cjepivo protiv koronavirusa, cijepiti njime?
- Ja se inače cijepim protiv gripe i ako ovo cjepivo protiv koronavirusa prođe sva regulatorna tijela, ne vidim razloga da se ne cijepim. Firme koje se bave otkrivanjem ovog cjepiva (AstraZeneca, Pfizer...) su respektabilne svjetske farmaceutske tvrtke i nema razloga sumnjati u njihov rad - zaključuje dr. Vikica Krolo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. studeni 2020 19:33