StoryEditorOCM
SplitSLUČAJ TRIFUNOVIĆ

Centrov vijećnik iznio poraznu statistiku; U Splitu se svaki dan dogodi ugriz psa. Vlasnicima ljubimaca ovo je poručio

Piše Split SD
11. rujna 2023. - 18:59

Marko Matijević, vijećnik Centra i  predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Splita osvrnuo se na svom Facebooku na nedavni slučaj neodgovornog ponašanja srpskog glumca Sergeja Trifunovića po pitanju držanja kućnog ljubimca, njemačkog ovčara Mile.

- Zakoni i pravila ne postoje slučajno: Kućni ljubimac u rukama neodgovornog vlasnika je potencijalna opasnost za zdravlje svih u blizini, uključujući i samog vlasnika!

Povodom nedavnih nemilih scena na području Grada Splita, kao predsjednik Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grad Splita osjećam dužnost upoznati javnost s problemom s kojim se kao dežurni liječnik na Hitnom kirurškom prijemu susrećem svakodnevno, a to su napadi životinja na ljude ugrizom.

Prema podacima Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, u 2022. godini prijavljeno je 405 ugriznih incidenata, od kojih je 65 posto ugriza pasa, 30 posto ugriza mačaka, a ostatak otpada na manje sisavce - šišmiše, štakore, miševe, hrčke itd.

image
Paun Paunović/Ilustracija/Cropix

Nadalje, od 405 ugriza, 305 ih je bilo na području Grada Splita, što bi značilo da se otprilike svaki dan dogodi jedan ugrizni incident na području grada Splita. Što se tiče samih ugriza pasa, treba navesti da je 70 posto ugriza bilo od strane kućnih ljubimaca, a 30 posto od strane pasa bez vlasnika (tzv. divljih pasa).

image
Fb/Slobodna Dalmacija

Tjelesne ozljede su uglavnom lakše prirode, no mogu imati i trajne tjelesne i psihičke posljedice na zdravlje žrtava. Grad Split ima dvije plaže za pse - na Duilovu i na Kašjunima, te kupanje sa psima na ostalim plažama nije dozvoljeno.

image
Tea Cimaš/Ilustracija/Cropix

Također, apeliram na sve vlasnike kućnih ljubimaca da se pridržavaju Odluke o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca Grada Splita iz 2018. godine, prema kojoj je komunalno redarstvo u ovoj godini od 01.01.- 31.08. provelo 132 postupanja i napisalo 41 novčanu kaznu. Ukazao bih još ovim putem na njene najvažnije stavke, kako bi se broj incidenata sveo na minimum:

Članak 15.

(1) Zabranjeno je voditi i slobodno puštati pse u gradske parkove, prostore oko škola, dječjih vrtića, domova zdravlja, športskih objekata i terena, groblja, cvjetnjaka, dječjih igrališta i druge javne površine.

(2) Dozvoljeno je dovoditi i slobodno puštati pse samo na javne površine na kojima se nalazi znak za slobodno

kretanje psa.

Članak 13.

(1)Pas koji je određen kao opasan pas može se držati pod uvjetima određenim posebnim propisima o opasnim

psima.

(2) Izvođenje opasnog psa na javne površine dopušteno je jedino s brnjicom i na povodcu, od strane vlasnika i u

skladu s odredbama ove Odluke u dijelu uvjeta i načina držanja pasa.

Članak 9.

(1)Zabranjeno je puštanje kućnih ljubimaca na javnu površinu bez nadzora.

(2)Posjednik kućnog ljubimca dužan je pri svakom izvođenju kućnog ljubimca na javnu površinu nositi pribor za čišćenje (vrećica, papir, posuda i slično) i očistiti javnu površinu onečišćenu od strane kućnog ljubimca.

image
Screenshot Facebook
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. svibanj 2024 06:36