stdClass Object ( [id] => 1081358 [title] => Briljantni splitski student Josip Perkušić iduće dvije godine predstavljat će Hrvatsku u sjedištu UN-a i to kao najmlađi izabrani delegat. Ovo je njegova priča [alias] => briljantni-splitski-student-josip-perkusic-iduce-dvije-godine-predstavljat-ce-hrvatsku-u-sjedistu-un-a-i-to-kao-najmladi-izabrani-delegat-ovo-je-njegova-prica [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Josip Perkušić sa svoje 24 godine jedan je od najuspješnijih studenata svoje generacije, dobitnik je rektorove i dekanove nagrade, predsjednik savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, iznimno uspješan i društveno aktivan student koji će dvije godine predstavljati Hrvatsku u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Što točno predstavlja ova vrlo odgovorna i ozbiljna funkcija delegata mladih pri UN-u, ali i koji su mu planovi za budućnost, saznali smo iz prve ruke.

Reci nam nešto više o sebi.

- Magistar sam pravne struke i odnedavno upisan kao odvjetnički vježbenik pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Cijeli sam život proveo u Splitu, i to onom najstarijem dijelu, Varošu. Dijete Splita, ali i dijete roditelja iz Dalmatinske zagore, Imotskog i Drniša, što sam u prethodnim intervjuima možda i nepravedno izostavio, a što su mi neki u obitelji i zamjerili. (smijeh)

Društveno ste iznimno aktivni, izabrani ste za delegata mladih pri Ujedinjenim narodima? Recite nam više o tome, koliko je bilo kandidata u utrci, što mislite da je presudilo kod izbora vas? UN je bio i tema vašeg magistarskog rada?

- Krenut ću kronološkim slijedom. Javni poziv za izbor hrvatskog mladog delegata pri Ujedinjenim narodima sam vidio na stranici udruge Info zona, s kojom sam surađivao kroz Savjet mladih Županije, krajem travnja prošle godine.

U to je vrijeme izrada diplomskog rada s temom "Uloga Ujedinjenih naroda u zaštiti i očuvanju prava izbjeglica i migranata“ pod mentorstvom prof. Vesne Barić-Punde bila pri samom kraju. S obzirom na višemjesečno istraživanje međunarodne literature i dokumenata Ujedinjenih naroda te na iskustvo rada s mladima stečeno u radu savjetodavnog tijela mladih Splitsko-dalmatinske županije, odlučio sam se prijaviti na javni poziv.

Sredinom srpnja uslijedila je pisana pa usmena provjera namijenjena za uži krug kandidata, kojoj je pristupilo još dvoje kolega. Koji je razlog što sam baš ja bio njihov odabir, ne mogu znati, ali pretpostavljam da su rad s mladima, pravna struka s posebnim afinitetom prema međunarodnom pravu, u području koje je tema diplomskog rada, ali i iskustvo rada kao demonstratora na katedri za Međunarodno javno pravo Pravnog fakulteta u Splitu, bitno utjecali na odluku povjerenstva.

Studentski pravobranitelj

Djelovali ste i kao predsjednik županijskog tijela Savjeta mladih? Recite nam više o tome?

- Posljednje tri godine član sam i predsjednik Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, platforme mladih osoba koje su zadužene za sudjelovanje u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivno uključivanje u javni život te informiranje i savjetovanje mladih u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Naše zadaće uglavnom obavljamo kroz organiziranje okruglih stolova, organiziranje i sudjelovanje na konferencijama kojima su tema mladi i njihova uloga u društvu, obilježavanjem međunarodnih dana od posebna značaja za mlade te popularizacija postojanja samog tijela kroz medijska gostovanja i ostale aktivnosti.

---

image
Paun Paunovic/Cropix
---

Dobitnik ste i Rektorove i Dekanove nagrade?

- Na svoj tijek studiranja sam posebno ponosan budući da sam bio stipendist Grada Splita za izvrsnost u dvije godine, dobitnik Dekanove i Rektorove nagrade za izvrsnost, te u tri akademske godine demonstrator na dvije različite katedre, Pravne povijesti te ranije spomenute za Međunarodno javno pravo.

Uz svoj angažman na Fakultetu, uvijek sam pokušavao doprinijeti i kolegama u njihovu studiranju te sam tu želju manifestirao kroz razne zadaće koje sam obavljao u slobodno vrijeme kao studentski pravobranitelj Sveučilišta u Splitu, ali i član Studentskog zbora te član Senata.

S obzirom na to da je ovo sveučilišna novina, iskoristio bih priliku istaknuti kvalitetu rada na Sveučilištu u Splitu, posebice nastavnika koji iz dana u dan unaprjeđuju akademsku zajednicu i rade s mladim osobama koje će jednog dana biti osovina društva ove mlade države. Stoga smatram da se Sveučilište u Splitu s razlogom uvrštava među najbolja sveučilišta u ovom dijelu Europe. Isplati se studirati na Sveučilištu u Splitu!

Najmlađi ste delegat pri UN-u? Kakav je to osjećaj, jeste li nervozni, uzbuđeni? Kazali ste da je put u Ameriku odgođen zbog situacije s COVID-om te da sada imate online aktivnosti?

- Istina, najmlađi sam izabrani mladi delegat pri Ujedinjenim narodima, no koliko sam mogao primijetiti, većina kolega iz drugih država je također u srednjim i kasnim dvadesetima. Da nismo u ovoj neviđenoj zdravstvenoj krizi, vjerojatno bih u ovom trenutku bio u New Yorku, no to sada još nije moguće te je bilo potrebno prilagoditi se na drukčiji modalitet rada.

Sjednice i ostale aktivnosti se odvijaju virtualno te se na taj način održala i sjednica Trećeg odbora Opće skupštine UN-a krajem listopada, na kojoj sam sudjelovao. Sigurno da prisustvovanje sjednicama i sastancima najveće svjetske međunarodne organizacije u ime veleposlanika države, “rame uz rame“ s najuglednijim diplomatima svijeta predstavlja određeni “grč u želucu“, no to je prije svega čast i obveza, a vjerujem i neizmjerno iskustvo koje će mi u nastavku karijere, ali i života biti potporanj za sve buduće izazove.

Što ćete konkretno raditi u UN-u, koji su vaši zadaci, planovi?

- Zadaća mladog delegata pri Ujedinjenim narodima je aktivno sudjelovanje u Trećem odboru Opće skupštine UN-a koji se bavi kulturnim, humanitarnim i društvenim pitanjima te u obavljanju svoga rada, ostvarivanju suradnje i koordinacije s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, kao i sa stalnom misijom RH pri UN-u u New Yorku. Iz toga proizlazi potpuni angažman mladih delegata u temama za koji je zadužen navedeni odbor, a uzgred i praćenje rada drugih odbora koji diskutiraju o bliskim temama.

Mladi delegati svih država članica također imaju mogućnost samoinicijativno pokrenuti određene aktivnosti i projekte kojima bi potaknuli starije kolege, no s obzirom na fizičku razdvojenost, njihova je realizacija teže izvediva. Kao nadomjestak “newyorških“ aktivnosti, u matičnim zemljama radimo na promociji Globalnih ciljeva održivog razvoja, ali i gostujući na panelima povodom teme Ujedinjenih naroda u organizaciji studenata naših Sveučilišta promičemo rad te najveće svjetske međunarodne organizacije u Republici Hrvatskoj.

Pozitivan utjecaj

U jednom od intervjua kazali ste da ste u Savjet mladih ušli sa željom da mijenjate svijet oko sebe, koji baš i ne ide u prilog mladima?

- Razmišljajući o vašem pitanju, ono mi djeluje iluzorno i možda previše idealistički. No da, smatram da bi svaki pojedinac trebao pokušati pozitivno utjecati na svoju okolinu bez obzira gdje se on nalazio i kakve su njegove mogućnosti.

Tome pak predstoji jedna faza, a to je rad na mijenjanju samoga sebe, gdje je potrebno da se mlada osoba izgradi kao kvalitetan pojedinac neovisno koje je profesije ili zanimanja pa tek posljedično u određenoj fazi života pokušava mijenjati “svijet“.

Gdje se vidite u budućnosti? Koliko vidim, spremni ste mijenjati svijet?

- Na ovo pitanje ne mogu ponuditi precizan odgovor jer u svome životu radije planiram kraća razdoblja; njih je moguće vjerojatnije predvidjeti. Dulji periodi znaju biti poprilično nepredvidivi. No, zasigurno se nalazim na prekretnici svoga života jer započinjem svoj profesionalni put koji se trenutno manifestira u radu u odvjetničkom uredu te društveno djelovanje, koje će se iduće dvije godine sastojati od predstavljanja Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Također, jedna od ranije konstruiranih želja mi je daljnje usavršavanje određene pravne grane kroz doktorski studij te možda ponovno studiranje na nekom od naših sveučilišta, ali i obavljanje intervjua s Vama?!

Što biste poručili mladima koji se bore, bore naći bilo kakav posao, a naročito onaj u struci?

- Da ne odustaju u ostvarenju njihovih snova, neovisno koji to bili, da budu uporni i vrijedni i da rezultati pritom moraju doći. Ovo naglašavam iz razloga što se često spominje da mladi znaju prerano odustati, ali neovisno kakvo loše iskustvo ili možda nepravdu proživjeli, da dignu glavu gore i hrabro koračaju naprijed, jer njihovo (naše!) vrijeme dolazi!

---

image
Paun Paunovic/Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VAROŠKO DITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [extra_fields_search] => VAROŠKO DITE 1 1 1 1 1 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-02-24 09:27:29 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Mila Puljiz/Universitas [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-03-03 15:16:14 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2021-03-03 09:26:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 8457 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/02\/24\/14698572.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/24\/14698578.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/24\/14698584.jpg","\/images\/slike\/2021\/02\/24\/14698612.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovi\u0107\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix","Paun Paunovic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["Josip Perku\u0161i\u0107 je magistar pravne struke i odnedavno odvjetni\u010dki vje\u017ebenik, a tijekom studiranja nizao je brojne nagrade","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1361","hd_14698572_1920.jpg":"1920x1080","k_14698572_1280.jpg":"1280x1280","k_14698572_1024.jpg":"1024x1024","k_14698572_640.jpg":"640x640","k_14698572_480.jpg":"480x480","k_14698572_340.jpg":"340x340","k_14698572_220.jpg":"220x220","o_14698572_1280.jpg":"1280x907","o_14698572_1024.jpg":"1024x725","o_14698572_640.jpg":"640x453","o_14698572_480.jpg":"480x340","o_14698572_340.jpg":"340x241","o_14698572_220.jpg":"220x155","h_14698572_1280.jpg":"1280x854","h_14698572_1024.jpg":"1024x683","h_14698572_640.jpg":"640x427","h_14698572_480.jpg":"480x320","h_14698572_340.jpg":"340x227","h_14698572_220.jpg":"220x147","pp_14698572_1280.jpg":"1006x1280","pp_14698572_1024.jpg":"805x1024","pp_14698572_640.jpg":"503x640","pp_14698572_480.jpg":"377x480","pp_14698572_340.jpg":"267x340","pp_14698572_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x3046","hd_14698578_1920.jpg":"1920x1080","k_14698578_1280.jpg":"1280x1280","k_14698578_1024.jpg":"1024x1024","k_14698578_640.jpg":"640x640","k_14698578_480.jpg":"480x480","k_14698578_340.jpg":"340x340","k_14698578_220.jpg":"220x220","o_14698578_1280.jpg":"1280x2030","o_14698578_1024.jpg":"1024x1624","o_14698578_640.jpg":"640x1015","o_14698578_480.jpg":"480x761","o_14698578_340.jpg":"340x539","o_14698578_220.jpg":"220x349","h_14698578_1280.jpg":"1280x854","h_14698578_1024.jpg":"1024x683","h_14698578_640.jpg":"640x427","h_14698578_480.jpg":"480x320","h_14698578_340.jpg":"340x227","h_14698578_220.jpg":"220x147","pp_14698578_1280.jpg":"1006x1280","pp_14698578_1024.jpg":"805x1024","pp_14698578_640.jpg":"503x640","pp_14698578_480.jpg":"377x480","pp_14698578_340.jpg":"267x340","pp_14698578_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1246","hd_14698584_1920.jpg":"1920x1080","k_14698584_1280.jpg":"1280x1280","k_14698584_1024.jpg":"1024x1024","k_14698584_640.jpg":"640x640","k_14698584_480.jpg":"480x480","k_14698584_340.jpg":"340x340","k_14698584_220.jpg":"220x220","o_14698584_1280.jpg":"1280x830","o_14698584_1024.jpg":"1024x664","o_14698584_640.jpg":"640x415","o_14698584_480.jpg":"480x311","o_14698584_340.jpg":"340x220","o_14698584_220.jpg":"220x142","h_14698584_1280.jpg":"1280x854","h_14698584_1024.jpg":"1024x683","h_14698584_640.jpg":"640x427","h_14698584_480.jpg":"480x320","h_14698584_340.jpg":"340x227","h_14698584_220.jpg":"220x147","pp_14698584_1280.jpg":"1006x1280","pp_14698584_1024.jpg":"805x1024","pp_14698584_640.jpg":"503x640","pp_14698584_480.jpg":"377x480","pp_14698584_340.jpg":"267x340","pp_14698584_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1249","hd_14698612_1920.jpg":"1920x1080","k_14698612_1280.jpg":"1280x1280","k_14698612_1024.jpg":"1024x1024","k_14698612_640.jpg":"640x640","k_14698612_480.jpg":"480x480","k_14698612_340.jpg":"340x340","k_14698612_220.jpg":"220x220","o_14698612_1280.jpg":"1280x832","o_14698612_1024.jpg":"1024x666","o_14698612_640.jpg":"640x416","o_14698612_480.jpg":"480x312","o_14698612_340.jpg":"340x221","o_14698612_220.jpg":"220x143","h_14698612_1280.jpg":"1280x854","h_14698612_1024.jpg":"1024x683","h_14698612_640.jpg":"640x427","h_14698612_480.jpg":"480x320","h_14698612_340.jpg":"340x227","h_14698612_220.jpg":"220x147","pp_14698612_1280.jpg":"1006x1280","pp_14698612_1024.jpg":"805x1024","pp_14698612_640.jpg":"503x640","pp_14698612_480.jpg":"377x480","pp_14698612_340.jpg":"267x340","pp_14698612_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38504367 Threads: 3 Questions: 7104815685 Slow queries: 3302622 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608528000 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 46 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/briljantni-splitski-student-josip-perkusic-iduce-dvije-godine-predstavljat-ce-hrvatsku-u-sjedistu-un-a-i-to-kao-najmladi-izabrani-delegat-ovo-je-njegova-prica-1081358 [printLink] => /split/briljantni-splitski-student-josip-perkusic-iduce-dvije-godine-predstavljat-ce-hrvatsku-u-sjedistu-un-a-i-to-kao-najmladi-izabrani-delegat-ovo-je-njegova-prica-1081358?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 618874 [name] => josip perkušić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-27 18:30:20 [main_article_id] => 0 [alias] => josip-perkusic [link] => /tag/josip-perkusic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 469009 [name] => rektorova nagrada [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rektorova-nagrada [link] => /tag/rektorova-nagrada ) [2] => stdClass Object ( [id] => 235248 [name] => Sveučilište u Splitu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => sveuciliste-u-splitu [link] => /tag/sveuciliste-u-splitu ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VAROŠKO DITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Briljantni splitski student Josip Perkušić iduće dvije godine predstavljat će Hrvatsku u sjedištu UN-a i to kao najmlađi izabrani delegat. Ovo je njegova priča [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-16-03-11-26-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/24/14698572.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Paun Paunović/Cropix [mainImageDesc] => Josip Perkušić je magistar pravne struke i odnedavno odvjetnički vježbenik, a tijekom studiranja nizao je brojne nagrade [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/24/14698572.jpg [title] => Paun Paunović/CropixJosip Perkušić je magistar pravne struke i odnedavno odvjetnički vježbenik, a tijekom studiranja nizao je brojne nagrade ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/24/14698578.jpg [title] => Paun Paunović/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/24/14698584.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/02/24/14698612.jpg [title] => Paun Paunovic/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Josip Perkušić sa svoje 24 godine jedan je od najuspješnijih studenata svoje generacije, dobitnik je rektorove i dekanove nagrade, predsjednik savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, iznimno uspješan i društveno aktivan student koji će dvije godine predstavljati Hrvatsku u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Što točno predstavlja ova vrlo odgovorna i ozbiljna funkcija delegata mladih pri UN-u, ali i koji su mu planovi za budućnost, saznali smo iz prve ruke.

Reci nam nešto više o sebi.

- Magistar sam pravne struke i odnedavno upisan kao odvjetnički vježbenik pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Cijeli sam život proveo u Splitu, i to onom najstarijem dijelu, Varošu. Dijete Splita, ali i dijete roditelja iz Dalmatinske zagore, Imotskog i Drniša, što sam u prethodnim intervjuima možda i nepravedno izostavio, a što su mi neki u obitelji i zamjerili. (smijeh)

Društveno ste iznimno aktivni, izabrani ste za delegata mladih pri Ujedinjenim narodima? Recite nam više o tome, koliko je bilo kandidata u utrci, što mislite da je presudilo kod izbora vas? UN je bio i tema vašeg magistarskog rada?

- Krenut ću kronološkim slijedom. Javni poziv za izbor hrvatskog mladog delegata pri Ujedinjenim narodima sam vidio na stranici udruge Info zona, s kojom sam surađivao kroz Savjet mladih Županije, krajem travnja prošle godine.

U to je vrijeme izrada diplomskog rada s temom "Uloga Ujedinjenih naroda u zaštiti i očuvanju prava izbjeglica i migranata“ pod mentorstvom prof. Vesne Barić-Punde bila pri samom kraju. S obzirom na višemjesečno istraživanje međunarodne literature i dokumenata Ujedinjenih naroda te na iskustvo rada s mladima stečeno u radu savjetodavnog tijela mladih Splitsko-dalmatinske županije, odlučio sam se prijaviti na javni poziv.

Sredinom srpnja uslijedila je pisana pa usmena provjera namijenjena za uži krug kandidata, kojoj je pristupilo još dvoje kolega. Koji je razlog što sam baš ja bio njihov odabir, ne mogu znati, ali pretpostavljam da su rad s mladima, pravna struka s posebnim afinitetom prema međunarodnom pravu, u području koje je tema diplomskog rada, ali i iskustvo rada kao demonstratora na katedri za Međunarodno javno pravo Pravnog fakulteta u Splitu, bitno utjecali na odluku povjerenstva.

Studentski pravobranitelj

Djelovali ste i kao predsjednik županijskog tijela Savjeta mladih? Recite nam više o tome?

- Posljednje tri godine član sam i predsjednik Savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, platforme mladih osoba koje su zadužene za sudjelovanje u odlučivanju o upravljanju javnim poslovima od interesa i značaja za mlade, aktivno uključivanje u javni život te informiranje i savjetovanje mladih u jedinicama lokalne i područne samouprave.

Naše zadaće uglavnom obavljamo kroz organiziranje okruglih stolova, organiziranje i sudjelovanje na konferencijama kojima su tema mladi i njihova uloga u društvu, obilježavanjem međunarodnih dana od posebna značaja za mlade te popularizacija postojanja samog tijela kroz medijska gostovanja i ostale aktivnosti.

---

image
Paun Paunovic/Cropix
---

Dobitnik ste i Rektorove i Dekanove nagrade?

- Na svoj tijek studiranja sam posebno ponosan budući da sam bio stipendist Grada Splita za izvrsnost u dvije godine, dobitnik Dekanove i Rektorove nagrade za izvrsnost, te u tri akademske godine demonstrator na dvije različite katedre, Pravne povijesti te ranije spomenute za Međunarodno javno pravo.

Uz svoj angažman na Fakultetu, uvijek sam pokušavao doprinijeti i kolegama u njihovu studiranju te sam tu želju manifestirao kroz razne zadaće koje sam obavljao u slobodno vrijeme kao studentski pravobranitelj Sveučilišta u Splitu, ali i član Studentskog zbora te član Senata.

S obzirom na to da je ovo sveučilišna novina, iskoristio bih priliku istaknuti kvalitetu rada na Sveučilištu u Splitu, posebice nastavnika koji iz dana u dan unaprjeđuju akademsku zajednicu i rade s mladim osobama koje će jednog dana biti osovina društva ove mlade države. Stoga smatram da se Sveučilište u Splitu s razlogom uvrštava među najbolja sveučilišta u ovom dijelu Europe. Isplati se studirati na Sveučilištu u Splitu!

Najmlađi ste delegat pri UN-u? Kakav je to osjećaj, jeste li nervozni, uzbuđeni? Kazali ste da je put u Ameriku odgođen zbog situacije s COVID-om te da sada imate online aktivnosti?

- Istina, najmlađi sam izabrani mladi delegat pri Ujedinjenim narodima, no koliko sam mogao primijetiti, većina kolega iz drugih država je također u srednjim i kasnim dvadesetima. Da nismo u ovoj neviđenoj zdravstvenoj krizi, vjerojatno bih u ovom trenutku bio u New Yorku, no to sada još nije moguće te je bilo potrebno prilagoditi se na drukčiji modalitet rada.

Sjednice i ostale aktivnosti se odvijaju virtualno te se na taj način održala i sjednica Trećeg odbora Opće skupštine UN-a krajem listopada, na kojoj sam sudjelovao. Sigurno da prisustvovanje sjednicama i sastancima najveće svjetske međunarodne organizacije u ime veleposlanika države, “rame uz rame“ s najuglednijim diplomatima svijeta predstavlja određeni “grč u želucu“, no to je prije svega čast i obveza, a vjerujem i neizmjerno iskustvo koje će mi u nastavku karijere, ali i života biti potporanj za sve buduće izazove.

Što ćete konkretno raditi u UN-u, koji su vaši zadaci, planovi?

- Zadaća mladog delegata pri Ujedinjenim narodima je aktivno sudjelovanje u Trećem odboru Opće skupštine UN-a koji se bavi kulturnim, humanitarnim i društvenim pitanjima te u obavljanju svoga rada, ostvarivanju suradnje i koordinacije s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova, kao i sa stalnom misijom RH pri UN-u u New Yorku. Iz toga proizlazi potpuni angažman mladih delegata u temama za koji je zadužen navedeni odbor, a uzgred i praćenje rada drugih odbora koji diskutiraju o bliskim temama.

Mladi delegati svih država članica također imaju mogućnost samoinicijativno pokrenuti određene aktivnosti i projekte kojima bi potaknuli starije kolege, no s obzirom na fizičku razdvojenost, njihova je realizacija teže izvediva. Kao nadomjestak “newyorških“ aktivnosti, u matičnim zemljama radimo na promociji Globalnih ciljeva održivog razvoja, ali i gostujući na panelima povodom teme Ujedinjenih naroda u organizaciji studenata naših Sveučilišta promičemo rad te najveće svjetske međunarodne organizacije u Republici Hrvatskoj.

Pozitivan utjecaj

U jednom od intervjua kazali ste da ste u Savjet mladih ušli sa željom da mijenjate svijet oko sebe, koji baš i ne ide u prilog mladima?

- Razmišljajući o vašem pitanju, ono mi djeluje iluzorno i možda previše idealistički. No da, smatram da bi svaki pojedinac trebao pokušati pozitivno utjecati na svoju okolinu bez obzira gdje se on nalazio i kakve su njegove mogućnosti.

Tome pak predstoji jedna faza, a to je rad na mijenjanju samoga sebe, gdje je potrebno da se mlada osoba izgradi kao kvalitetan pojedinac neovisno koje je profesije ili zanimanja pa tek posljedično u određenoj fazi života pokušava mijenjati “svijet“.

Gdje se vidite u budućnosti? Koliko vidim, spremni ste mijenjati svijet?

- Na ovo pitanje ne mogu ponuditi precizan odgovor jer u svome životu radije planiram kraća razdoblja; njih je moguće vjerojatnije predvidjeti. Dulji periodi znaju biti poprilično nepredvidivi. No, zasigurno se nalazim na prekretnici svoga života jer započinjem svoj profesionalni put koji se trenutno manifestira u radu u odvjetničkom uredu te društveno djelovanje, koje će se iduće dvije godine sastojati od predstavljanja Republike Hrvatske u Ujedinjenim narodima. Također, jedna od ranije konstruiranih želja mi je daljnje usavršavanje određene pravne grane kroz doktorski studij te možda ponovno studiranje na nekom od naših sveučilišta, ali i obavljanje intervjua s Vama?!

Što biste poručili mladima koji se bore, bore naći bilo kakav posao, a naročito onaj u struci?

- Da ne odustaju u ostvarenju njihovih snova, neovisno koji to bili, da budu uporni i vrijedni i da rezultati pritom moraju doći. Ovo naglašavam iz razloga što se često spominje da mladi znaju prerano odustati, ali neovisno kakvo loše iskustvo ili možda nepravdu proživjeli, da dignu glavu gore i hrabro koračaju naprijed, jer njihovo (naše!) vrijeme dolazi!

---

image
Paun Paunovic/Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Paun Paunović/Cropix Paun Paunović/Cropix Paun Paunovic/Cropix Paun Paunovic/Cropix
Paun Paunović/Cropix
Josip Perkušić je magistar pravne struke i odnedavno odvjetnički vježbenik, a tijekom studiranja nizao je brojne nagrade
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/briljantni-splitski-student-josip-perkusic-iduce-dvije-godine-predstavljat-ce-hrvatsku-u-sjedistu-un-a-i-to-kao-najmladi-izabrani-delegat-ovo-je-njegova-prica-1081358 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c52c63462f721990f0a1a88668999b3846ac5569 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Briljantni+splitski+student+Josip+Perku%C5%A1i%C4%87+idu%C4%87e+dvije+godine+predstavljat+%C4%87e+Hrvatsku+u+sjedi%C5%A1tu+UN-a+i+to+kao+najmla%C4%91i+izabrani+delegat.+Ovo+je+njegova+pri%C4%8Da&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbriljantni-splitski-student-josip-perkusic-iduce-dvije-godine-predstavljat-ce-hrvatsku-u-sjedistu-un-a-i-to-kao-najmladi-izabrani-delegat-ovo-je-njegova-prica-1081358 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fbriljantni-splitski-student-josip-perkusic-iduce-dvije-godine-predstavljat-ce-hrvatsku-u-sjedistu-un-a-i-to-kao-najmladi-izabrani-delegat-ovo-je-njegova-prica-1081358 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => VAROŠKO DITE [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [31] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) )
StoryEditorOCM
SplitVAROŠKO DITE

Briljantni splitski student Josip Perkušić iduće dvije godine predstavljat će Hrvatsku u sjedištu UN-a i to kao najmlađi izabrani delegat. Ovo je njegova priča

Piše Mila Puljiz/Universitas
3. ožujka 2021. - 10:26
Josip Perkušić je magistar pravne struke i odnedavno odvjetnički vježbenik, a tijekom studiranja nizao je brojne nagradePaun Paunović/Cropix

Josip Perkušić sa svoje 24 godine jedan je od najuspješnijih studenata svoje generacije, dobitnik je rektorove i dekanove nagrade, predsjednik savjeta mladih Splitsko-dalmatinske županije, iznimno uspješan i društveno aktivan student koji će dvije godine predstavljati Hrvatsku u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku. Što točno predstavlja ova vrlo odgovorna i ozbiljna funkcija delegata mladih pri UN-u, ali i koji su mu planovi za budućnost, saznali smo iz prve ruke.

Reci nam nešto više o sebi.

- Magistar sam pravne struke i odnedavno upisan kao odvjetnički vježbenik pri Hrvatskoj odvjetničkoj komori. Cijeli sam život proveo u Splitu, i to onom najstarijem dijelu, Varošu. Dijete Splita, ali i dijete roditelja iz Dalmatinske zagore, Imotskog i Drniša, što sam u...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. svibanj 2024 05:11