StoryEditorOCM
SplitKAD ĆE PRESTATI?

Bliži se obljetnica osnutka Prvog splitskog odreda, s Plokita poručuju: ‘Svake godine se oštećuje i išara spomen ploča‘

Piše Split SD
9. kolovoza 2023. - 12:40

Građanska inicijativa "Naprid Plokite, naprid Siromašna" na svom Facebook profilu istaknula je kako se bliži obljetnica osnutka Prvog splitskog partizanskog odreda (11. kolovoza) i postavila pitanje hoće li se ove godine napokon prekinuti loša ‘tradicija‘?

- Ususret tom datumu, gotovo svake godine se oštećuje i išara spomen ploča u Vinkovačkoj ulici. Poremećeni umovi crnom bojom, vjerojatno iz svojih crnih duša, svojim vandalizmom zgrožavaju ne samo čestite građane našeg kvarta, grada, pa i šire. Što su skrivili ti mladići, koji su krenuli u borbu protiv fašističkih okupatora i njihovih domaćih slugu. Slave li ti vampiri talijanske crnokošuljaše, koji su dovodili četnike, koji su klali i zajedno s njima palili u Gatima, Kozici, Žeževici...?!

Splitski mladići koji su strijeljani 28. kolovoza 1941. nisu krivi za nešto neljudsko što se događalo za nešto manje od četiri godine kasnije. Samo su željeli živjeti u slobodnom Splitu, Dalmaciji i Hrvatskoj - napisali su iz Građanske inicijative "Naprid Plokite, naprid Siromašna".

image
Naprid Plokite, naprid Siromašna/Facebook/Screenshot
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:58