StoryEditorOCM
SplitAPEL IZ MALOG MISTA

Biser na istoku Splita živi i van sezone, natalitet cvate, ali ljudi kukaju: ‘Bojimo se čak i prošetati rivom...‘

Piše Frano Kiso
30. siječnja 2024. - 09:07

- Ovo misto je periferija grada, a čini se i periferija vlasti – riječi su Borisa Kambera, dugogodišnjeg mještanina Stobreča, a to je vjerojatno i najbolji opis malog bisera koji je zadnja granica između grada Splita i susjedne općine Podstrana.

Imali smo sreće što smo Stobreč posjetili na prekrasan sunčan dan koji je na ulice izmamio brojne šetače i mlade obitelji, no idila prestaje čim se malo bolje osvrnete oko sebe i vidite da je ovo naselje, starije i od samog Splita, postalo slijepo crijevo grada.

- Stobreč diše turistički i nije mrtav van sezone kao Split u zadnje vrijeme, a vikendima je prepun posjetitelja iz okolnih mjesta koji šetaju plažama, igraju se u dječjem parku i ispijaju kave po kafićima iz kojih puca prelijep pogled na more. Ali, pogledajte stanje infrastrukture – govori nam Vlado Tandara, predsjednik Vijeća Mjesnog odbora Stobreč, na početku našeg razgovora.

image

Vlado Tandara i Duško Sičenica ukazuju na komunalne probleme u mjestu

Nikola Vilić/Cropix

Stobreč ima sve sadržaje potrebne da bi izrastao u pravu turističku meku. Od smještajnih kapaciteta, pučkih fešti i bogate ugostiteljske ponude, pa sve do prirodnih ljepota, pješčanih plaža i savršenih uvjeta za surfanje, ronjenje i ribolov. Ovdje se živi i diše mediteranski, a upravo se zato mogu podičiti jednom od najboljih natalitetnih slika u Splitu i okolici.

No, da bi se zadržale mlade obitelji potrebno je puno više davanja i ulaganja gradske vlasti kojoj treba po nekoliko mjeseci da bi sanirali iti najmanji komunalni problem. Jedan od razloga loše provedbe i spore komunikacije je i odredba gradonačelnika da dva mjesna odbora i dva gradska kotara imaju samo jednog tajnika. Proces se time htio ubrzati, no situacija je nikad gora, kažu nam iz Mjesnog odbora. 

Otužno stanje rive

- Najžalosniji sam bio kad smo u pretprošloj godini imali sto tisuća kuna i tražili smo da se ta sredstva utroše u asfaltiranje Stepinčeve ulice, a nesposobnošću ili stvarnom namjerom od strane odgovornih sredstva su propala i pripala su nekome drugome. Naša decentralizirana sredstva uvijek su mala – žali se Tandara i opisuje stanje rive, rak rane ovog mjesta.

image





 

Nikola Vilić/Cropix

- Inicirali smo i pripremili projekt nove rive koji već neko vrijeme skuplja prašinu u ladicama gradske uprave. Njeno uređenje nam je od iznimne važnosti jer je trenutačno u iznimno derutnom stanju. Puna je rupa i ulegnuća, što jednom turističkom mjestu kao što je Stobreč nikako ne priliči. Svako krpljenje je Sizifov posao jer utjecajem juga stalno dolazi do novih rupa i ulegnuća – objašnjava nam i kaže da je jedina alternativa izgradnja nove rive, što bi bila možda i najvažnija investicija za Stobreč.

Nerijetko se dogodi i da uslijed većih oborina dođe do izlijevanja fekalija u more, a ispred ruševne rive nalaze se i mnogobrojne napuštene brodice zakovane za morsko dno. Lokalni čelnici su u više navrata od komunalaca tražili njihovo uklanjanje, no bez previše uspjeha.

image

Nesanirana plovila uz rivu

Nikola Vilić/Cropix

Čini se da su jedini sređeni dijelovi naselja oni koje se ne tiču gradske vlasti, a jedan od njih je i poznati kamp Stobreč Split, uvršten među najbolje europske kampove. Laskavom titulom Superplatz trenutno se diči svega 190 kampova u cijeloj Europi i zato je ovo jedan od najvećih turističkih mamaca. Vlasnik u koncesiji je sredio plaže, dječje igralište i šetnice te nijednom mještaninu nije ograničio korištenje uređenih sadržaja.

Gradonačelnika ni na vidiku

- Gradonačelnik Puljak kroz svoj mandat niti jednom nije službeno došao u Stobreč i nikada od nas nije tražio da mu prezentiramo naše probleme, želje i slično. Jedino sam imao susrete s dogradonačelnikom Kuzmanićem i oni su bili vrlo konstruktivni – veli Tandara koji je tek dvije godine na čelu Mjesnog odbora, a već je popularan među lokalnim stanovništvom.

- Ovo je najlipša destinacija između Trogira i Makarske. Tandara je izvrstan čovik, izlazi nam u susret i spreman je čuti naše probleme. Za Puljka ne želim ni čut, ni znat. Neka mu Bog mu da zdravlja, ali za njega je Stobreč zadnja rupa na svirali – oštar je Ivo Knezović, još jedan mještanin koji se požalio na očajno stanje rive.

image

Ivo Knezović

Nikola Vilić/Cropix

Prizori iz horora

Mjesni odbor stalno potiče i rješavanje pitanja nekadašnjeg restorana u samom centru Stobreča koji se nalazi kraj ruševina drevnog bedema Epetium. Objekt koji predstavlja ugrozu za stanovnike opterećen je brojnim imovinsko-pravnim problemima, a sami prizor devastiranog okoliša više priliči horor filmovima, nego jednom ovakvom mediteranskom dragulju.

image

Bivši restoran u raspadu

Nikola Vilić/Cropix

- Nažalost, još uvijek ne vidim konačan ishod situacije oko rugla ovog mjesta s obzirom da se vodi sudski spor, a sam restoran stoji ovako derutan preko 30 godina. Kao što se može vidjeti, nekadašnji restoran je na našu inicijativu zatvoren rešetkama i onemogućen je pristup u njega - objašnjava predsjednik koji i sam muku muči s prostorom namijenjenim Mjesnom odboru.

- Sve ovo vrijeme koristimo trošni prostor na streljani u vlasništvu Javne ustanove športski objekti Split. Ponudili smo rješenje da se sredi stara škola iznad župnog dvora. Našim angažmanom prostor je imovinski riješen i u potpunosti je u vlasništvu Grada. Zatražili smo da se jedan od stanova preuredi za naše potrebe i da više ne budemo podstanari u vlastitom mjestu, ali bez ikakva uspjeha - požalio se Duško Sičenica, potpredsjednik Mjesnog odbora Stobreč.

image

Stara škola koju Mjesni odbor želi za svoje nove prostorije

Nikola Vilić/Cropix

Čelnici su se osvrnuli i na povezivanje naselja sa susjednim Žnjanom putem šetnice, a kažu da se ne protive realizaciji već zahtijevaju da se prilikom izgradnje šetnice u cijeloj duljini Split-Stobreč predvidi i izgradnja novih plaža, budući da će naselje izgubiti svoje postojeće prirodne plaže prilikom realizacije projekta. Problem je i to što je nužno izgraditi nastavak šetnice i plaže u duljini od 150 metara da bi se ostvario kompletan spoj i neometana poveznica između Splita i Stobreča.

Opasnost za djecu i pješake

Osnovna škola u Stobreču izgrađena je 1994. godine i pohađa ju oko 300 učenika, a obećana im je nadogradnja škole s još četiri dodatne učionice, kao i dugo iščekivana sportska dvorana.

- Još u ranijem mandatu sve dozvole su praktički ishođene tako da nema razloga da izgradnja ne krene. Nije nam jasno zašto se sve toliko odužilo - govori Tandara i napominje kako učenici na putu do škole prolaze Ivankovom ulicom koja u najvećem dijelu nema nogostup, a od Grada traže hitnu reakciju i otkup zemljišta za izgradnju pješačke zone.

O nebrizi i apatiji Banovine, koja reagira sporo i nikako, najbolje svjedoči činjenica da su neki mještani odlučili sami u uložiti u infrastrukturu te je jedan od njih samostalno platio nabavu i sadnju stabala.

image

Stabla posađena od strane mještana

Nikola Vilić/Cropix

Stobreč jako loše stoji i po pitanju parkirnih mjesta, poglavito u srcu turističke sezone. Frekventno parkiralište u centru naselja izgleda kao da je pogođeno ratnim granatama i treba vam solidan terenac da bi pregazili preko svih rupa, lokvi i kamenja.

- Jedan od naših prijedloga za rješavanja problema parkiranja iznijeli smo dogradonačelniku Kuzmaniću i on je na to rješenje pozitivno reagirao i obećao da će se zauzeti. Radi se o zemljištu pored ‘Ribole‘ gdje bi se trebala izgraditi garaža na katove s igralištem na vrhu - kažu članovi Mjesnog odbora koje ipak drži kakva-takva nada da će se neko od obećanja konačno i ispuniti.

Za pješake je posebno opasna klisura ispod bunkera koja se odranja prilikom većih oborina, a umjesto temeljite sanacije i izgradnje nogostupa, reakcija iz Grada bila je postavljanje znaka opasnosti i - prepuštanje stvari slučaju.

image

Oštećene stijene iznad plaža koje pucaju i prijete kupačima


 

Nikola Vilić/Cropix

O problemima koji muče Stobrečane mogao bi se napisati čitav serijal knjiga, kamoli jedan članak, a njihov apel da ih se gradska vlast konačno sjeti i počne voditi brigu može se najbolje sročiti u rečenici jednog našeg sugovornika na rivi: "Ne mogu ništa komentirati, moram paziti da preko rupe ne upadnem u more!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 04:16