StoryEditorOCM
Splitbrazil sa strujom?

Bili smo u kvartu kojem je splitska vlast rekla laku noć, gasne i jedina svijetla točka: ‘Samo se gleda osobna korist!‘

Piše Frano Kiso
20. studenog 2023. - 19:39

- Ovo vam više sliči na brazilsku favelu nego na gradsku četvrt iz 21. stoljeća. Mi za gradsku vlast jednostavno ne postojimo - ogorčeno nam kaže 78-godišnji Ante, koji se na splitsku Visoku doselio iz rodnog Imotskog još prije pedeset godina.

I doista, čim zakoračite na područje kotara Visoka, morate se naoružati strpljenjem i biti spremni na brojne prepreke: bilo da ste vozač jer malo gdje ima prostora za manevar i mimoilaženje s drugim vozilima, pješak koji teškom mukom može pronaći prohodan nogostup ili pak obični građanin koji gaca poplavljenom ulicom i tapka u mraku bez ulične rasvjete.

- Pogledajte oko sebe, odmah će vam biti jasno - veli nam Ivan Iko Bikić, predsjednik kotara Visoka, koji je već zašao u četvrti mandat. Iskustva na terenu mu ne manjka i zato nas je proveo po frekventnim točkama kvarta da nam pokaže derutno stanje ulične infrastrukture i nikad ostvarene projekte.

image

Iko Bikić, predsjednik Visoke

Frano Kiso

- Postoje planovi za ulaz i izlaz u kotar spojem na Ulicu Zbora narodne garde i Poljičku, ali sve staje na tome. Ne gleda se interes javnosti, samo osobna korist - kaže razočarani Bikić pokazujući zaraslu površinu koju pamte tek stariji mještani kao nekadašnji put.

Oronuli nathodnik

Iznad Poljičke izdiže se oronuli nathodnik koji je urušen još 80-ih godina prošlog stoljeća, a njegova izvorna namjena - povezivanje Visoke s Mertojakom - u potpunosti je zanemarena. Bikić nam veli da se zakompliciralo s izmjenama DPU-a i da se još uvijek čeka plan uređenja jugoistočnog dijela Visoke. Nemoguće je ne primijetiti odronjenu zemlju i kamenje blizu nathodnika, a zabrinuti građani su se u više navrata žalili na opasnosti prilikom obilnih oborina.

image

Nathodnik koji vodi iz nigdje u nigdje

Frano Kiso

- Vidite našu glavnu ulicu: uopće nema javne rasvjete, kao ni u Ozaljskoj i Vidinoj. Čim padnu kiše, sve je ovo pod vodom – žali se Bikić i apelira na gradonačelnika Ivicu Puljka da ih posjeti i konačno se posveti njihovim problemima.

- Puljak je ovuda prošetao u svojoj predizbornoj kampanji, voljeli bismo da nas opet obiđe i kaže: pa i Visoka je dio grada, i ovi ljudi zaslužuju imati normalnu infrastrukturu, rekonstruirat ćemo cestu da mogu imati normalne uvjete života – ogorčeno zaključuje predsjednik kotara.

Ono što nikako ne možete izbjeći na ulicama Visoke svakako je prevelik broj vozila poslaganih uz prometnice i na pješačkim zonama, a na nekim mjestima su i u potpunosti na kolniku.

Bikić nam kaže da su prije godinu dana čak i vatrogasci imali problema s pristupom prilikom jedne intervencije i sve je moglo završiti kobno. Za pješake ovaj je kvart također neprijateljsko okruženje; nogostupa skoro pa i nema, a i oni koji postoje ili su razrovani ili zauzeti parkiranim automobilima.

image



 

Saša Burić/Cropix

Škola je sve

Najuređeniji dio naselja čini se predio oko osnovne škole, a ravnateljica Natalija Radić 11 godina drži ustanovu sigurnom rukom: čim stupite u školske prostorije, jasno vam je da u ovoj školi vladaju red, rad i disciplina, što u potpunosti odudara od komunalnog nereda u kvartu.

- Na prvom roditeljskom sastanku od roditelja tražim da potpišu da im djeca na vlastitu odgovornost idu na marendu u obližnju trgovinu – rekla nam je ravnateljica Radić, koja godinama upozorava na probleme djece u prometu.

Demografska slika

Demografska slika Visoke se mijenja, podstanara je sve manje, a zamjenjuju ih turisti tijekom ljeta i studenti u preostalim mjesecima. Sukladno tome opada i broj učenika.

image

OŠ Visoka

Nikola Vilić/Cropix

- U dvadeset godina broj učenika se prepolovio, no to je trend koji zahvaća mnoge škole u Hrvatskoj. Trenutno imamo 350 učenika u 17 odjela i blizu smo jednosmjenske nastave – objašnjava ravnateljica.

- Perspektiva za nas mlade je jako ograničena - tvrdi Mate Ćosić, koji je cijelu mladost proveo u ovom kvartu te ga posebno zabrinjavaju cijene novih stanova:

- Skoro nitko od nas mlađih ne može si priuštiti te svote, mnogi su prisiljeni tražiti mjesto stanovanja izvan grada, a neki i izvan države - rekao je.

Na području Visoke buknulo je tristotinjak novih stanova u zadnjih nekoliko godina, a cijene su odletjele u nebo. U nekim zgradama ćete morati izdvojiti i do 4200 eura za kvadratni metar stambene površine.

Bez obzira što je Visoka odlično pozicioniran kvart s puno perspektive, ipak je opterećena brojnim problemima koji koče njezin daljnji razvoj za boljitak domicilnog stanovništva. Svi sugovornici s kojima smo razgovarali postavljaju isto pitanje: Zašto ste nas zaboravili?

image

Sraz djece i vozila na putu iz škole

Frano Kiso
image


 

Saša Burić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 21:08