StoryEditorOCM
Splitništa bez janjca

Bili smo na splitskom Pazaru i pitali što se kupuje za Uskrs. Popisali smo i cijene, a domaćice su nam otkrile i meni

Piše Mia Uzinić
27. ožujka 2024. - 08:58

Koga god smo pitali što će spremati za Uskrs, odgovorio je "janjca", odlučno i pomalo začuđeno. To pitanje se našim sugovornicima činilo potpuno uzaludno pa su nam neki uzvratili zbunjeno "a što drugo". Proljetna pečena janjetina centralni je ukras blagdanskog stola većini Splićana, a na splitski Pazar smo otišli istražiti cijene i ostalih namirnica. 

image

Ponuda mesa

Nikola Vilić/Cropix

Paket jaja tri eura, kao i kilogram kapule. Luk, kapulice, rotkvice su jedan euro, krumpir dva. Tikvice, balancane, blitva, salata, kaul, kupus - sve to ide za tri eura, stručak peršina je 60 centi, a koraba tri i pol eura. 

image

Rotkvice za jedan euro 

Nikola Vilić/Cropix

Nailazimo i na šparoge, kažu nam da su ubrane na Kozjaku. Veliki macevi se prodaju za deset, a maleni za pet eura. Na jednom banku prodaje se i soparnik iz Blata, cijena fete je jedan euro.

image

Šparoge za pet ili deset eura

Nikola Vilić/Cropix

- Ovdje sam već deset godina, utorkom i četvrtkom dolazim autobusom iz Blata. Pečem soparnik na kominu, na lugu na sitnoj žeravi - objašnjava nam gospođa precizno, mašili smo se i mi i počastili se. 

Na obližnjem banku standardna ponuda: blitva tri eura, ravanele euro, kao i kapulica. Pitali smo gospođu što će spremati za uskrsni ručak.

- A što ću spremati, klasiku, znači janjetina lešo po domaće. Bit će rolana teleća plećka ujutro za doručak, kapulice i ravanele, to se zna, i kuhani pršut. Hvala Bogu, za blagoslov u košari obavezno jaje i sirnica. Nosimo po jedno jaje, ne više - govori.

image

Blitva tri eura po kilogramu

Nikola Vilić/Cropix

Pitali smo je li sirnica kupovna. 

- Naravno da pravim svoju! Moraju djeca osjetiti miris Uskrsa. Onda idemo na misu zajedno i eto - objašnjava. 

Gospođa Ljuba odlučno kaže da ona više ne kuha, taj posao sada rade kćer ili nevjesta.

image

Gospođa Ljubica

Nikola Vilić/Cropix

- Ne kuham više, čovječe, moj je posao jesti, piti i ljubiti! Na ovom mjestu sam 58 godina, ima u mene naranče, limuna, selena, peršina, blitvu sam prodala već, a sve ti ide po dva eura. Ako ti je puno i ako nemaš, dat ću ti i za jedan euro. Prije dok sam ja kuhala za Uskrs, na meniju bi bili janjetina, teletina, peka, sve živo, a najvažnije da za stolom bude puno djece - govori veselo Ljubica.

image
Nikola Vilić/Cropix

Na Angelinom banku, koja je na pazaru već 20 godina, klementina stoji dva i pol eura, naranča dva eura, kruška tri eura, a jagode osam eura kilo. Imaju domaću, lijepu jabuku fuji koji ide za dva eura po kilu. Doznali smo i što će Angela pripremati za Uskrs. 

image

Naranče su dva i pol eura

Nikola Vilić/Cropix

- Pa janjetinu! A za blagoslov sirnica i jaja, jednostavno - kaže. 

Ivana Trogrlić prodaje razne suhomesnate proizvode, a kako kaže, trenutno se šunka najviše prodaje. 

image

Vrgoračka panceta deset eura kilo

Nikola Vilić/Cropix

- Panceta je deset eura, pršut jednogodišnji 20, a dvogodišnji 33,05 eura. Pečenica suha je 14,49, a polusuha 11,95 eura. Sudžuci 12,60, a kobasice za kuhanje 8,30, duga rebra 8,30, špic rebra 7,40, buncek 7,29, bakalar 50 eura kilo. Pršut u komadu 17,25 eura kilo, čvarci 19,99 eura kilo. Buđola u komadu 16,60, a rezana 21,99, sve rezano je uvijek skuplje. Sada će vam najviše ići kuhana šunka, koja rezana košta 16,60 kilo, a u komadu 13 eura - nabraja nam Ivana iz glave sve cijene, vidi se iskustvo u njezinom načinu prezentacije. 

image

Suhomesnati proizvodi

Nikola Vilić/Cropix

Nema Uskrsa bez proljetnog cvijeća, pa smo otišli i do banka gospođe Darinke, koja je tu već deset godina. Mace bijele i u bojama jedan euro za komad, kao i tulipani. Ranunkulice ili japanske ruže su šest eura po buketiću, a frezije četiri eura. Za ručak je i kod nje klasika. 

image

Gospođa Darinka 

Nikola Vilić/Cropix

- Napravit ćemo francusku, sir, pršut, ispeći malo janjetine i to je to, možda ubacimo nešto odojka. Moja košara za blagoslov sastoji se od sirnice i jaja. Unučica oslikava jaja, a ja ih bojim po starinski: na jaje prislonim list neke biljke, primjerice peršina, zavežem u bičvu i kuham u kori od kapule. Tako radim već godinama - objašnjava. 

image

Ima i cvijeća

Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:47