StoryEditorOCM
Splitodnija vrag prišu

Arhitekti nisu polomili noge! Pobijedili na natječaju za prijeko potreban novi splitski vrtić, a evo što je bilo dalje

Piše Sandi Vidulić
6. svibnja 2023. - 10:38

Izdana je građevinska dozvola za dječji vrtić na Pujankama. Radi se o pobjedničkom rješenju arhitekta Hrvoja Njirića koje je jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog suda osvojilo prvo mjesto na arhitektonskom natječaju u konkurenciji između 34 pristigla rada.

- Nagrađeni projekt vrtića na Pujankama mi se sviđa jer vidim da je to jedan ekološki i moderan vrtić u kojem će se djeca jako lijepo osjećati - rekao je Puljak na otvaranju izložbe natječajnih radova u ožujku 2022.

Međutim, pratimo li Puljkove izjave, zaključujemo da građevinska dozvola za vrtić kasni. Naime, Puljak je tom prilikom najavio termin do kada bi se vrtić na Pujankama trebao izgraditi.

- Izgradnja vrtića na Pujankama koji bi trebao imati četiri jasličke i četiri vrtićke grupe trebala bi krenuti na jesen, a završetak radova očekuje se do sljedećeg ljeta. Tako bi trebalo biti i s vrtićem na Kili - najavio je Puljak prije nešto više od godine dana. Dakle, izgradnja vrtića na Pujankama je do ovog vremena već trebala biti u poodmakloj fazi, a tek je izdana građevinska dozvola.

Dodajmo da je Gradu Splitu u listopadu 2022. odobreno 22,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava za izgradnju novih vrtića na Kili i Pujankama, zahvaljujući prijavi Razvojne agencije Split - RaST na Javni poziv za izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju i opremanje predškolskih ustanova u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti za razdoblje od 2021. do 2026. godine.

Trebalo je do ljeta

S obzirom na najave gradonačelnika kako će vrtić biti gotov do ovog ljeta, što bi značilo da su već trebali biti debelo odmakli radovi, ako ne i pri samom kraju, a novci su bili osigurani, gdje je zapelo s građevinskom dozvolom, odnosno koji je bio problem da se toliko dugo čekalo na izdavanje dozvole, upitali smo Tea Vojkovića, pročelnika Upravnog odjela za urbanizam i izgradnju.

- Dozvola je izdana “tek” sad, zato jer su projekti isporučeni tek 31.1., pa je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole, s kompletiranom projektnom dokumentacijom, dostavljen u ovaj upravni odjel “tek” 31.1.2023. - objašnjava pročelnik.

- Kako smo Mi (stručne službe Grada Splita) legalisti, u obavezi smo provesti svu zakonom propisanu proceduru, bez obzira što neuki promatrači mogu imati stav da Grad Split Gradu Splitu može izdati dozvolu kako hoće, bez da se ispune svi zakonom propisani uvjeti kroz zakonom propisanu proceduru. Ne može i neće. U postupku e_konferencije je jedno javno-pravno tijelo (MUP-protupožarna inspekcija) imalo primjedbu na neka tehnička rješenja, pa kad je to otklonjeno, ponovljen je postupak e_konferencije i izdana je dozvola - tvrdi Vojković.

image

Vizualizacija

Vizualizacija

Ukratko, Njirić i njegovi arhitekti su tek godinu dana nakon završetka natječaja predali kompletnu dokumentaciju za vrtić, na koju su “požarci” iz MUP-a imali primjedbu vezano za tehnička rješenja, što u prijevodu znači sigurnosne uvjete, koji su popravljeni i dozvola je izdana na što su potrošena još dva i pol mjeseca.

34 natjecatelja

Ovdje valja reći da se Njirićev ured nije pretrgao od žurbe. Naime na natječaj za vrtić na Pujankama se javilo 34 natjecatelja - što je najviše na splitskim natječajima u posljednjih 30 godina! Osim entuzijazma kojeg je među mlađim kolegama pobudio DAS kao provoditelj natječaja koji je tražio da u žiriju za vrtiće bude natpolovična većina struke, veliki odaziv je objašnjiv i time što vrtići nisu toliko komplicirani arhitektonski projekti.

Pokušali smo dobiti komentar iz Njirićevog ureda o tome kako će funkcionirati vrtić, na primjer, na koji način bi za djecu bili prohodni krovovi sa zelenim vrtovima koji bi imali nagibe. Ali, osoba koja se javila iz njegovog ureda je rekla da ostavimo broj pa da će vidjeti hoće li se netko javiti, što se nije dogodilo.

U svakom slučaju, dobro da je građevinska dozvola za vrtić na Pujaknama konačno dobivena i za nadati se da će se bar do ove jeseni pristupiti gradnji.

Građevina dječjeg vrtića imat će dvije nadzemne etaže koje će se sastojati od prizemlja i jednog kata. Bruto površina nadzemnog dijela bit će nešto više od 2.000 četvornih metara. Vizualna atrakcija, osobito kad se iz zračne perspektive gleda na zgradu je krov građevine. Naime, krovište je projektirano da bude prohodno, a na njemu je planirano uređenje zelenih vrtova i formiranje terasa za dječju igru. Zeleni krovovi su denivelirani i nisu posve ravni, već lagano nakošeni, a maksimalni nagib je 12 posto.

Vrtić na Pujaknama izgradit će se u blizini tamošnje Osnovne škole na parceli veličine 3.137 m2. Više od trećine parcele zauzet će zgrada, a ostatak površine će se krajobrazno urediti visokim i niskim zelenilm. U sklopu uređenja parcele za vrtić projektirana su također dječja igrališta, pješčanici i vrtne sjenice (pergole) djelomično natkrivene pomičnim tendama. Na građevnoj čestici osigurano je 17 parkirnih mjesta u garaži u prizemlju.

Kolni pristup od zgrade vrtića na javno prometnu površinu bit će se sa zapadne strane na Ulicu Ive Tijardovića, preko susjedne čestice na kojoj je OŠ “Pujanke”.

image

Dječji vrtić Kila 

Grad Split/facebook/Grad Split/facebook

Vrtić na Kili u većem je zaostatku

Vrtić na Kili koji je također trebao biti već pri kraju, je u još većem zaostatku, jer još nema građevinsku dozvolu. Naime, na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća Ivica Puljak je kazao da je za DV Kila "izrada glavnog projekta u završnoj fazi".

No, ipak, mora se priznati kako se ova gradska vlast trudi oko škola i vrtića. Planirano je više zahvata po Splitu s kojima se želi poboljšati uvjete za djecu i roditelje. No, još je sve u "papirnatoj fazi". Odnosno, brojni predviđeni građevinski objekti (vrtići, školske dvorane ili proširenja škola) sa kojima bi se unaprijedila kvaliteta predškolskog odgoja i osnovnoškolskog obrazovanja, nalaze se u fazama potpisa ugovora s projektantima, pripreme projekata, izrade projektne dokumentacije, ili ishođenja dozvola za gradnju.

Prema "Stanju strateških projekata" kojeg je gradskim vijećnicima predstavio Puljak na zadnjoj sjednici, održanoj 28. travnja, za DV Mertojak je projektiranje u tijeku. Što se tiče školskih dvorana, glavni projekti za školske dvorane za OŠ Pujanke i OŠ Stobreč očekuju se sredinom svibnja. A u isto vrijeme trebala bi se izdati lokacijska dozvola za dogradnju školske dvorane za "OŠ Mertojak" sa prostorom za male sportove i vanjsko igralište te manji teren za košarku. Za školsku dvoranu OŠ Sučidar u tijeku je evidentiranje stvarnog položaja katastarske čestice.

Što se tiče proširenja škola, za OŠ Srinjine potpisan je ugovor s projektantom koji je obišao teren. Za OŠ Lučac je također potpisan ugovor s projektantom. Za proširenje OŠ Žrnovnica priprema se projektni zadatak, kao i za Dječji vrtić Žrnovnica. Za Centar za autizam adaptirat će se dodatni prostori u Teslinoj ulici, prošli mjesec je dobivena izmjena građevinske dozvole.

https://slobodnadalmacija.hr/split/zagrebacki-arhitekti-sve-papire-za-vrtic-na-pujankama-predali-smo-na-vrijeme-gradska-sluzba-nije-izdala-odobrenje-1299672

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. svibanj 2024 10:46