stdClass Object ( [id] => 1054433 [title] => Oporba: Grad nameće kupnju privatnog ‘Hipposa‘ u zadnji tren, dva mjeseca prije isteka koncesije za tržnice, to je šokantno! Opara: Neću se pravdati [alias] => arhitekt-peracic-kad-je-rijec-o-mrezi-trznica-vrijeme-je-da-nesto-promijeni-vijecnik-urlic-grad-bi-trebao-tuziti-hippos-zbog-nerada-i-nemara [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je završena 37. sjednica Gradskog vijeća, na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije započela je 38. sjednica - tematska rasprava o trenutnom stanju i budućnost gradskih tržnica. Riječ je o gorućem problemu budući da krajem godine ističe ugovor koncesionaru koji dva desetljeća upravlja splitskim tržnicama i Peškarijom - tvrtki "Tržnice Hippos".

Gradski vijećnik Jakov Prkić, jedan od inicijatora tematske sjednice, prigovorio je što gradski vijećnici nisu dobili materijale na vrijeme, ali je i objasnio zbog čega se inicirala ova sjednica.

- Mi smo prijedlog dostavili početkom godine, ali nismo dobili odgovor. U javnosti gradonačelnik govori da mu je krivo što je sazvana sjednica jer mu je nedostajalo desetak dana da u cijelosti pripremi potrebne materijale. Da ste se obratili nama da odgodimo sjednicu za desetak dana, razumjeli bismo, a ne da nas javno optužujete, kazao je Prkić te dodao kako je ova rasprava trebala biti prošle godine ili barem početkom ove.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je odgovorio kako oporba kao predlagatelj ove sjednice nije poslala nikakav papir te kako su jučer dobili postojeći ugovor i prostorno-plansku dokumentaciju.

Vijećnik Prkić je kazao da nije problem prekinuti sjednicu i nastaviti je za deset dana. Gradonačelnik Krstulović Opara je na to dodao kako je prije mjesec i pol dana objasnio kako se sjednica priprema te kako im je potrebno vrijeme da se studije završe, ali je oporba pošto poto željela tematsku sjednicu.

Tako je odmah na uvodu u tematsku nastala verbalna prepirka dvoje političara, koju je okončao predsjednik gradskog vijeća Igor Stanišić i zatražio početak izgladanja izvjestitelja.

Prvi je riječ dobio Tvrtko Karlogan, direktor "Tržnica Hippos", trenutnog koncesionara od 2001. godine.

- Predmetnim ugovorim naše društve se obvezalo upravljati tržnicama na malo koje su u vlasništvu Grada Splita. Po nama smo ispunili sve naše ugovorne obveze, nismo imali službene pritužbe da u nečemu ne ispunjavamo naše obveze, na početku je kazao Karlogan.

Što se tiče naknada u razdoblju kojim upravljaju, Karlogan je dodao kako su uplatili oko 20 milijuna kuna koncesijske naknade Gradu Splitu i 20 milijuna kuna spomeničke rente i komunalne naknade, ali nažalost sve ove godine Grad nije niti kune uložio u tržnice.

- Sustav tržnica kao takav posebno je osjetljiv na bilo kakve promjene u prostoru ili poslovanju, posebno ako bi promjene ili zastoj rada bio dugotrajan. Apeliramo na vas da tim nekim nužnim zahvatima koji su potrebni ne ugrozimo način poslovanja svih tih ljudi. Moramo voditi računa da su gradske tržnice zadnja mjesta u centru grada gdje život pulsira tijekom cijele godine, zaključio je direktor Karlogan.

Arhitekt Dinko Peračić ispred arhitektonskog ureda ARP, izrađivač projektne studije mreže tržnica na malo je kazao kako je sadašnji prostor dotrajao te je vrijeme da se nešto promijeni.

Predstavio je prostornu programsku studije mreže gradskih tržnica, a u svom izlaganju obuhvatio je deset lokacija: Pazar, Peškariju, Plokite (Sućidar), Stari plac, Skalice (Table), Split 3, Brda, Mertojak, Krstulovićevu i Mažuranićevo šetalište, od kojih tržnica na Mertojaku nije u funkciji. Riječ je oko 10 tisuća kvadrata otvorenog prostora i oko šest tisuća kvadrata zatvorenog.

Dok se tržnice nisu razvijale, Peračić, je naglasio kako su se razvili trgovački centri koji su preuzeli veliki dio uloge.

- Novom mrežom gradskih tržnica potrebna je promjena uloga, odnosno od prostora za izdavanje prodajnih površina i redovito održavanja u vođenje procesa urbane obnove, stvaranje šire vizije koje tržnice stavlja u centra projekta obnove. Osnovne uloge koje bi tržnice trebale imati su opskrba građana, podrška lokalnoj ekonomije i dijelovi središta grada i kvartova, kazao je Peračić.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Istaknuo je kako su osnovni koraci prvenstveno zamjena opreme, cijela serija obnove i rekonstrukcija postojećih tržnica te izgradnja novih tržnica pogotovo na istočnim dijelovima grada.

Također je potrebno provesti prateće zahvate u kontaktnom prostoru poput osiguravanja prometne pristupačnosti i parkiranje.

- Tržnice smo u novom sustavu podijeli u nekoliko kategorija: glavna gradska tržnica i ribarnica, gradske tržnice (u koje spadaju Plokite, Split 3 te nova tržnica koja je potrebna na istočnom dijelu grada), tržnice u kvartovima – male gradske tržnice poput Starog placa, Skalica, Brda, Mertojaka, Stobreča i nova tržnica, povremene tržnice (ulične tržnice i buvljak) te servis i podrška.

Peračić je istaknuo kako su na istočnom dijelu grada potrebne nove tržnice, a cjelokupna predstavljena investicija bi iznosila oko 250 milijuna kuna.

Tvrtka "Deloitte" izradila je gospodarsku studiju modela upravljanja tržnica na malo u Gradu Splitu.

Kako su istaknuli, njihov projektni zadatak bio je analizirati različite modele kako bi se pomoglo pri odabiru najkvalitetnijeg za upravljanja tržnica na malo.

U obzir su uzeli pet modela, a jedan od njih je i ovaj sadašnji odnosno koncesijski.

Ostala četiri su modeli javnog upravljanja tržnicama odnosno uspostava samostalnog odjela unutar gradske uprave za upravljanje tržnicama, upravljanja od strane postojećeg gradskog komunalnog društva koje će preuzeti novu djelatnost, osnivanje novog gradskog komunalnog društva za upravljanje te preuzimanje postojećeg koncesionara Tržnice Hippos od strane grada ili gradskog komunalnog društva i upravljanje tržnicama.

Nakon preliminarnog bodovanja i rangiranja po kvalitativnim i kvantitativnim kriterijima, prvorangirani model upravljanja prema tvrtki "Deloitte" je preuzimanje društva Tržnice Hippos, a drugorangirani model je osnivanje novog trgovačkog društva od strane Grada Splita.

Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno okupljenima je prezentirao odnos Grada i koncesionara. Prepričao je povijest tog odnosa koje se rijetki sjećaju. Naime, među osnivačima tvrtke “Tržnice Hippos” bio je Mate Perišić i Mirko Karoglan, osobe koje su upravljale gradskom tvrtkom “Tržnice Split”, poduzećem koje je prije “Hipposa” upravljalo tržnicama i poslovalo s gubitkom. Karoglan je bio u NO te gradske tvrtke, a Mate Perišić osoba ovlaštena za zastupanje “Tržnice Split”, a kasnije su osnivanjem privatne tvrtke “Tržnice Hippos” postali koncesionari gradskog resursa - tržnica i peškarije. 

- Prije deset godina, za vrijeme mandata gradonačelnika Željka Keruma, s “Tržnicama Hippos” se potpisao novi ugovor koji nije bio isti onome kakvog su vijećnici izglasali. Naime, tadašnji sastav Gradskog vijeća usvojio je prijedlog ugovora s koncesionarom gradskih tržnica, ali nije potpisan usvojeni, već izmijenjeni dokument. Bitna promjena se nalazi u članku četiri. Vijećnici su izglasali da je koncesionar dužan ukloniti svoje sadržaje na površinama za koje se u izmjenama prostornih planova poništi ili izmijeni namjena, međutim, taj dio je izmijenjen tako da je koncesionar dužan ukloniti svoje sadržaje samo u svrhu izgradnje novih građevina.Tako je ugovor postao puno nepovoljniji za Grad - opisao je Jakov Prkić koji smatra da su članovi lokalnog parlamenta namjerno dovedeni u vremenski tjesnac i da su namjerno dovedeni u situaciju da Grad kupi “Tvrtku Hippos” te navodi da je to jedini razlog zašto se s ovom raspravom čekalo sve do zadnjeg trenutka, taman pred istek koncesije toj privatnoj firmi, a još 2017. godine je gradonačelnik iskazao nezadovoljstvo radom "Hipposa" 

Tonči Blažević (HSLS) je istaknuo kako se o ovoj temi trebalo razgovarati prije godinu dana te kako je sadašnje stanje apsurdno.

Dodao je kako je neosporna činjenica da se na glavnoj tržnici ostvaruju značajni prihodi kroz zadani vremenski rok (dan, tjedan, mjesec i godinu) te da poslovanjem tržnicom upravlja fiksan broj djelatnika. Tržnicu tvore dva odvojena, ali povezana aspekta: poslovanje i izgled tržnice.

Blažević je podsjetio na stav Odbora za gospodarstvo HSLS Split koji datira iz početka 2010. godine, u kojem su se kod poslovanja nametala dva moguća modela, koncesija ili zasnivanje gradske komunalne tvrtke za upravljanje tržnicom, što je i danas predstavljeno.

-  Sadašnji uvjeti koncesije su očigledno prenisko postavljeni jer je tržnica nepromijenjena (zapuštena) već dulji niz godina, iako ostvaruje značajne prihode. Stoga je potrebno uvesti znatno strože uvjete koncesije s naglaskom na obvezu kontinuiranog unaprjeđenje uvjeta kupoprodaje na tržnici od strane potpisnika koncesije (grada, primatelja koncesije, ili kombinirano), te stroge sankcije za kršenje ugovorenih uvjeta. Sadašnje stanje je apsurdno jer, dok s jedne strane tržnica ostvaruje značajne prihode, dotle se vrlo malo ili ništa ulaže natrag u tržnicu. Nadalje, gledano iz perspektive odabira optimalnog načina financiranja nužnog uređenja tržnice, značajni prihodi koje ostvaruje tržnica također su osnova za podizanje kredita za njeno uređenje i unaprjeđenje, kazao je Blažević.

Dodao je kako osnivanje gradske komunalne tvrtke za upravljanje tržnicom, dakle napuštanje modela upravljanja putem koncesije, ima smisla jedino ako se javnim natječajem odabere jedna ili više stručnih osoba koje bi menadžerskim ugovorom upravljale tvrtkom u gradskom vlasništvu. 

- Identičan postupak ponoviti i za iznalazak još jedne velike tržnice s ribarnicom i ostalim pripadajućim sadržajima u istočnom dijelu / rubu grada (s obzirom na produljenje Vukovarske ulice i postojanje TTTS-a). U kontekstu ove nove tržnice, potrebno je razlučiti postupak iznalaženja lokacije od postupka uređenja tržnice, podsjetio se Blažević kako se to predlagalo i 2010. godine.

Branimir Urlić iz stranke Pametno je kazao kako je predstavljeni mogući model potpuno neprihvatljiv.

- Sadašnja tvrtka koja upravlja sa sedam tisuća zatvorenih kvadrata koji su simbol zapuštenosti, šporkice i nepoštivanja komunalnog reda. Mislim da bi Grad Split trebao tužiti "Hippos" zbog nerada i nemara gradske imovine. Doveli su do situacije da nakon dvadeset godina njihovog upravljanja većina prostora treba preuređenje, kazao je Urlić.

Dodao je kako bi sva ulaganja na tržnicama trebao raditi Grad jer je to ulaganje u vlastitu imovinu.

- Osim stolova koje je postavio na glavnom pazaru, ne znam je li "Hippos" uložio išta više u tržnice. Nadam se da ćemo naći nekakav drugi model koji će zaštiti grad. Mislim da trebamo izabrati model u kojem nećemo baciti nekoliko milijuna kuna na tvrtku koja je napravila desetak milijuna kuna štete, rekao je Urlić.

Vijećnica Jelena Kovačić je istaknula kako je smiješno da se kritizira "Hippos", a da se onda odluči da se ista tvrtka kupi.

- Šokira me čak i od ove gradske uprave raspravljamo o mogućnostima dva mjeseca prije isteka koncesija. Je l' netko ovdje pročitao Zakon o koncesijama. Ne mogu shvatiti je li to zbog toga što se namjerno napravila greška, ali je u konačnici sasvim svejedno jer smo se doveli u situaciju da imamo ograničen broj izlaza, umjesto da smo o tome razgovarali na vrijeme. Da smo to sve napravili, onda bi funkcionirali kao normalan Grad, a mi to nismo -  oštar je bio Goran Kotur iz SDP-a.

Jakov Prkić je kazao da je postojala zakonska mogućnost da se produži ugovor za šest mjeseci, ali tu mogućnost nismo iskoristili na vrijeme.

Joško Markić iz SDP-a je rekao da je činjenica kako sadašnji model upravljanja tržnicom nije dobar, da su prostori tržnice zapušteni te da je bilo nepravilnosti i odstupanja od koncesijskog ugovora.

- Najvažnije od svega ovoga je da naši građani nisu zadovoljni i da zaslužuju više i bolje. Izrađivači analize su lijepo u svom zaključku rekli da je važno krenuti s aktivnostima na vrijeme da bi se održao kontinuitet djelatnosti. To vrijeme je nažalost bilo pred 6-12 mjeseci, a ne sada. O ovome se moralo ranije raspravljati. Stoga će, bez obzira na sve analize, odluka morati biti donesena pod pritiskom vremena, a ne isključivo na temelju argumenata i najvišeg javnog interesa. Ovo je još jedan primjer kako se ne smije raditi, zbog čega sam gradsku Upravu nazvao neambicioznom, a dosege njenog rada skromnim te zbog čega Split nazaduje i figurira kao „privremeni grad“ - zaključio je Markić.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Gradonačelnik Krstulović Opara nakon rasprave vijećnika je kazao da postoji jedna stvari koju ne želi poreći, a to je da je prošlo previše vremena.

- Neću se ničim pravdati. Druga stvar je da se 20 godina upravljalo na osnovu jednog ugovora koji je sadržan na šest do sedam stranica. Kada netko kaže da treba tužiti tvrtku “Hippos” jer je napravila štetu gradu, “Hippos” se pridržavao ovoga. Točno od riječi do riječi. Ne branim “Hippos”, nisam ni sam ljut, ali nisu prekršili ugovor. Prvi put se u 20 godina ovome pristupa sustavno te su se napravile potrebne analize - kazao je Opara i dodao kako su taman kada su “uhvatili zamah i krenuli u potrebnu analizu, a neko je dovodio u pitanje tu analizu, sada je pokazano koliko je to kvalitetno napravljeno”.

- Krenuli smo u ovu priču prošle godine, ali nas je usporilo. Nedostajala nam je ova financijsko-gospodarska analiza. Je l’ to moj krimen - je. Zašto je akvizicija najbolja - jer se 1. siječnja ne treba dogoditi ništa. Sjetite se rasprava oko Hvidre, danas imamo uzornu tvrtku koja dobro gospodari cijelim sustavom naših parkirališta. Ova tvrtka ima nešto što kolege iz Deloittea nisu sagledali, a što je važno - minimalne tehničke uvjete, a dobiti ih na onakvu infrastrukturu je gotovo nemoguće - rekao je gradonačelnik.

- Greška je napravljena prije 20 ili 10 godina, moram odbiti aluzije da smo vas namjerno doveli pred gotov čin. Istina, napravio sam pogrešku, jer se dogodila pandemija. Jesmo li što izgubili - ništa nismo izgubili, vrijeme je pred nama. Dokumentacija će biti potpuno gotova za 15 -ak dana i onda ćemo biti spremni doći pred vas i dati vam jasne prijedloge o kojima ćemo raspravljati - poentirao je Opara koji ističe da je više od tisuću korisnika su najveća vrijednost koju ima tvrtka Hippos, a grad mora preuzeti upravljanje svojim tržnicama.

- Ne možemo dopustiti više da se naši građani hrane u velikim trgovačkim centrima a naše OPG-ove izravno podupiremo razvojem tržnica. Investicije su minimalno 170 milijuna, a to smo u stanju mi kao Grad učiniti, zaključio je na kraju.

Petar Škorić, predsjednik HDZ-a je zaključio raspravu s nekoliko minuta pauze kako bi se izabrao najoptimalniji smjer o kojem će se uskoro raspravljati, s obzirom da koncesija ističe za dva mjeseca.

Nakon kraćih konzultacija, usuglasili su se da je zaključak današnje sjednice kako primaju na znanje informacije iznesene na sjednici.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEMATSKA RASPRAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [extra_fields_search] => TEMATSKA RASPRAVA 1 1 1 1 1 2 0 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-10-30 15:41:02 [created_by] => 264 [created_by_alias] => Gabrijela Radanović i Ana Franić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-10-30 17:20:56 [modified_by] => 264 [publish_up] => 2020-10-30 16:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142836.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142830.jpg","\/images\/slike\/2020\/10\/30\/15142828.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix","Nikola Vili\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","k_15142836_1280.jpg":"1280x1280","k_15142836_1024.jpg":"1024x1024","k_15142836_640.jpg":"640x640","k_15142836_480.jpg":"480x480","k_15142836_340.jpg":"340x340","k_15142836_220.jpg":"220x220","o_15142836_1280.jpg":"1280x851","o_15142836_1024.jpg":"1024x681","o_15142836_640.jpg":"640x425","o_15142836_480.jpg":"480x319","o_15142836_340.jpg":"340x226","o_15142836_220.jpg":"220x146","h_15142836_1280.jpg":"1280x854","h_15142836_1024.jpg":"1024x683","h_15142836_640.jpg":"640x427","h_15142836_480.jpg":"480x320","h_15142836_340.jpg":"340x227","h_15142836_220.jpg":"220x147","pp_15142836_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142836_1024.jpg":"805x1024","pp_15142836_640.jpg":"503x640","pp_15142836_480.jpg":"377x480","pp_15142836_340.jpg":"267x340","pp_15142836_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15142830_1280.jpg":"1280x1280","k_15142830_1024.jpg":"1024x1024","k_15142830_640.jpg":"640x640","k_15142830_480.jpg":"480x480","k_15142830_340.jpg":"340x340","k_15142830_220.jpg":"220x220","o_15142830_1280.jpg":"1280x851","o_15142830_1024.jpg":"1024x681","o_15142830_640.jpg":"640x425","o_15142830_480.jpg":"480x319","o_15142830_340.jpg":"340x226","o_15142830_220.jpg":"220x146","h_15142830_1280.jpg":"1280x854","h_15142830_1024.jpg":"1024x683","h_15142830_640.jpg":"640x427","h_15142830_480.jpg":"480x320","h_15142830_340.jpg":"340x227","h_15142830_220.jpg":"220x147","pp_15142830_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142830_1024.jpg":"805x1024","pp_15142830_640.jpg":"503x640","pp_15142830_480.jpg":"377x480","pp_15142830_340.jpg":"267x340","pp_15142830_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","k_15142828_1280.jpg":"1280x1280","k_15142828_1024.jpg":"1024x1024","k_15142828_640.jpg":"640x640","k_15142828_480.jpg":"480x480","k_15142828_340.jpg":"340x340","k_15142828_220.jpg":"220x220","o_15142828_1280.jpg":"1280x851","o_15142828_1024.jpg":"1024x681","o_15142828_640.jpg":"640x425","o_15142828_480.jpg":"480x319","o_15142828_340.jpg":"340x226","o_15142828_220.jpg":"220x146","h_15142828_1280.jpg":"1280x854","h_15142828_1024.jpg":"1024x683","h_15142828_640.jpg":"640x427","h_15142828_480.jpg":"480x320","h_15142828_340.jpg":"340x227","h_15142828_220.jpg":"220x147","pp_15142828_1280.jpg":"1006x1280","pp_15142828_1024.jpg":"805x1024","pp_15142828_640.jpg":"503x640","pp_15142828_480.jpg":"377x480","pp_15142828_340.jpg":"267x340","pp_15142828_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14945743 Threads: 2 Questions: 3145155241 Slow queries: 7012939 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234862747 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /split/arhitekt-peracic-kad-je-rijec-o-mrezi-trznica-vrijeme-je-da-nesto-promijeni-vijecnik-urlic-grad-bi-trebao-tuziti-hippos-zbog-nerada-i-nemara-1054433 [printLink] => /split/arhitekt-peracic-kad-je-rijec-o-mrezi-trznica-vrijeme-je-da-nesto-promijeni-vijecnik-urlic-grad-bi-trebao-tuziti-hippos-zbog-nerada-i-nemara-1054433?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 621865 [name] => splitska tržnica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-10-30 16:58:04 [main_article_id] => 0 [alias] => splitska-trznica [link] => /tag/splitska-trznica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 264240 [name] => jakov prkić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => jakov-prkic [link] => /tag/jakov-prkic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 478892 [name] => Andro Krstulović Opara [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => andro-krstulovic-opara [link] => /tag/andro-krstulovic-opara ) [3] => stdClass Object ( [id] => 427321 [name] => Deloitte [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => deloitte [link] => /tag/deloitte ) [4] => stdClass Object ( [id] => 317631 [name] => dinko peračić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dinko-peracic [link] => /tag/dinko-peracic ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEMATSKA RASPRAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Oporba: Grad nameće kupnju privatnog ‘Hipposa‘ u zadnji tren, dva mjeseca prije isteka koncesije za tržnice, to je šokantno! Opara: Neću se pravdati [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-12-08-46-38-264 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1342 [gender] => m [description] => [image] => 1342.png [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"3","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142836.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilić/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142836.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142830.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/10/30/15142828.jpg [title] => Nikola Vilić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je završena 37. sjednica Gradskog vijeća, na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije započela je 38. sjednica - tematska rasprava o trenutnom stanju i budućnost gradskih tržnica. Riječ je o gorućem problemu budući da krajem godine ističe ugovor koncesionaru koji dva desetljeća upravlja splitskim tržnicama i Peškarijom - tvrtki "Tržnice Hippos".

Gradski vijećnik Jakov Prkić, jedan od inicijatora tematske sjednice, prigovorio je što gradski vijećnici nisu dobili materijale na vrijeme, ali je i objasnio zbog čega se inicirala ova sjednica.

- Mi smo prijedlog dostavili početkom godine, ali nismo dobili odgovor. U javnosti gradonačelnik govori da mu je krivo što je sazvana sjednica jer mu je nedostajalo desetak dana da u cijelosti pripremi potrebne materijale. Da ste se obratili nama da odgodimo sjednicu za desetak dana, razumjeli bismo, a ne da nas javno optužujete, kazao je Prkić te dodao kako je ova rasprava trebala biti prošle godine ili barem početkom ove.

Gradonačelnik Andro Krstulović Opara je odgovorio kako oporba kao predlagatelj ove sjednice nije poslala nikakav papir te kako su jučer dobili postojeći ugovor i prostorno-plansku dokumentaciju.

Vijećnik Prkić je kazao da nije problem prekinuti sjednicu i nastaviti je za deset dana. Gradonačelnik Krstulović Opara je na to dodao kako je prije mjesec i pol dana objasnio kako se sjednica priprema te kako im je potrebno vrijeme da se studije završe, ali je oporba pošto poto željela tematsku sjednicu.

Tako je odmah na uvodu u tematsku nastala verbalna prepirka dvoje političara, koju je okončao predsjednik gradskog vijeća Igor Stanišić i zatražio početak izgladanja izvjestitelja.

Prvi je riječ dobio Tvrtko Karlogan, direktor "Tržnica Hippos", trenutnog koncesionara od 2001. godine.

- Predmetnim ugovorim naše društve se obvezalo upravljati tržnicama na malo koje su u vlasništvu Grada Splita. Po nama smo ispunili sve naše ugovorne obveze, nismo imali službene pritužbe da u nečemu ne ispunjavamo naše obveze, na početku je kazao Karlogan.

Što se tiče naknada u razdoblju kojim upravljaju, Karlogan je dodao kako su uplatili oko 20 milijuna kuna koncesijske naknade Gradu Splitu i 20 milijuna kuna spomeničke rente i komunalne naknade, ali nažalost sve ove godine Grad nije niti kune uložio u tržnice.

- Sustav tržnica kao takav posebno je osjetljiv na bilo kakve promjene u prostoru ili poslovanju, posebno ako bi promjene ili zastoj rada bio dugotrajan. Apeliramo na vas da tim nekim nužnim zahvatima koji su potrebni ne ugrozimo način poslovanja svih tih ljudi. Moramo voditi računa da su gradske tržnice zadnja mjesta u centru grada gdje život pulsira tijekom cijele godine, zaključio je direktor Karlogan.

Arhitekt Dinko Peračić ispred arhitektonskog ureda ARP, izrađivač projektne studije mreže tržnica na malo je kazao kako je sadašnji prostor dotrajao te je vrijeme da se nešto promijeni.

Predstavio je prostornu programsku studije mreže gradskih tržnica, a u svom izlaganju obuhvatio je deset lokacija: Pazar, Peškariju, Plokite (Sućidar), Stari plac, Skalice (Table), Split 3, Brda, Mertojak, Krstulovićevu i Mažuranićevo šetalište, od kojih tržnica na Mertojaku nije u funkciji. Riječ je oko 10 tisuća kvadrata otvorenog prostora i oko šest tisuća kvadrata zatvorenog.

Dok se tržnice nisu razvijale, Peračić, je naglasio kako su se razvili trgovački centri koji su preuzeli veliki dio uloge.

- Novom mrežom gradskih tržnica potrebna je promjena uloga, odnosno od prostora za izdavanje prodajnih površina i redovito održavanja u vođenje procesa urbane obnove, stvaranje šire vizije koje tržnice stavlja u centra projekta obnove. Osnovne uloge koje bi tržnice trebale imati su opskrba građana, podrška lokalnoj ekonomije i dijelovi središta grada i kvartova, kazao je Peračić.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Istaknuo je kako su osnovni koraci prvenstveno zamjena opreme, cijela serija obnove i rekonstrukcija postojećih tržnica te izgradnja novih tržnica pogotovo na istočnim dijelovima grada.

Također je potrebno provesti prateće zahvate u kontaktnom prostoru poput osiguravanja prometne pristupačnosti i parkiranje.

- Tržnice smo u novom sustavu podijeli u nekoliko kategorija: glavna gradska tržnica i ribarnica, gradske tržnice (u koje spadaju Plokite, Split 3 te nova tržnica koja je potrebna na istočnom dijelu grada), tržnice u kvartovima – male gradske tržnice poput Starog placa, Skalica, Brda, Mertojaka, Stobreča i nova tržnica, povremene tržnice (ulične tržnice i buvljak) te servis i podrška.

Peračić je istaknuo kako su na istočnom dijelu grada potrebne nove tržnice, a cjelokupna predstavljena investicija bi iznosila oko 250 milijuna kuna.

Tvrtka "Deloitte" izradila je gospodarsku studiju modela upravljanja tržnica na malo u Gradu Splitu.

Kako su istaknuli, njihov projektni zadatak bio je analizirati različite modele kako bi se pomoglo pri odabiru najkvalitetnijeg za upravljanja tržnica na malo.

U obzir su uzeli pet modela, a jedan od njih je i ovaj sadašnji odnosno koncesijski.

Ostala četiri su modeli javnog upravljanja tržnicama odnosno uspostava samostalnog odjela unutar gradske uprave za upravljanje tržnicama, upravljanja od strane postojećeg gradskog komunalnog društva koje će preuzeti novu djelatnost, osnivanje novog gradskog komunalnog društva za upravljanje te preuzimanje postojećeg koncesionara Tržnice Hippos od strane grada ili gradskog komunalnog društva i upravljanje tržnicama.

Nakon preliminarnog bodovanja i rangiranja po kvalitativnim i kvantitativnim kriterijima, prvorangirani model upravljanja prema tvrtki "Deloitte" je preuzimanje društva Tržnice Hippos, a drugorangirani model je osnivanje novog trgovačkog društva od strane Grada Splita.

Jakov Prkić, vijećnik stranke Pametno okupljenima je prezentirao odnos Grada i koncesionara. Prepričao je povijest tog odnosa koje se rijetki sjećaju. Naime, među osnivačima tvrtke “Tržnice Hippos” bio je Mate Perišić i Mirko Karoglan, osobe koje su upravljale gradskom tvrtkom “Tržnice Split”, poduzećem koje je prije “Hipposa” upravljalo tržnicama i poslovalo s gubitkom. Karoglan je bio u NO te gradske tvrtke, a Mate Perišić osoba ovlaštena za zastupanje “Tržnice Split”, a kasnije su osnivanjem privatne tvrtke “Tržnice Hippos” postali koncesionari gradskog resursa - tržnica i peškarije. 

- Prije deset godina, za vrijeme mandata gradonačelnika Željka Keruma, s “Tržnicama Hippos” se potpisao novi ugovor koji nije bio isti onome kakvog su vijećnici izglasali. Naime, tadašnji sastav Gradskog vijeća usvojio je prijedlog ugovora s koncesionarom gradskih tržnica, ali nije potpisan usvojeni, već izmijenjeni dokument. Bitna promjena se nalazi u članku četiri. Vijećnici su izglasali da je koncesionar dužan ukloniti svoje sadržaje na površinama za koje se u izmjenama prostornih planova poništi ili izmijeni namjena, međutim, taj dio je izmijenjen tako da je koncesionar dužan ukloniti svoje sadržaje samo u svrhu izgradnje novih građevina.Tako je ugovor postao puno nepovoljniji za Grad - opisao je Jakov Prkić koji smatra da su članovi lokalnog parlamenta namjerno dovedeni u vremenski tjesnac i da su namjerno dovedeni u situaciju da Grad kupi “Tvrtku Hippos” te navodi da je to jedini razlog zašto se s ovom raspravom čekalo sve do zadnjeg trenutka, taman pred istek koncesije toj privatnoj firmi, a još 2017. godine je gradonačelnik iskazao nezadovoljstvo radom "Hipposa" 

Tonči Blažević (HSLS) je istaknuo kako se o ovoj temi trebalo razgovarati prije godinu dana te kako je sadašnje stanje apsurdno.

Dodao je kako je neosporna činjenica da se na glavnoj tržnici ostvaruju značajni prihodi kroz zadani vremenski rok (dan, tjedan, mjesec i godinu) te da poslovanjem tržnicom upravlja fiksan broj djelatnika. Tržnicu tvore dva odvojena, ali povezana aspekta: poslovanje i izgled tržnice.

Blažević je podsjetio na stav Odbora za gospodarstvo HSLS Split koji datira iz početka 2010. godine, u kojem su se kod poslovanja nametala dva moguća modela, koncesija ili zasnivanje gradske komunalne tvrtke za upravljanje tržnicom, što je i danas predstavljeno.

-  Sadašnji uvjeti koncesije su očigledno prenisko postavljeni jer je tržnica nepromijenjena (zapuštena) već dulji niz godina, iako ostvaruje značajne prihode. Stoga je potrebno uvesti znatno strože uvjete koncesije s naglaskom na obvezu kontinuiranog unaprjeđenje uvjeta kupoprodaje na tržnici od strane potpisnika koncesije (grada, primatelja koncesije, ili kombinirano), te stroge sankcije za kršenje ugovorenih uvjeta. Sadašnje stanje je apsurdno jer, dok s jedne strane tržnica ostvaruje značajne prihode, dotle se vrlo malo ili ništa ulaže natrag u tržnicu. Nadalje, gledano iz perspektive odabira optimalnog načina financiranja nužnog uređenja tržnice, značajni prihodi koje ostvaruje tržnica također su osnova za podizanje kredita za njeno uređenje i unaprjeđenje, kazao je Blažević.

Dodao je kako osnivanje gradske komunalne tvrtke za upravljanje tržnicom, dakle napuštanje modela upravljanja putem koncesije, ima smisla jedino ako se javnim natječajem odabere jedna ili više stručnih osoba koje bi menadžerskim ugovorom upravljale tvrtkom u gradskom vlasništvu. 

- Identičan postupak ponoviti i za iznalazak još jedne velike tržnice s ribarnicom i ostalim pripadajućim sadržajima u istočnom dijelu / rubu grada (s obzirom na produljenje Vukovarske ulice i postojanje TTTS-a). U kontekstu ove nove tržnice, potrebno je razlučiti postupak iznalaženja lokacije od postupka uređenja tržnice, podsjetio se Blažević kako se to predlagalo i 2010. godine.

Branimir Urlić iz stranke Pametno je kazao kako je predstavljeni mogući model potpuno neprihvatljiv.

- Sadašnja tvrtka koja upravlja sa sedam tisuća zatvorenih kvadrata koji su simbol zapuštenosti, šporkice i nepoštivanja komunalnog reda. Mislim da bi Grad Split trebao tužiti "Hippos" zbog nerada i nemara gradske imovine. Doveli su do situacije da nakon dvadeset godina njihovog upravljanja većina prostora treba preuređenje, kazao je Urlić.

Dodao je kako bi sva ulaganja na tržnicama trebao raditi Grad jer je to ulaganje u vlastitu imovinu.

- Osim stolova koje je postavio na glavnom pazaru, ne znam je li "Hippos" uložio išta više u tržnice. Nadam se da ćemo naći nekakav drugi model koji će zaštiti grad. Mislim da trebamo izabrati model u kojem nećemo baciti nekoliko milijuna kuna na tvrtku koja je napravila desetak milijuna kuna štete, rekao je Urlić.

Vijećnica Jelena Kovačić je istaknula kako je smiješno da se kritizira "Hippos", a da se onda odluči da se ista tvrtka kupi.

- Šokira me čak i od ove gradske uprave raspravljamo o mogućnostima dva mjeseca prije isteka koncesija. Je l' netko ovdje pročitao Zakon o koncesijama. Ne mogu shvatiti je li to zbog toga što se namjerno napravila greška, ali je u konačnici sasvim svejedno jer smo se doveli u situaciju da imamo ograničen broj izlaza, umjesto da smo o tome razgovarali na vrijeme. Da smo to sve napravili, onda bi funkcionirali kao normalan Grad, a mi to nismo -  oštar je bio Goran Kotur iz SDP-a.

Jakov Prkić je kazao da je postojala zakonska mogućnost da se produži ugovor za šest mjeseci, ali tu mogućnost nismo iskoristili na vrijeme.

Joško Markić iz SDP-a je rekao da je činjenica kako sadašnji model upravljanja tržnicom nije dobar, da su prostori tržnice zapušteni te da je bilo nepravilnosti i odstupanja od koncesijskog ugovora.

- Najvažnije od svega ovoga je da naši građani nisu zadovoljni i da zaslužuju više i bolje. Izrađivači analize su lijepo u svom zaključku rekli da je važno krenuti s aktivnostima na vrijeme da bi se održao kontinuitet djelatnosti. To vrijeme je nažalost bilo pred 6-12 mjeseci, a ne sada. O ovome se moralo ranije raspravljati. Stoga će, bez obzira na sve analize, odluka morati biti donesena pod pritiskom vremena, a ne isključivo na temelju argumenata i najvišeg javnog interesa. Ovo je još jedan primjer kako se ne smije raditi, zbog čega sam gradsku Upravu nazvao neambicioznom, a dosege njenog rada skromnim te zbog čega Split nazaduje i figurira kao „privremeni grad“ - zaključio je Markić.

---

image
Nikola Vilić/Cropix
---

Gradonačelnik Krstulović Opara nakon rasprave vijećnika je kazao da postoji jedna stvari koju ne želi poreći, a to je da je prošlo previše vremena.

- Neću se ničim pravdati. Druga stvar je da se 20 godina upravljalo na osnovu jednog ugovora koji je sadržan na šest do sedam stranica. Kada netko kaže da treba tužiti tvrtku “Hippos” jer je napravila štetu gradu, “Hippos” se pridržavao ovoga. Točno od riječi do riječi. Ne branim “Hippos”, nisam ni sam ljut, ali nisu prekršili ugovor. Prvi put se u 20 godina ovome pristupa sustavno te su se napravile potrebne analize - kazao je Opara i dodao kako su taman kada su “uhvatili zamah i krenuli u potrebnu analizu, a neko je dovodio u pitanje tu analizu, sada je pokazano koliko je to kvalitetno napravljeno”.

- Krenuli smo u ovu priču prošle godine, ali nas je usporilo. Nedostajala nam je ova financijsko-gospodarska analiza. Je l’ to moj krimen - je. Zašto je akvizicija najbolja - jer se 1. siječnja ne treba dogoditi ništa. Sjetite se rasprava oko Hvidre, danas imamo uzornu tvrtku koja dobro gospodari cijelim sustavom naših parkirališta. Ova tvrtka ima nešto što kolege iz Deloittea nisu sagledali, a što je važno - minimalne tehničke uvjete, a dobiti ih na onakvu infrastrukturu je gotovo nemoguće - rekao je gradonačelnik.

- Greška je napravljena prije 20 ili 10 godina, moram odbiti aluzije da smo vas namjerno doveli pred gotov čin. Istina, napravio sam pogrešku, jer se dogodila pandemija. Jesmo li što izgubili - ništa nismo izgubili, vrijeme je pred nama. Dokumentacija će biti potpuno gotova za 15 -ak dana i onda ćemo biti spremni doći pred vas i dati vam jasne prijedloge o kojima ćemo raspravljati - poentirao je Opara koji ističe da je više od tisuću korisnika su najveća vrijednost koju ima tvrtka Hippos, a grad mora preuzeti upravljanje svojim tržnicama.

- Ne možemo dopustiti više da se naši građani hrane u velikim trgovačkim centrima a naše OPG-ove izravno podupiremo razvojem tržnica. Investicije su minimalno 170 milijuna, a to smo u stanju mi kao Grad učiniti, zaključio je na kraju.

Petar Škorić, predsjednik HDZ-a je zaključio raspravu s nekoliko minuta pauze kako bi se izabrao najoptimalniji smjer o kojem će se uskoro raspravljati, s obzirom da koncesija ističe za dva mjeseca.

Nakon kraćih konzultacija, usuglasili su se da je zaključak današnje sjednice kako primaju na znanje informacije iznesene na sjednici.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix Nikola Vilić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/arhitekt-peracic-kad-je-rijec-o-mrezi-trznica-vrijeme-je-da-nesto-promijeni-vijecnik-urlic-grad-bi-trebao-tuziti-hippos-zbog-nerada-i-nemara-1054433 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=a3c04525e06be7ae5da2d5ad6c04e35735fc71e8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Oporba%3A+Grad+name%C4%87e+kupnju+privatnog+%E2%80%98Hipposa%E2%80%98+u+zadnji+tren%2C+dva+mjeseca+prije+isteka+koncesije+za+tr%C5%BEnice%2C+to+je+%C5%A1okantno%21+Opara%3A+Ne%C4%87u+se+pravdati&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Farhitekt-peracic-kad-je-rijec-o-mrezi-trznica-vrijeme-je-da-nesto-promijeni-vijecnik-urlic-grad-bi-trebao-tuziti-hippos-zbog-nerada-i-nemara-1054433 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Farhitekt-peracic-kad-je-rijec-o-mrezi-trznica-vrijeme-je-da-nesto-promijeni-vijecnik-urlic-grad-bi-trebao-tuziti-hippos-zbog-nerada-i-nemara-1054433 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => TEMATSKA RASPRAVA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [15] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [16] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [25] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [26] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [27] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [28] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [29] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [30] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) )
StoryEditorOCM
SplitTEMATSKA RASPRAVA

Oporba: Grad nameće kupnju privatnog ‘Hipposa‘ u zadnji tren, dva mjeseca prije isteka koncesije za tržnice, to je šokantno! Opara: Neću se pravdati

Piše Gabrijela Radanović i Ana Franić
30. listopada 2020. - 17:33

Nakon što je završena 37. sjednica Gradskog vijeća, na Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije započela je 38. sjednica - tematska rasprava o trenutnom stanju i budućnost gradskih tržnica. Riječ je o gorućem problemu budući da krajem godine ističe ugovor koncesionaru koji dva desetljeća upravlja splitskim tržnicama i Peškarijom - tvrtki "Tržnice Hippos".

Gradski vijećnik Jakov Prkić, jedan od inicijatora tematske sjednice, prigovorio je što gradski vijećnici nisu dobili materijale na vrijeme, ali je i objasnio zbog čega se inicirala ova sjednica.

- Mi smo prijedlog dostavili početkom godine, ali nismo dobili odgovor. U javnosti gradonačelnik govori da mu je krivo što je sazvana sjednica jer mu je nedostajalo desetak dana da u cijelosti pripremi potrebne...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 10:46