stdClass Object ( [id] => 1190616 [title] => Apostolski nuncij: ‘Đavao će nas, često opravdano, optužiti za mnogo toga, no molimo Gospodina milost da mu pod svaku cijenu budemo vjerni‘. Pozvao je vjernike da se ugledaju na sv. Dujma [alias] => apostolski-nuncij-davao-ce-nas-cesto-opravdano-optuziti-za-mnogo-toga-no-molimo-gospodina-milost-da-mu-pod-svaku-cijenu-budemo-vjerni-pozvao-je-vjernike-da-se-ugledaju-na-sv-dujma [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Nakon što je iz katedrale sv. Dujma krenula tradicionalna procesija do Rive, na glavnoj gradskoj šetnici započelo je misno slavlje u povodu blagdana sv. Dujma.

Okupljenim vjernicima na početku se u pozdravnom govoru obratio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

- Draga braćo i sestre! Napokon, nakon dvije godine skromnije proslave svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije - nekoć Salonitanske, zbog COVIDA-19, ponovno možemo slaviti zaštitnika svetoga Dujma u radosti srca i u širini prostora njegova Grada.

Srdačno pozdravljam sve vas duhovne sinove i kćeri svetoga Dujma, te u vaše ime pozdravljam sve drage goste i hodočasnike koji s nama dijele radost našega slavlja. Prije svih, pozdravljam nadbiskupa mons. Giorgija Linguu, apostolskog nuncija u RH koji nakon dvije godine odgode predvodi ovogodišnje euharistijsko slavlje i procesiju u čast svetoga Dujma.

---

image

nadbiskup Marin Barišić

Tom Dubravec/Cropix
---

Srdačno pozdravljam našega nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu, Dujmovog i moga nasljednika na ovoj časnoj danas Splitsko-makarskoj, a nekoć Salonitanskoj katedri. Svoju radost i pozdrave izričem braći u episkopatu Splitske metropolije: mons. Tomislavu Rogiću, mons. Ivanu Štironji, mons. Ranku Vidoviću i mons. Roku Glasnoviću.

Drago mi je u našoj sredini pozdraviti nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika HBK. S nama su i mons. Zdenko Križić, mons. Jure Bogdan, vladika Milan Stipić. Zahvaljujem ostaloj braći u episkopatu na njihovim čestitkama. Pozdravljam provincijala fra Marka Mršu, Prvostolni kaptol, sve svećenike, redovnike, sestre provincijalke i sve redovnice, bogoslove i sjemeništarce.

S poštovanjem pozdravljam gospođu Mirnu Vežu, povjerenicu Vlade RH za grad Split, izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Andru Krstulovića Oparu, izaslanicu predsjednika Vlade RH gospođu Ninu Obuljen Koržinek, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana s dožupanima i predsjednikom županijske skupštine, rektora Sveučilišta Dragana Ljutića, ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića, zapovjednika HRM kontraadmirala Ivu Raffanellija, načelnika policijske uprave Slobodana Marendića, te sve vojnike i policajce - nabrojio je.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Pozdravio je i predstavnike društvenih, političkih, kulturnih i znanstvenih ustanova na državnoj i lokalnoj razini kao i konzularni zbor, laureate nagrade Grada Splita i sve ostale u domovini i inozemstvu.

- Braćo i sestre, u vremenu smo razmišljanja i traženja sinodalnog hoda, njegovanja u Crkvi dimenzija slušanja, sudjelovanja i spremnosti na darivanje.

Put sinodalnosti, zajednički hod, treba biti oznaka, ne samo Crkve, nego i grada, društva i ovog našeg nemirnog svijeta, ali uvijek Božjeg svijeta. Svi smo mi na istoj lađi. No, ne povezuje nas samo jedna lađa, nego daleko više svijest i istina da nam je zajednički Bog - Otac, a svi mi braća i sestre.

Nažalost, u ovom svijetu, u našem vremenu, pušu studeni vjetrovi nemira i nadlijeću nas tamni oblaci rata. Mi danas slavimo svetoga Dujma u ozračju naše teško stečene slobode i mira. Sjećamo se tragičnih i bolnih iskustava.

Stoga, ne možemo biti ravnodušni na ratna stradanja, razaranja, ranjenike, prognane obitelji, žene i djecu Ukrajine i tolikih ratnih sukoba širom svijeta. Svu njihovu ugroženost i patnju nosimo u svom srcu i želimo im i s današnjom molitvom iskazati našu ljudsku solidarnost i kršćansku blizinu. Molit ćemo za ukrajinski narod i mir u svijetu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
---

Dragi štovatelji svetoga Dujma, poštovani hodočasnici i gosti, neka nam svima današnja proslava svetoga Dujma, svjedoka Raspetog i Uskrslog Gospodina, uzora sinodalnosti s Bogom i čovjekom, bude nadahnuće i poziv za naše zajedništvo, uvjereni i svjesni da je moguće dati novo lice našem gradu, društvu i svijetu. Na dobro nam došla Sudamja! - istaknuo je mons. Barišić.

Euharistijsko slavlje predvodio je, kako smo već najavili mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Njegovu homiliju prenosimo u cijelosti.

- Draga braćo i sestre u Kristu! Zahvaljujem preuzvišenom nadbiskupu, monsinjoru Barišiću, na pozivu koji mi je uputio da sudjelujem u proslavi blagdana svetog Dujma, zaštitnika grada i Splitske nadbiskupije, čiji se posmrtni ostaci od 7. stoljeća čuvaju u ovoj njemu posvećenoj katedrali.

Pozdravljam nadbiskupa koadjutora i subraću u biskupstvu, predstavnike civilne i crkvene vlasti i sav ovdje prisutan sveti Božji narod. Sveti Duje rođen je u Siriji, ali je veći dio života proveo u obližnjoj Saloni koja je tada bila glavni grad rimske provincije Dalmacije.

Vjerojatno je ovamo stigao kao misionar, krenuvši iz Antiohije, grada u kojem su po prvi put Isusovi učenici nazvani "kršćanima".

Salona je tada bila prosperitetan rimski grad, u kojemu je rođen i sam car Dioklecijan. Duje je postao njezin biskup i baš tijekom Dioklecijanova progona, početkom četvrtog stoljeća, osuđen je na smrt odrubljivanjem glave zajedno s još sedam kršćana.

---

image

nuncij Giorgio Lingua

Tom Dubravec/Cropix
---

Ne znamo puno o njemu, ali sigurni smo da je bio mučenik, biskup i misionar, a to su tri aspekta na koje se odnose biblijska čitanja odabrana za njegov blagdan.

Prvo čitanje iz knjige Otkrivenja govori nam o mučeništvu. Ivan opisuje viđenje u kojemu mu se otkriva ispunjenje spasenja, odnosno Kristova pobjeda nad onim koji se zove Tužitelj: Đavao.

Zašto "Tužitelj"? Jer je on taj koji ih je "dan i noć optuživao pred Bogom našim", kako bi što više duša oteo Božjoj moći.

Đavao je dan i noć govorio Bogu: "Ovi su moji, stali su na moju stranu, pogledaj koliko su grijeha počinili!"

Ali svojim mučeništvom, govori glas koji Ivan čuje pri objavljenju, ovi kršćani poriču optužbu da su na strani đavla i pokazuju da su spremni žrtvovati vlastiti život kako ne bi zanijekali Krista. Dakle, oni su na njegovoj strani, unatoč svojim slabostima i grijesima koje su počinili.

Ukratko, đavolske optužbe, čak i ako su istinite, ne dovode u pitanje na čijoj su strani te duše! Zato Ivan piše: "Ali oni ga (đavla) pobijediše krvlju Jaganjčevom i riječju svojega svjedočanstva: nisu ljubili života svoga - sve do smrti."

Đavao će i nas, često opravdano, optužiti za mnogo toga, no molimo Gospodina milost da mu pod svaku cijenu budemo vjerni i tako ćemo pobijediti!

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Isus je rekao: "Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje"(Iv, 15,13). Mučeništvo je stoga najveći čin ljubavi prema Kristu, a "ljubav pokriva mnoštvo grijeha" (1 Pt 4,8).

Želim ovdje napraviti digresiju: svaki put kada ispovijedamo svoje grijehe, sami sebe "optužujemo" i umjesto da čekamo da nas đavao optuži pred Bogom, dokazujemo da vjerujemo u pobjedu Kristove krvi, u njegovu ljubav koja "pokriva" i naše grijehe.

Svako priznavanje naših grijeha postaje tako čin vjere kojim izjavljujemo da smo na Kristovoj strani, čak i ako smo se zbog svojih slabosti ponašali kao da smo na strani đavla.

Ali, kao što kaže papa Franjo - "Evanđelje nam govori da Gospodin ne traži savršene kršćane. (….), ne traži kršćane koji nikada ne sumnjaju i uvijek se hvale sigurnom vjerom. Kada je kršćanin takav, nešto nije u redu. Ne, avantura vjere (…) sastoji se od svjetla i sjena. U protivnom, kakva bi to vjera bila? Vjera poznaje vrijeme utjehe, zanosa i entuzijazma, ali i umora, zbunjenosti, sumnji i mraka" (Regina caeli, 24. travnja 2022.).

Možemo reći da je svaka naša ispovijed mali čin mučeništva u kojemu pokazujemo da "preziremo svoj život do smrti", optužujući sami sebe za svoje nesavršenosti i istovremeno svjedočeći vjeru u milosrdnu Kristovu ljubav koja pokriva mnoštvo grijeha.

Mučeništvo nije za heroje iz drugih vremena koji ljube Krista do te mjere da daju svoj život; i mi ga možemo ljubiti do te mjere da mu darujemo ono na što smo najviše navezani i što nam je najteže dati: svoje grijehe. 

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

U drugom čitanju apostol Petar se obraća starcima, odnosno svećenicima, i poziva ih da pasu povjereno im stado Božje: "Pasite povjereno vam stado Božje, nadgledajte ga - ne prisilno, nego dragovoljno, po Božju; ne radi prljava dobitka, nego oduševljeno; i ne kao gospodari baštine, nego kao uzori stada."

Sveti Petar se obraća svećenicima i od njih traži da se brinu za stado, da bdiju nad povjerenim im stadom, ne "prisilno", već "dragovoljno". Tko je onaj koji "bdije prisilno"?

To je čuvar, na primjer, vojnik koji je prisiljen bdjeti tijekom noćne smjene. Ne može dočekati trenutak da završi smjena i da ode. On bdije, ali "bdije prisilno".

A tko je onda onaj koji "dragovoljno bdije"? Majka koja uvijek budno pazi na svoje djetešce: bilo da spava, igra se ili gleda televiziju. Vojnik bdije nad gradom za plaću ili iz straha od kazne, dakle "prisilno", majka iz ljubavi bdije nad djetetom iz ljubavi, dakle "dragovoljno".

Pastir mora biti poput majke, uvijek "zabrinut" i pažljiv prema povjerenom mu stadu. Stoga to čini kako kaže sveti Petar, "ne radi prljava dobitka", dakle za nagradu ili zbog promaknuća, "nego oduševljeno", dakle, bezinteresno, samo iz ljubavi.

Apostol zatim dodaje važnu napomenu. Kaže: "Ne kao gospodari baštine", dakle bez nametanja, bez prisile,"nego kao uzori stada".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Pastir primjerom mora voditi svoje stado, "biti uzor" i svjedočiti djelima, a ne riječima. Ako riječi nisu popraćene primjerom, mogu postati sablazan.

Ovih nekoliko redaka iz Petrove poslanice traktat su o dobrom kršćanskom upravljanju. Mi pastiri (shvaćeni u širem smislu: biskupi, svećenici, vjeroučitelji, odgojitelji, roditelji...) moramo često čitati ovu Petrovu poslanicu i preispitivati se.

Kakav dobar primjer pružaju oni svećenici koji bdiju nad stadom, postajući njegov uzor: posjećuju obitelji, bolesne, pokazuju zanimanje za starije i uvijek daju prednost onima koji su u većoj potrebi! A sve to čine "ne radi prljava dobitka, nego oduševljeno"!

Vidjeli smo to tijekom pandemije: svećenike, redovnike i redovnice koji su bili maštoviti tražeći načine da ne napuste stado, pronalazeći pritom nove načine da mu budu blizu. To su ponizni pastiri koji se nikada ne žale, koji su uvijek spremni opravdati i koji majčinskom nježnošću znaju i korigirati.

Ako pastir želi biti uzor stadu, svakako mora biti i misionar, što je još jedan oblik mučeništva. Zapravo, to znači izaći, istrošiti svoj život za druge, služiti. Nije misionar samo onaj tko odlazi u Afriku ili Indiju. Misionar je onaj koji izgara od težnje da svojoj braći navijesti Krista.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Ako je drugo čitanje, kao što smo vidjeli, "priručnik za dobrog pastira", odlomak iz Evanđelja koji smo čuli jest "priručnik za dobrog misionara". Nemamo vremena sve detaljno proučiti. Naglasio bih samo nekoliko aspekata.

Prvo: odakle treba započeti misija? Od molitve!

"Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju."

Moliti... misionar je prije svega muškarac ili žena molitve.

Upravo stoga što je žetva velika, a radnika je malo, upravo stoga što se osjeća malenim pred velikim zadatkom koji ga čeka, misionar više računa na Oca koji ga je poslao nego na svoje sposobnosti.

Drugo: Misionar je krotak, miroljubiv: "Šaljem vas kao janjce među vukove," Tu otkrivamo kršćanski stil navještaja. To nije glasna promidžba, to je navještaj pun poštovanja, ponizan i skroman. To je Isusov stil. Papa Franjo je rekao: "Kršćanski stil: nije oholost, nije osuda (…). Kršćanski stil je 'nježnost, dobrota, poniznost, krotkost, velikodušnost'. U konačnici, to je 'Isusov stil, stil kojim je Isus donio mir i pomirenje sve do kraja'". (Papa Franjo, Jutarnja meditacija, Domus Sanctae Marthae, 10. rujna 2015.).

Treće: Misionar vjeruje u providnost: "Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće." Vjera u providnost je neophodna za one koji žele da njihova poruka bude vjerodostojna. Božja providnost nije magijska intervencija, ona se služi našim rukama da dajemo, koristi se našim nogama da se približimo potrebitima i našim srcem da sve ljubimo. Misionar je oruđe božanske Providnosti.

Četvrto: Misionar je nositelj mira: "U koju god kuću uđete, najprije recite: `Mir kući ovoj!`" Prije evangelizacije, prije poučavanja, moramo donijeti mir. Isusova poruka se ne može razumjeti ako onaj koji je donosi nije muškarac ili žena mira, pomirenja. On je taj koji zna ići ususret, čak i nerazumijevanju, jer je za stvaranje mira često potrebno ići protiv struje!

Peto: Misionar je čovjek milosrđa: "Jedite što vam se ponudi … i liječite bolesnike koji su u njemu." On sjeda za stol, pun poštovanja s osobama dijeli život, kao i njihove običaje, zatim liječi bolesne, i tek na kraju, kao posljednje naviješta Evanđelje: "Kazujte im: `Približilo vam se kraljevstvo Božje!" Nakon što je posvjedočio mir, vjeru u providnost, nakon što se prilagodio navikama i običajima onih kojima je poslan, a ne prije toga, misionar može naviještati Kraljevstvo Božje.

Da zaključim: molimo svetog Duju da nas nauči: 1. da živimo mučeništvo ljubeći Krista iznad svega, bez straha od poniženja zbog priznanja svojih grijeha; 2. da budemo mudri vođe, uzori stada, poput dobrog pastira; 3. da budemo misionari, uvijek puni poštovanja u Isusovom stilu - zaključio je propovijed mons. Lingua.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIGODNA PROPOVIJED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => PRIGODNA PROPOVIJED 2 0 13198 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2022-05-07 07:42:56 [created_by] => 3192 [created_by_alias] => Split SD [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2022-05-07 09:56:22 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2022-05-07 09:56:22 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910558.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910562.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910274.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910272.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910160.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910158.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910156.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910154.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910152.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910148.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910144.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910342.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910328.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910298.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910294.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910268.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910230.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910200.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910352.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910576.jpg","\/images\/slike\/2022\/05\/07\/21910566.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/ Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Vojko Basic\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix","Tom Dubravec\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

nuncij Giorgio Lingua<\/p>","

nuncij Giorgio Lingua<\/p>","","","","","","","","","","","","","","","","","","

nadbiskup Marin Bari\u0161i\u0107<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","47:38","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_21910558_1920.jpg":"1920x1080","k_21910558_1280.jpg":"1280x1280","k_21910558_1024.jpg":"1024x1024","k_21910558_640.jpg":"640x640","k_21910558_480.jpg":"480x480","k_21910558_340.jpg":"340x340","k_21910558_220.jpg":"220x220","o_21910558_1280.jpg":"1280x853","o_21910558_1024.jpg":"1024x682","o_21910558_640.jpg":"640x426","o_21910558_480.jpg":"480x320","o_21910558_340.jpg":"340x226","o_21910558_220.jpg":"220x146","h_21910558_1280.jpg":"1280x854","h_21910558_1024.jpg":"1024x683","h_21910558_640.jpg":"640x427","h_21910558_480.jpg":"480x320","h_21910558_340.jpg":"340x227","h_21910558_220.jpg":"220x147","pp_21910558_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910558_1024.jpg":"805x1024","pp_21910558_640.jpg":"503x640","pp_21910558_480.jpg":"377x480","pp_21910558_340.jpg":"267x340","pp_21910558_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910562_1920.jpg":"1920x1080","k_21910562_1280.jpg":"1280x1280","k_21910562_1024.jpg":"1024x1024","k_21910562_640.jpg":"640x640","k_21910562_480.jpg":"480x480","k_21910562_340.jpg":"340x340","k_21910562_220.jpg":"220x220","o_21910562_1280.jpg":"1280x853","o_21910562_1024.jpg":"1024x682","o_21910562_640.jpg":"640x426","o_21910562_480.jpg":"480x320","o_21910562_340.jpg":"340x226","o_21910562_220.jpg":"220x146","h_21910562_1280.jpg":"1280x854","h_21910562_1024.jpg":"1024x683","h_21910562_640.jpg":"640x427","h_21910562_480.jpg":"480x320","h_21910562_340.jpg":"340x227","h_21910562_220.jpg":"220x147","pp_21910562_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910562_1024.jpg":"805x1024","pp_21910562_640.jpg":"503x640","pp_21910562_480.jpg":"377x480","pp_21910562_340.jpg":"267x340","pp_21910562_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_21910274_1920.jpg":"1920x1080","k_21910274_1280.jpg":"1280x1280","k_21910274_1024.jpg":"1024x1024","k_21910274_640.jpg":"640x640","k_21910274_480.jpg":"480x480","k_21910274_340.jpg":"340x340","k_21910274_220.jpg":"220x220","o_21910274_1280.jpg":"1280x854","o_21910274_1024.jpg":"1024x683","o_21910274_640.jpg":"640x427","o_21910274_480.jpg":"480x320","o_21910274_340.jpg":"340x226","o_21910274_220.jpg":"220x146","h_21910274_1280.jpg":"1280x854","h_21910274_1024.jpg":"1024x683","h_21910274_640.jpg":"640x427","h_21910274_480.jpg":"480x320","h_21910274_340.jpg":"340x227","h_21910274_220.jpg":"220x147","pp_21910274_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910274_1024.jpg":"805x1024","pp_21910274_640.jpg":"503x640","pp_21910274_480.jpg":"377x480","pp_21910274_340.jpg":"267x340","pp_21910274_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21910272_1920.jpg":"1920x1080","k_21910272_1280.jpg":"1280x1280","k_21910272_1024.jpg":"1024x1024","k_21910272_640.jpg":"640x640","k_21910272_480.jpg":"480x480","k_21910272_340.jpg":"340x340","k_21910272_220.jpg":"220x220","o_21910272_1280.jpg":"1280x854","o_21910272_1024.jpg":"1024x683","o_21910272_640.jpg":"640x427","o_21910272_480.jpg":"480x320","o_21910272_340.jpg":"340x227","o_21910272_220.jpg":"220x146","h_21910272_1280.jpg":"1280x854","h_21910272_1024.jpg":"1024x683","h_21910272_640.jpg":"640x427","h_21910272_480.jpg":"480x320","h_21910272_340.jpg":"340x227","h_21910272_220.jpg":"220x147","pp_21910272_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910272_1024.jpg":"805x1024","pp_21910272_640.jpg":"503x640","pp_21910272_480.jpg":"377x480","pp_21910272_340.jpg":"267x340","pp_21910272_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_21910160_1920.jpg":"1920x1080","k_21910160_1280.jpg":"1280x1280","k_21910160_1024.jpg":"1024x1024","k_21910160_640.jpg":"640x640","k_21910160_480.jpg":"480x480","k_21910160_340.jpg":"340x340","k_21910160_220.jpg":"220x220","o_21910160_1280.jpg":"1280x854","o_21910160_1024.jpg":"1024x683","o_21910160_640.jpg":"640x427","o_21910160_480.jpg":"480x320","o_21910160_340.jpg":"340x226","o_21910160_220.jpg":"220x146","h_21910160_1280.jpg":"1280x854","h_21910160_1024.jpg":"1024x683","h_21910160_640.jpg":"640x427","h_21910160_480.jpg":"480x320","h_21910160_340.jpg":"340x227","h_21910160_220.jpg":"220x147","pp_21910160_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910160_1024.jpg":"805x1024","pp_21910160_640.jpg":"503x640","pp_21910160_480.jpg":"377x480","pp_21910160_340.jpg":"267x340","pp_21910160_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910158_1920.jpg":"1920x1080","k_21910158_1280.jpg":"1280x1280","k_21910158_1024.jpg":"1024x1024","k_21910158_640.jpg":"640x640","k_21910158_480.jpg":"480x480","k_21910158_340.jpg":"340x340","k_21910158_220.jpg":"220x220","o_21910158_1280.jpg":"1280x853","o_21910158_1024.jpg":"1024x682","o_21910158_640.jpg":"640x426","o_21910158_480.jpg":"480x320","o_21910158_340.jpg":"340x226","o_21910158_220.jpg":"220x146","h_21910158_1280.jpg":"1280x854","h_21910158_1024.jpg":"1024x683","h_21910158_640.jpg":"640x427","h_21910158_480.jpg":"480x320","h_21910158_340.jpg":"340x227","h_21910158_220.jpg":"220x147","pp_21910158_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910158_1024.jpg":"805x1024","pp_21910158_640.jpg":"503x640","pp_21910158_480.jpg":"377x480","pp_21910158_340.jpg":"267x340","pp_21910158_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910156_1920.jpg":"1920x1080","k_21910156_1280.jpg":"1280x1280","k_21910156_1024.jpg":"1024x1024","k_21910156_640.jpg":"640x640","k_21910156_480.jpg":"480x480","k_21910156_340.jpg":"340x340","k_21910156_220.jpg":"220x220","o_21910156_1280.jpg":"1280x853","o_21910156_1024.jpg":"1024x682","o_21910156_640.jpg":"640x426","o_21910156_480.jpg":"480x320","o_21910156_340.jpg":"340x226","o_21910156_220.jpg":"220x146","h_21910156_1280.jpg":"1280x854","h_21910156_1024.jpg":"1024x683","h_21910156_640.jpg":"640x427","h_21910156_480.jpg":"480x320","h_21910156_340.jpg":"340x227","h_21910156_220.jpg":"220x147","pp_21910156_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910156_1024.jpg":"805x1024","pp_21910156_640.jpg":"503x640","pp_21910156_480.jpg":"377x480","pp_21910156_340.jpg":"267x340","pp_21910156_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_21910154_1920.jpg":"1920x1080","k_21910154_1280.jpg":"1280x1280","k_21910154_1024.jpg":"1024x1024","k_21910154_640.jpg":"640x640","k_21910154_480.jpg":"480x480","k_21910154_340.jpg":"340x340","k_21910154_220.jpg":"220x220","o_21910154_1280.jpg":"1280x854","o_21910154_1024.jpg":"1024x683","o_21910154_640.jpg":"640x427","o_21910154_480.jpg":"480x320","o_21910154_340.jpg":"340x226","o_21910154_220.jpg":"220x146","h_21910154_1280.jpg":"1280x854","h_21910154_1024.jpg":"1024x683","h_21910154_640.jpg":"640x427","h_21910154_480.jpg":"480x320","h_21910154_340.jpg":"340x227","h_21910154_220.jpg":"220x147","pp_21910154_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910154_1024.jpg":"805x1024","pp_21910154_640.jpg":"503x640","pp_21910154_480.jpg":"377x480","pp_21910154_340.jpg":"267x340","pp_21910154_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21910152_1920.jpg":"1920x1080","k_21910152_1280.jpg":"1280x1280","k_21910152_1024.jpg":"1024x1024","k_21910152_640.jpg":"640x640","k_21910152_480.jpg":"480x480","k_21910152_340.jpg":"340x340","k_21910152_220.jpg":"220x220","o_21910152_1280.jpg":"1280x854","o_21910152_1024.jpg":"1024x683","o_21910152_640.jpg":"640x427","o_21910152_480.jpg":"480x320","o_21910152_340.jpg":"340x227","o_21910152_220.jpg":"220x146","h_21910152_1280.jpg":"1280x854","h_21910152_1024.jpg":"1024x683","h_21910152_640.jpg":"640x427","h_21910152_480.jpg":"480x320","h_21910152_340.jpg":"340x227","h_21910152_220.jpg":"220x147","pp_21910152_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910152_1024.jpg":"805x1024","pp_21910152_640.jpg":"503x640","pp_21910152_480.jpg":"377x480","pp_21910152_340.jpg":"267x340","pp_21910152_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1281","hd_21910148_1920.jpg":"1920x1080","k_21910148_1280.jpg":"1280x1280","k_21910148_1024.jpg":"1024x1024","k_21910148_640.jpg":"640x640","k_21910148_480.jpg":"480x480","k_21910148_340.jpg":"340x340","k_21910148_220.jpg":"220x220","o_21910148_1280.jpg":"1280x854","o_21910148_1024.jpg":"1024x683","o_21910148_640.jpg":"640x427","o_21910148_480.jpg":"480x320","o_21910148_340.jpg":"340x226","o_21910148_220.jpg":"220x146","h_21910148_1280.jpg":"1280x854","h_21910148_1024.jpg":"1024x683","h_21910148_640.jpg":"640x427","h_21910148_480.jpg":"480x320","h_21910148_340.jpg":"340x227","h_21910148_220.jpg":"220x147","pp_21910148_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910148_1024.jpg":"805x1024","pp_21910148_640.jpg":"503x640","pp_21910148_480.jpg":"377x480","pp_21910148_340.jpg":"267x340","pp_21910148_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910144_1920.jpg":"1920x1080","k_21910144_1280.jpg":"1280x1280","k_21910144_1024.jpg":"1024x1024","k_21910144_640.jpg":"640x640","k_21910144_480.jpg":"480x480","k_21910144_340.jpg":"340x340","k_21910144_220.jpg":"220x220","o_21910144_1280.jpg":"1280x853","o_21910144_1024.jpg":"1024x682","o_21910144_640.jpg":"640x426","o_21910144_480.jpg":"480x320","o_21910144_340.jpg":"340x226","o_21910144_220.jpg":"220x146","h_21910144_1280.jpg":"1280x854","h_21910144_1024.jpg":"1024x683","h_21910144_640.jpg":"640x427","h_21910144_480.jpg":"480x320","h_21910144_340.jpg":"340x227","h_21910144_220.jpg":"220x147","pp_21910144_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910144_1024.jpg":"805x1024","pp_21910144_640.jpg":"503x640","pp_21910144_480.jpg":"377x480","pp_21910144_340.jpg":"267x340","pp_21910144_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910342_1920.jpg":"1920x1080","k_21910342_1280.jpg":"1280x1280","k_21910342_1024.jpg":"1024x1024","k_21910342_640.jpg":"640x640","k_21910342_480.jpg":"480x480","k_21910342_340.jpg":"340x340","k_21910342_220.jpg":"220x220","o_21910342_1280.jpg":"1280x853","o_21910342_1024.jpg":"1024x682","o_21910342_640.jpg":"640x426","o_21910342_480.jpg":"480x320","o_21910342_340.jpg":"340x226","o_21910342_220.jpg":"220x146","h_21910342_1280.jpg":"1280x854","h_21910342_1024.jpg":"1024x683","h_21910342_640.jpg":"640x427","h_21910342_480.jpg":"480x320","h_21910342_340.jpg":"340x227","h_21910342_220.jpg":"220x147","pp_21910342_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910342_1024.jpg":"805x1024","pp_21910342_640.jpg":"503x640","pp_21910342_480.jpg":"377x480","pp_21910342_340.jpg":"267x340","pp_21910342_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910328_1920.jpg":"1920x1080","k_21910328_1280.jpg":"1280x1280","k_21910328_1024.jpg":"1024x1024","k_21910328_640.jpg":"640x640","k_21910328_480.jpg":"480x480","k_21910328_340.jpg":"340x340","k_21910328_220.jpg":"220x220","o_21910328_1280.jpg":"1280x853","o_21910328_1024.jpg":"1024x682","o_21910328_640.jpg":"640x426","o_21910328_480.jpg":"480x320","o_21910328_340.jpg":"340x226","o_21910328_220.jpg":"220x146","h_21910328_1280.jpg":"1280x854","h_21910328_1024.jpg":"1024x683","h_21910328_640.jpg":"640x427","h_21910328_480.jpg":"480x320","h_21910328_340.jpg":"340x227","h_21910328_220.jpg":"220x147","pp_21910328_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910328_1024.jpg":"805x1024","pp_21910328_640.jpg":"503x640","pp_21910328_480.jpg":"377x480","pp_21910328_340.jpg":"267x340","pp_21910328_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910298_1920.jpg":"1920x1080","k_21910298_1280.jpg":"1280x1280","k_21910298_1024.jpg":"1024x1024","k_21910298_640.jpg":"640x640","k_21910298_480.jpg":"480x480","k_21910298_340.jpg":"340x340","k_21910298_220.jpg":"220x220","o_21910298_1280.jpg":"1280x853","o_21910298_1024.jpg":"1024x682","o_21910298_640.jpg":"640x426","o_21910298_480.jpg":"480x320","o_21910298_340.jpg":"340x226","o_21910298_220.jpg":"220x146","h_21910298_1280.jpg":"1280x854","h_21910298_1024.jpg":"1024x683","h_21910298_640.jpg":"640x427","h_21910298_480.jpg":"480x320","h_21910298_340.jpg":"340x227","h_21910298_220.jpg":"220x147","pp_21910298_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910298_1024.jpg":"805x1024","pp_21910298_640.jpg":"503x640","pp_21910298_480.jpg":"377x480","pp_21910298_340.jpg":"267x340","pp_21910298_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21910294_1920.jpg":"1920x1080","k_21910294_1280.jpg":"1280x1280","k_21910294_1024.jpg":"1024x1024","k_21910294_640.jpg":"640x640","k_21910294_480.jpg":"480x480","k_21910294_340.jpg":"340x340","k_21910294_220.jpg":"220x220","o_21910294_1280.jpg":"1280x854","o_21910294_1024.jpg":"1024x683","o_21910294_640.jpg":"640x427","o_21910294_480.jpg":"480x320","o_21910294_340.jpg":"340x227","o_21910294_220.jpg":"220x146","h_21910294_1280.jpg":"1280x854","h_21910294_1024.jpg":"1024x683","h_21910294_640.jpg":"640x427","h_21910294_480.jpg":"480x320","h_21910294_340.jpg":"340x227","h_21910294_220.jpg":"220x147","pp_21910294_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910294_1024.jpg":"805x1024","pp_21910294_640.jpg":"503x640","pp_21910294_480.jpg":"377x480","pp_21910294_340.jpg":"267x340","pp_21910294_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1282","hd_21910268_1920.jpg":"1920x1080","k_21910268_1280.jpg":"1280x1280","k_21910268_1024.jpg":"1024x1024","k_21910268_640.jpg":"640x640","k_21910268_480.jpg":"480x480","k_21910268_340.jpg":"340x340","k_21910268_220.jpg":"220x220","o_21910268_1280.jpg":"1280x854","o_21910268_1024.jpg":"1024x683","o_21910268_640.jpg":"640x427","o_21910268_480.jpg":"480x320","o_21910268_340.jpg":"340x227","o_21910268_220.jpg":"220x146","h_21910268_1280.jpg":"1280x854","h_21910268_1024.jpg":"1024x683","h_21910268_640.jpg":"640x427","h_21910268_480.jpg":"480x320","h_21910268_340.jpg":"340x227","h_21910268_220.jpg":"220x147","pp_21910268_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910268_1024.jpg":"805x1024","pp_21910268_640.jpg":"503x640","pp_21910268_480.jpg":"377x480","pp_21910268_340.jpg":"267x340","pp_21910268_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910230_1920.jpg":"1920x1080","k_21910230_1280.jpg":"1280x1280","k_21910230_1024.jpg":"1024x1024","k_21910230_640.jpg":"640x640","k_21910230_480.jpg":"480x480","k_21910230_340.jpg":"340x340","k_21910230_220.jpg":"220x220","o_21910230_1280.jpg":"1280x853","o_21910230_1024.jpg":"1024x682","o_21910230_640.jpg":"640x426","o_21910230_480.jpg":"480x320","o_21910230_340.jpg":"340x226","o_21910230_220.jpg":"220x146","h_21910230_1280.jpg":"1280x854","h_21910230_1024.jpg":"1024x683","h_21910230_640.jpg":"640x427","h_21910230_480.jpg":"480x320","h_21910230_340.jpg":"340x227","h_21910230_220.jpg":"220x147","pp_21910230_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910230_1024.jpg":"805x1024","pp_21910230_640.jpg":"503x640","pp_21910230_480.jpg":"377x480","pp_21910230_340.jpg":"267x340","pp_21910230_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910200_1920.jpg":"1920x1080","k_21910200_1280.jpg":"1280x1280","k_21910200_1024.jpg":"1024x1024","k_21910200_640.jpg":"640x640","k_21910200_480.jpg":"480x480","k_21910200_340.jpg":"340x340","k_21910200_220.jpg":"220x220","o_21910200_1280.jpg":"1280x853","o_21910200_1024.jpg":"1024x682","o_21910200_640.jpg":"640x426","o_21910200_480.jpg":"480x320","o_21910200_340.jpg":"340x226","o_21910200_220.jpg":"220x146","h_21910200_1280.jpg":"1280x854","h_21910200_1024.jpg":"1024x683","h_21910200_640.jpg":"640x427","h_21910200_480.jpg":"480x320","h_21910200_340.jpg":"340x227","h_21910200_220.jpg":"220x147","pp_21910200_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910200_1024.jpg":"805x1024","pp_21910200_640.jpg":"503x640","pp_21910200_480.jpg":"377x480","pp_21910200_340.jpg":"267x340","pp_21910200_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910352_1920.jpg":"1920x1080","k_21910352_1280.jpg":"1280x1280","k_21910352_1024.jpg":"1024x1024","k_21910352_640.jpg":"640x640","k_21910352_480.jpg":"480x480","k_21910352_340.jpg":"340x340","k_21910352_220.jpg":"220x220","o_21910352_1280.jpg":"1280x853","o_21910352_1024.jpg":"1024x682","o_21910352_640.jpg":"640x426","o_21910352_480.jpg":"480x320","o_21910352_340.jpg":"340x226","o_21910352_220.jpg":"220x146","h_21910352_1280.jpg":"1280x854","h_21910352_1024.jpg":"1024x683","h_21910352_640.jpg":"640x427","h_21910352_480.jpg":"480x320","h_21910352_340.jpg":"340x227","h_21910352_220.jpg":"220x147","pp_21910352_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910352_1024.jpg":"805x1024","pp_21910352_640.jpg":"503x640","pp_21910352_480.jpg":"377x480","pp_21910352_340.jpg":"267x340","pp_21910352_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910576_1920.jpg":"1920x1080","k_21910576_1280.jpg":"1280x1280","k_21910576_1024.jpg":"1024x1024","k_21910576_640.jpg":"640x640","k_21910576_480.jpg":"480x480","k_21910576_340.jpg":"340x340","k_21910576_220.jpg":"220x220","o_21910576_1280.jpg":"1280x853","o_21910576_1024.jpg":"1024x682","o_21910576_640.jpg":"640x426","o_21910576_480.jpg":"480x320","o_21910576_340.jpg":"340x226","o_21910576_220.jpg":"220x146","h_21910576_1280.jpg":"1280x854","h_21910576_1024.jpg":"1024x683","h_21910576_640.jpg":"640x427","h_21910576_480.jpg":"480x320","h_21910576_340.jpg":"340x227","h_21910576_220.jpg":"220x147","pp_21910576_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910576_1024.jpg":"805x1024","pp_21910576_640.jpg":"503x640","pp_21910576_480.jpg":"377x480","pp_21910576_340.jpg":"267x340","pp_21910576_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_21910566_1920.jpg":"1920x1080","k_21910566_1280.jpg":"1280x1280","k_21910566_1024.jpg":"1024x1024","k_21910566_640.jpg":"640x640","k_21910566_480.jpg":"480x480","k_21910566_340.jpg":"340x340","k_21910566_220.jpg":"220x220","o_21910566_1280.jpg":"1280x853","o_21910566_1024.jpg":"1024x682","o_21910566_640.jpg":"640x426","o_21910566_480.jpg":"480x320","o_21910566_340.jpg":"340x226","o_21910566_220.jpg":"220x146","h_21910566_1280.jpg":"1280x854","h_21910566_1024.jpg":"1024x683","h_21910566_640.jpg":"640x427","h_21910566_480.jpg":"480x320","h_21910566_340.jpg":"340x227","h_21910566_220.jpg":"220x147","pp_21910566_1280.jpg":"1006x1280","pp_21910566_1024.jpg":"805x1024","pp_21910566_640.jpg":"503x640","pp_21910566_480.jpg":"377x480","pp_21910566_340.jpg":"267x340","pp_21910566_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 14 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15105217 Threads: 3 Questions: 3160776074 Slow queries: 7069267 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 235162457 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 44 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /split ) ) [link] => /split/apostolski-nuncij-davao-ce-nas-cesto-opravdano-optuziti-za-mnogo-toga-no-molimo-gospodina-milost-da-mu-pod-svaku-cijenu-budemo-vjerni-pozvao-je-vjernike-da-se-ugledaju-na-sv-dujma-1190616 [printLink] => /split/apostolski-nuncij-davao-ce-nas-cesto-opravdano-optuziti-za-mnogo-toga-no-molimo-gospodina-milost-da-mu-pod-svaku-cijenu-budemo-vjerni-pozvao-je-vjernike-da-se-ugledaju-na-sv-dujma-1190616?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 676764 [name] => misa sv. Duje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-05-07 11:57:14 [main_article_id] => 0 [alias] => misa-sv-duje [link] => /tag/misa-sv-duje ) [1] => stdClass Object ( [id] => 483100 [name] => Giorgio Lingua [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => giorgio-lingua [link] => /tag/giorgio-lingua ) [2] => stdClass Object ( [id] => 494546 [name] => Marin Barišić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => marin-barisic [link] => /tag/marin-barisic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIGODNA PROPOVIJED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Apostolski nuncij: ‘Đavao će nas, često opravdano, optužiti za mnogo toga, no molimo Gospodina milost da mu pod svaku cijenu budemo vjerni‘. Pozvao je vjernike da se ugledaju na sv. Dujma [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3192 [name] => Nikolina Lulić [username] => nikolina-luli [email] => nikolina-luli@sd.hr [password] => $2y$10$Fa2nNUgqsbUWnQ6yBLNBLOyMeFw9CbpeKcojWsVOGvu/ZndsVTQxW [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/nikolina-lulic-3192 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1710 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c6f8cd243567fa16498878a44ad7b70f?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910558.jpg [galleryCount] => 21 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Tom Dubravec/Cropix [mainImageDesc] =>

nuncij Giorgio Lingua

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910558.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

nuncij Giorgio Lingua

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910562.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

nuncij Giorgio Lingua

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910274.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910272.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910160.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910158.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910156.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910154.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [8] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910152.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [9] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910148.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [10] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910144.jpg [title] => Tom Dubravec/ Cropix ) [11] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910342.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [12] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910328.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [13] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910298.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [14] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910294.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [15] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910268.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [16] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910230.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [17] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910200.jpg [title] => Vojko Basic/Cropix ) [18] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910352.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) [19] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910576.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix

nadbiskup Marin Barišić

) [20] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2022/05/07/21910566.jpg [title] => Tom Dubravec/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Nakon što je iz katedrale sv. Dujma krenula tradicionalna procesija do Rive, na glavnoj gradskoj šetnici započelo je misno slavlje u povodu blagdana sv. Dujma.

Okupljenim vjernicima na početku se u pozdravnom govoru obratio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

- Draga braćo i sestre! Napokon, nakon dvije godine skromnije proslave svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije - nekoć Salonitanske, zbog COVIDA-19, ponovno možemo slaviti zaštitnika svetoga Dujma u radosti srca i u širini prostora njegova Grada.

Srdačno pozdravljam sve vas duhovne sinove i kćeri svetoga Dujma, te u vaše ime pozdravljam sve drage goste i hodočasnike koji s nama dijele radost našega slavlja. Prije svih, pozdravljam nadbiskupa mons. Giorgija Linguu, apostolskog nuncija u RH koji nakon dvije godine odgode predvodi ovogodišnje euharistijsko slavlje i procesiju u čast svetoga Dujma.

---

image

nadbiskup Marin Barišić

Tom Dubravec/Cropix
---

Srdačno pozdravljam našega nadbiskupa koadjutora mons. Dražena Kutlešu, Dujmovog i moga nasljednika na ovoj časnoj danas Splitsko-makarskoj, a nekoć Salonitanskoj katedri. Svoju radost i pozdrave izričem braći u episkopatu Splitske metropolije: mons. Tomislavu Rogiću, mons. Ivanu Štironji, mons. Ranku Vidoviću i mons. Roku Glasnoviću.

Drago mi je u našoj sredini pozdraviti nadbiskupa Želimira Puljića, predsjednika HBK. S nama su i mons. Zdenko Križić, mons. Jure Bogdan, vladika Milan Stipić. Zahvaljujem ostaloj braći u episkopatu na njihovim čestitkama. Pozdravljam provincijala fra Marka Mršu, Prvostolni kaptol, sve svećenike, redovnike, sestre provincijalke i sve redovnice, bogoslove i sjemeništarce.

S poštovanjem pozdravljam gospođu Mirnu Vežu, povjerenicu Vlade RH za grad Split, izaslanika predsjednika Hrvatskog Sabora gospodina Andru Krstulovića Oparu, izaslanicu predsjednika Vlade RH gospođu Ninu Obuljen Koržinek, splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana s dožupanima i predsjednikom županijske skupštine, rektora Sveučilišta Dragana Ljutića, ravnatelja KBC-a Split Julija Meštrovića, zapovjednika HRM kontraadmirala Ivu Raffanellija, načelnika policijske uprave Slobodana Marendića, te sve vojnike i policajce - nabrojio je.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Pozdravio je i predstavnike društvenih, političkih, kulturnih i znanstvenih ustanova na državnoj i lokalnoj razini kao i konzularni zbor, laureate nagrade Grada Splita i sve ostale u domovini i inozemstvu.

- Braćo i sestre, u vremenu smo razmišljanja i traženja sinodalnog hoda, njegovanja u Crkvi dimenzija slušanja, sudjelovanja i spremnosti na darivanje.

Put sinodalnosti, zajednički hod, treba biti oznaka, ne samo Crkve, nego i grada, društva i ovog našeg nemirnog svijeta, ali uvijek Božjeg svijeta. Svi smo mi na istoj lađi. No, ne povezuje nas samo jedna lađa, nego daleko više svijest i istina da nam je zajednički Bog - Otac, a svi mi braća i sestre.

Nažalost, u ovom svijetu, u našem vremenu, pušu studeni vjetrovi nemira i nadlijeću nas tamni oblaci rata. Mi danas slavimo svetoga Dujma u ozračju naše teško stečene slobode i mira. Sjećamo se tragičnih i bolnih iskustava.

Stoga, ne možemo biti ravnodušni na ratna stradanja, razaranja, ranjenike, prognane obitelji, žene i djecu Ukrajine i tolikih ratnih sukoba širom svijeta. Svu njihovu ugroženost i patnju nosimo u svom srcu i želimo im i s današnjom molitvom iskazati našu ljudsku solidarnost i kršćansku blizinu. Molit ćemo za ukrajinski narod i mir u svijetu.

---

image
Tom Dubravec/Cropix
------
image
Tom Dubravec/Cropix
---

Dragi štovatelji svetoga Dujma, poštovani hodočasnici i gosti, neka nam svima današnja proslava svetoga Dujma, svjedoka Raspetog i Uskrslog Gospodina, uzora sinodalnosti s Bogom i čovjekom, bude nadahnuće i poziv za naše zajedništvo, uvjereni i svjesni da je moguće dati novo lice našem gradu, društvu i svijetu. Na dobro nam došla Sudamja! - istaknuo je mons. Barišić.

Euharistijsko slavlje predvodio je, kako smo već najavili mons. Giorgio Lingua, apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj. Njegovu homiliju prenosimo u cijelosti.

- Draga braćo i sestre u Kristu! Zahvaljujem preuzvišenom nadbiskupu, monsinjoru Barišiću, na pozivu koji mi je uputio da sudjelujem u proslavi blagdana svetog Dujma, zaštitnika grada i Splitske nadbiskupije, čiji se posmrtni ostaci od 7. stoljeća čuvaju u ovoj njemu posvećenoj katedrali.

Pozdravljam nadbiskupa koadjutora i subraću u biskupstvu, predstavnike civilne i crkvene vlasti i sav ovdje prisutan sveti Božji narod. Sveti Duje rođen je u Siriji, ali je veći dio života proveo u obližnjoj Saloni koja je tada bila glavni grad rimske provincije Dalmacije.

Vjerojatno je ovamo stigao kao misionar, krenuvši iz Antiohije, grada u kojem su po prvi put Isusovi učenici nazvani "kršćanima".

Salona je tada bila prosperitetan rimski grad, u kojemu je rođen i sam car Dioklecijan. Duje je postao njezin biskup i baš tijekom Dioklecijanova progona, početkom četvrtog stoljeća, osuđen je na smrt odrubljivanjem glave zajedno s još sedam kršćana.

---

image

nuncij Giorgio Lingua

Tom Dubravec/Cropix
---

Ne znamo puno o njemu, ali sigurni smo da je bio mučenik, biskup i misionar, a to su tri aspekta na koje se odnose biblijska čitanja odabrana za njegov blagdan.

Prvo čitanje iz knjige Otkrivenja govori nam o mučeništvu. Ivan opisuje viđenje u kojemu mu se otkriva ispunjenje spasenja, odnosno Kristova pobjeda nad onim koji se zove Tužitelj: Đavao.

Zašto "Tužitelj"? Jer je on taj koji ih je "dan i noć optuživao pred Bogom našim", kako bi što više duša oteo Božjoj moći.

Đavao je dan i noć govorio Bogu: "Ovi su moji, stali su na moju stranu, pogledaj koliko su grijeha počinili!"

Ali svojim mučeništvom, govori glas koji Ivan čuje pri objavljenju, ovi kršćani poriču optužbu da su na strani đavla i pokazuju da su spremni žrtvovati vlastiti život kako ne bi zanijekali Krista. Dakle, oni su na njegovoj strani, unatoč svojim slabostima i grijesima koje su počinili.

Ukratko, đavolske optužbe, čak i ako su istinite, ne dovode u pitanje na čijoj su strani te duše! Zato Ivan piše: "Ali oni ga (đavla) pobijediše krvlju Jaganjčevom i riječju svojega svjedočanstva: nisu ljubili života svoga - sve do smrti."

Đavao će i nas, često opravdano, optužiti za mnogo toga, no molimo Gospodina milost da mu pod svaku cijenu budemo vjerni i tako ćemo pobijediti!

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

Isus je rekao: "Veće ljubavi nitko nema od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje"(Iv, 15,13). Mučeništvo je stoga najveći čin ljubavi prema Kristu, a "ljubav pokriva mnoštvo grijeha" (1 Pt 4,8).

Želim ovdje napraviti digresiju: svaki put kada ispovijedamo svoje grijehe, sami sebe "optužujemo" i umjesto da čekamo da nas đavao optuži pred Bogom, dokazujemo da vjerujemo u pobjedu Kristove krvi, u njegovu ljubav koja "pokriva" i naše grijehe.

Svako priznavanje naših grijeha postaje tako čin vjere kojim izjavljujemo da smo na Kristovoj strani, čak i ako smo se zbog svojih slabosti ponašali kao da smo na strani đavla.

Ali, kao što kaže papa Franjo - "Evanđelje nam govori da Gospodin ne traži savršene kršćane. (….), ne traži kršćane koji nikada ne sumnjaju i uvijek se hvale sigurnom vjerom. Kada je kršćanin takav, nešto nije u redu. Ne, avantura vjere (…) sastoji se od svjetla i sjena. U protivnom, kakva bi to vjera bila? Vjera poznaje vrijeme utjehe, zanosa i entuzijazma, ali i umora, zbunjenosti, sumnji i mraka" (Regina caeli, 24. travnja 2022.).

Možemo reći da je svaka naša ispovijed mali čin mučeništva u kojemu pokazujemo da "preziremo svoj život do smrti", optužujući sami sebe za svoje nesavršenosti i istovremeno svjedočeći vjeru u milosrdnu Kristovu ljubav koja pokriva mnoštvo grijeha.

Mučeništvo nije za heroje iz drugih vremena koji ljube Krista do te mjere da daju svoj život; i mi ga možemo ljubiti do te mjere da mu darujemo ono na što smo najviše navezani i što nam je najteže dati: svoje grijehe. 

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

U drugom čitanju apostol Petar se obraća starcima, odnosno svećenicima, i poziva ih da pasu povjereno im stado Božje: "Pasite povjereno vam stado Božje, nadgledajte ga - ne prisilno, nego dragovoljno, po Božju; ne radi prljava dobitka, nego oduševljeno; i ne kao gospodari baštine, nego kao uzori stada."

Sveti Petar se obraća svećenicima i od njih traži da se brinu za stado, da bdiju nad povjerenim im stadom, ne "prisilno", već "dragovoljno". Tko je onaj koji "bdije prisilno"?

To je čuvar, na primjer, vojnik koji je prisiljen bdjeti tijekom noćne smjene. Ne može dočekati trenutak da završi smjena i da ode. On bdije, ali "bdije prisilno".

A tko je onda onaj koji "dragovoljno bdije"? Majka koja uvijek budno pazi na svoje djetešce: bilo da spava, igra se ili gleda televiziju. Vojnik bdije nad gradom za plaću ili iz straha od kazne, dakle "prisilno", majka iz ljubavi bdije nad djetetom iz ljubavi, dakle "dragovoljno".

Pastir mora biti poput majke, uvijek "zabrinut" i pažljiv prema povjerenom mu stadu. Stoga to čini kako kaže sveti Petar, "ne radi prljava dobitka", dakle za nagradu ili zbog promaknuća, "nego oduševljeno", dakle, bezinteresno, samo iz ljubavi.

Apostol zatim dodaje važnu napomenu. Kaže: "Ne kao gospodari baštine", dakle bez nametanja, bez prisile,"nego kao uzori stada".

---

image
Tom Dubravec/Cropix
---

Pastir primjerom mora voditi svoje stado, "biti uzor" i svjedočiti djelima, a ne riječima. Ako riječi nisu popraćene primjerom, mogu postati sablazan.

Ovih nekoliko redaka iz Petrove poslanice traktat su o dobrom kršćanskom upravljanju. Mi pastiri (shvaćeni u širem smislu: biskupi, svećenici, vjeroučitelji, odgojitelji, roditelji...) moramo često čitati ovu Petrovu poslanicu i preispitivati se.

Kakav dobar primjer pružaju oni svećenici koji bdiju nad stadom, postajući njegov uzor: posjećuju obitelji, bolesne, pokazuju zanimanje za starije i uvijek daju prednost onima koji su u većoj potrebi! A sve to čine "ne radi prljava dobitka, nego oduševljeno"!

Vidjeli smo to tijekom pandemije: svećenike, redovnike i redovnice koji su bili maštoviti tražeći načine da ne napuste stado, pronalazeći pritom nove načine da mu budu blizu. To su ponizni pastiri koji se nikada ne žale, koji su uvijek spremni opravdati i koji majčinskom nježnošću znaju i korigirati.

Ako pastir želi biti uzor stadu, svakako mora biti i misionar, što je još jedan oblik mučeništva. Zapravo, to znači izaći, istrošiti svoj život za druge, služiti. Nije misionar samo onaj tko odlazi u Afriku ili Indiju. Misionar je onaj koji izgara od težnje da svojoj braći navijesti Krista.

---

image
Vojko Basic/Cropix
---

Ako je drugo čitanje, kao što smo vidjeli, "priručnik za dobrog pastira", odlomak iz Evanđelja koji smo čuli jest "priručnik za dobrog misionara". Nemamo vremena sve detaljno proučiti. Naglasio bih samo nekoliko aspekata.

Prvo: odakle treba započeti misija? Od molitve!

"Žetva je velika, ali radnika malo. Molite dakle gospodara žetve da radnike pošalje u žetvu svoju."

Moliti... misionar je prije svega muškarac ili žena molitve.

Upravo stoga što je žetva velika, a radnika je malo, upravo stoga što se osjeća malenim pred velikim zadatkom koji ga čeka, misionar više računa na Oca koji ga je poslao nego na svoje sposobnosti.

Drugo: Misionar je krotak, miroljubiv: "Šaljem vas kao janjce među vukove," Tu otkrivamo kršćanski stil navještaja. To nije glasna promidžba, to je navještaj pun poštovanja, ponizan i skroman. To je Isusov stil. Papa Franjo je rekao: "Kršćanski stil: nije oholost, nije osuda (…). Kršćanski stil je 'nježnost, dobrota, poniznost, krotkost, velikodušnost'. U konačnici, to je 'Isusov stil, stil kojim je Isus donio mir i pomirenje sve do kraja'". (Papa Franjo, Jutarnja meditacija, Domus Sanctae Marthae, 10. rujna 2015.).

Treće: Misionar vjeruje u providnost: "Ne nosite sa sobom ni kese, ni torbe, ni obuće." Vjera u providnost je neophodna za one koji žele da njihova poruka bude vjerodostojna. Božja providnost nije magijska intervencija, ona se služi našim rukama da dajemo, koristi se našim nogama da se približimo potrebitima i našim srcem da sve ljubimo. Misionar je oruđe božanske Providnosti.

Četvrto: Misionar je nositelj mira: "U koju god kuću uđete, najprije recite: `Mir kući ovoj!`" Prije evangelizacije, prije poučavanja, moramo donijeti mir. Isusova poruka se ne može razumjeti ako onaj koji je donosi nije muškarac ili žena mira, pomirenja. On je taj koji zna ići ususret, čak i nerazumijevanju, jer je za stvaranje mira često potrebno ići protiv struje!

Peto: Misionar je čovjek milosrđa: "Jedite što vam se ponudi … i liječite bolesnike koji su u njemu." On sjeda za stol, pun poštovanja s osobama dijeli život, kao i njihove običaje, zatim liječi bolesne, i tek na kraju, kao posljednje naviješta Evanđelje: "Kazujte im: `Približilo vam se kraljevstvo Božje!" Nakon što je posvjedočio mir, vjeru u providnost, nakon što se prilagodio navikama i običajima onih kojima je poslan, a ne prije toga, misionar može naviještati Kraljevstvo Božje.

Da zaključim: molimo svetog Duju da nas nauči: 1. da živimo mučeništvo ljubeći Krista iznad svega, bez straha od poniženja zbog priznanja svojih grijeha; 2. da budemo mudri vođe, uzori stada, poput dobrog pastira; 3. da budemo misionari, uvijek puni poštovanja u Isusovom stilu - zaključio je propovijed mons. Lingua.

---

image
Tom Dubravec/ Cropix
---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/ Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Vojko Basic/Cropix Vojko Basic/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix Tom Dubravec/Cropix
Tom Dubravec/Cropix

nuncij Giorgio Lingua

Tom Dubravec/Cropix

nuncij Giorgio Lingua

Tom Dubravec/Cropix

nadbiskup Marin Barišić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/apostolski-nuncij-davao-ce-nas-cesto-opravdano-optuziti-za-mnogo-toga-no-molimo-gospodina-milost-da-mu-pod-svaku-cijenu-budemo-vjerni-pozvao-je-vjernike-da-se-ugledaju-na-sv-dujma-1190616 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=1cd4d9c26ed1972d950ef0635572b4350079bdac [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Apostolski+nuncij%3A+%E2%80%98%C4%90avao+%C4%87e+nas%2C+%C4%8Desto+opravdano%2C+optu%C5%BEiti+za+mnogo+toga%2C+no+molimo+Gospodina+milost+da+mu+pod+svaku+cijenu+budemo+vjerni%E2%80%98.+Pozvao+je+vjernike+da+se+ugledaju+na+sv.+Dujma&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fapostolski-nuncij-davao-ce-nas-cesto-opravdano-optuziti-za-mnogo-toga-no-molimo-gospodina-milost-da-mu-pod-svaku-cijenu-budemo-vjerni-pozvao-je-vjernike-da-se-ugledaju-na-sv-dujma-1190616 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fapostolski-nuncij-davao-ce-nas-cesto-opravdano-optuziti-za-mnogo-toga-no-molimo-gospodina-milost-da-mu-pod-svaku-cijenu-budemo-vjerni-pozvao-je-vjernike-da-se-ugledaju-na-sv-dujma-1190616 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => PRIGODNA PROPOVIJED [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
SplitPRIGODNA PROPOVIJED

Apostolski nuncij: ‘Đavao će nas, često opravdano, optužiti za mnogo toga, no molimo Gospodina milost da mu pod svaku cijenu budemo vjerni‘. Pozvao je vjernike da se ugledaju na sv. Dujma

Piše Split SD
7. svibnja 2022. - 11:56

Nakon što je iz katedrale sv. Dujma krenula tradicionalna procesija do Rive, na glavnoj gradskoj šetnici započelo je misno slavlje u povodu blagdana sv. Dujma.

Okupljenim vjernicima na početku se u pozdravnom govoru obratio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup.

- Draga braćo i sestre! Napokon, nakon dvije godine skromnije proslave svetoga Dujma, zaštitnika grada Splita i Splitsko-makarske nadbiskupije - nekoć Salonitanske, zbog COVIDA-19, ponovno možemo slaviti zaštitnika svetoga Dujma u radosti srca i u širini prostora njegova Grada.

Srdačno pozdravljam sve vas duhovne sinove i kćeri svetoga Dujma, te u vaše ime pozdravljam sve drage goste i hodočasnike koji s nama dijele radost našega slavlja. Prije svih, pozdravljam nadbiskupa mons. Giorgija Linguu,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 07:04