StoryEditorOCM
ZagoraPOVIJESNI DOGAĐAJ

Imoćani otkrivaju spomenik svojoj svetinji, na veliku feštu stiže i Angela Merkel?! ‘Ako ne može ona, nek‘ dođe Scholz‘

Piše Braco Ćosić
6. lipnja 2024. - 17:50

Imotski je na nogama. Ne zbog nekog političkog skupa, nekog važnog sportskog susreta, ili nekog atraktivnog koncerta, već zbog ove subote i povijesnog trenutka otkrivanja kamenog spomenika Mercedesu u naravnoj veličini.

Prvi je to takav spomenik u svijetu, Imoćani se preko njegovog "lika i djela" i u njegovo ime zahvaljuju svim svojim gastarbajterima, koji su hrlili u obećanu zemlju Zapadnu Njemačku tamo još s kraja pedesetih godina prošloga stoljeća, pa, rekli bismo, sve do današnjih dana, kako bi zaradili i osigurali sebi i svojima budućnost.

image

Sve je spremno za otkrivanje spomenika

Braco Ćosić

Eto, to je i poanta samog kamenog ljepotana koji izlazi iz kamenih čvrstih gromada, baš kakav je i čvrsti imotski čovjek. Za ovu povijesnu priliku u Imotski pristiže prava mala vojska gostiju oldtimer kluba Imotski koji i nosi cijelu organizaciju.

- Da, dolaze nam naši prijatelji iz cijele Europe iz sličnih klubova, dolaze nam članovi Mercedesovih oldtimer klubova, ovaj trg oko spomenika samo je rezerviran za mercedese. Oprostite, drugi automobili imaju obližnja parkirališta - veli nam Ivan Opić Nota, glavni inicijator izgradnje spomenika i predsjednik oldtimer kluba Imotski.

- Pripremili smo svaki detalj oko organizacije iako je još dan i pol do tog svečanog trenutka. Naši mladi kipari iz kolonije sa Ljubljanske umjetničke akademije uz naše majstore i umjetnike, oca i sina Mislava i Roka Rebića, te njegove djevojke, također kiparske umjetnice, završavaju zadnje linije, zadnju, rekao bih trepavicu na kultnoj Miniki 115 koja će grandiozno izniknuti ispod svečanog plašta točno u subotu u 12 sati.

Zagrmjet će i vatrogasne sirene i stotine i stotine truba iz automobila, jer ovo je dan za povijest, dan koji će pamtiti generacije iza nas - veli nam Ivan Topić Nota.

image

Isklesan je iz tvrdoga kamena

Braco Ćosić

I dok smo razgovarali s Notom, razgovor prekinu jedan telefonski poziv na njegov mobitel.

- Neka, neka gospođa pristigne, neka dođe, bit će nam čast - veli Nota, te se okrenu i reče nam:

- Možda, kažem možda, na otvaranje spomenika dođe i nekadašnja željezna dama i kancelarka Njemačke Angela Merkel. Mi jesmo uredno pozvali i predstavnike njemačkog veleposlanstva u Hrvatskoj, pozvali smo i predstavnike tvornica Mercedesa u Njemačkoj, a povratne informacije bijahu da će stići određeni gosti, ali i gost iznenađenja.

image

Evo kamene legende

Braco Ćosić

Ako je to Angela Merkel, eto hvala joj, dočekat ćemo je onako po naški, imotski, otvorena srca. Ako ne dođe ona, doći će netko drugi. Pa da dođe i sam sadašnji kancelar Olaf Scholz, mi se ne bi postidjeli prijema. Dolaze nam i deseci Mercedesovih stručnjaka sa nekoliko zadnjih najnovijih linija Mercedesa - veli nam Ivan Topić Nota.

Inače, sam događaj biti će popraćen i nastupom najboljeg puhačkog orkestra u Europi, HPO Gradske glazbe Imotski, spremni su imotski vatrogasci, policija će regulirati promet, a organizator priprema i  bogatu zakusku.

- Napišite i ovo - reče nam na kraju Ivan Topić Nota.

- Bit će prema našem proračunu oko deset tisuća gostiju. Napišite da nam je bila uz naše nacionalne TV kuće i francuska i njemačka televizija, pratili su pripreme, bit će ovdje i u subotu. Mogu samo poručiti svima, tko god dođe na otkrivanje ovog spomenika Mercedesu, sigurno će biti dio povijesti. Dobro nam došli u Imotski - poručio je Nota.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. lipanj 2024 02:06