StoryEditorOCM
Splitponosno mu nose ime

Učenici splitske gimnazije su za Dan škole napravili genijalnu stvar. Pogledajte kako su odali počast Marku Maruliću

Piše M. U.
29. travnja 2024. - 17:13

Učenici i profesori IV. gimnazije u Splitu odučili su organizirati vlastite Marulićeve dane kako bi odali počast velikanu hrvatske književnosti čije ime ova škola ponosno nosi. Dan škole simbolično se slavi 22. travnja, na isti datum kada je dovršen prvi umjetnički ep hrvatske književnosti "Judita".

Baš na taj dan učenici su odlučili napraviti nešto senzacionalno. U ranim jutarnjim satima okupili su se na Voćnom trgu, formirali profil Marka Marulića, a fotografiju je ovjekovječio poznati splitski fotograf Šime Strikoman

image

Milenijska fotografija

Šime Strikoman

Nakon milenijske fotografije u školi se odvijala svečana akademija na kojoj su maturanti dobili pohvalnice za odličan uspjeh, uzorno vladanje, značajan doprinos te zapažene rezultate u izvannastavnim i izvanškolskim aktivnostima. 

Svečanost je otvorio Mješoviti pjevački zbor IV. gimnazije pod vodstvom profesora Tomislava Veršića. Izveli su četiri skladbe od kojih je posebno oduševljenje izazvala "Zdrava si, Marije" čije je stihove napisao sam Marulić.

Kasnije je na Poljudu školski Volonterski klub "Marul" na čelu s knjižničarkom Karolinom Viđak organizirao već tradicionalnu humanitarnu utakmicu kojom se mladi potiču na rekreaciju i skrb o mentalnom zdravlju, ali i na humanost i pomoć potrebitima. Marulićevci su tako odigrali dvije revijalne utakmice.

image

Učenici IV gimnazije

Privatni Album/

Prva utakmica odigrana je sa Sportskom udrugom za osobe sa sindromom Down "Bili tići" čiji je cilj omogućiti štićenicima razvijanje svojih talenata, stvaranje novih prijateljstava i zajedništva sudjelovanjem u raznim sportskim aktivnostima. Druga utakmica odigrala se s predstavnicima Udruge SKAC koja obuhvaća humanitarne i volonterske projekte. Na kraju su se igrači zasladili slavnim krafnama "Kod Mate", a prikupljene učeničke donacije uručit će se ovim dvjema udrugama kako bi se podržao rad istih. 

Učenice su krasnoslovile Marulićeve riječi povodom "Noći knjige" u knjižnici "Dalmatina" u sklopu manifestacije "Zvuci Marulićeve baštine – Duhom do zvijezda" pod mentorstvom svojih profesorica hrvatskog Katarine Žanetić, Petre Trive, Danijele Visković-Veršić i Marine Gorete. Marulićevci su sudjelovali i na okruglom stolu "Marul kakva ne poznajemo" u pratnji ravnateljice Ninočke Knežević i profesorice Danijele Visković-Veršić. Tu su saznali više informacija o dosad neviđenim činjenicama i teorijama o ocu hrvatske književnosti. 

image

Učenice IV gimanzije

Privatni Album/

Tjedan svečanosti završio se pub kvizom koji je osmislila i vodila profesorica Marijana Munitić Jakšić. Učenici su tako provjerili koliko uistinu poznaju lik i djelo Marka Marulića. Na kraju su učenici, kao i svake godine, u pratnji ravnateljice i profesora položili vijenac na Marulićev grob u samostanu svetog Frane na Obali. Također su najavili da su započeli sa snimanjem igrano-dokumentarnog filma o Marku Maruliću. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 11:36