StoryEditorOCM
SplitVelikan pera

Tko bi rekao da je već toliko godina prošlo od smrti Miljenka Smoje? Uz grobnicu mu se i danas okupljaju prijatelji...

Piše D. Š.
25. listopada 2024. - 11:58

Uz grobnicu Miljenka i Lepe Smoje u Žrnovnici, okupljaju se prijatelji i štovatelji: 25. listopada sjećaju se 29. godišnjice smrti novinara, književnika, scenarista. Koji je bio i više od svega toga. Čovjeka koji je svojim djelima stvorio sliku Splita i Dalmacije i utisnuo ih u kolektivnu memoriju našeg puka.

Split je 2023. proslavio 100. godišnjicu njegova rođenja, bila je to godina prepuna događanja, obilježena na način kao nikad prije toga u slavu neke od osoba koje su zadužile ovu regiju. Pod pokroviteljstvom gradske uprave bilo je predviđeno tridesetak, a održano je osamdeset i više događanja. Proširila se fešta na sva mala mista koja je Smoje svojim perom dotakao. Nekako u ovo vrijeme oko rođendana otkriven je njegov spomenik na Matejuški, koji je brzo "legao" Dalmatincima, sad je već nezaobilazan dio "urbane opreme" mandrača starih splitskih ribarskih obitelji kojima je pripadala i Smojina. Od selfija do snimanja mladenaca uz spomenik, tamo se stalno nešto događa.

image

Spomenik Miljenku Smoji na Matejuški

Božidar Vukičević/Cropix

Brončani Smoje bio je tek vrhunac svega što se te godine događalo; puste promocije, izložbe, posvete Velome i Malome mistu, obilasci u pratnji turističkih vodiča mjesta za koja je Smoje bio vezan, dvije predstave, zagrebačka i splitska, projekcija filma na trajektu, učeničke posvete njegovu djelu, znanstveni skupovi i zbornik... Gotovo da nije bilo institucije koja se nije uključila u proslavu. Bilo je toga toliko da smo se pomalo i umorili od smojinizma. Pa ipak, do zadnjeg dana sva su događanja bila masovno posjećena. Nakon što je Smoje vraćen na mjesto koje mu pripada, došlo je vrijeme da njegova djela nastave živjeti u našoj svakodnevici. Da suživot sa Smojom postane nešto normalno i obično. Ako je to uopće moguće s takvim nemirnim duhom.

image

Miljenko Smoje

Feđa Klarić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. listopad 2024 11:59