StoryEditorOCM
SplitUGOVOR O SURADNJI

Oni rade i uče pod bombama, a sada su postali partneri splitskog Sveučilišta! U ratu im poginulo 18 studenata...

Piše Petar Čikeš
29. rujna 2024. - 15:59

Pripadnici delegacije Medicinskog sveučilišta Bogomolets iz Kijeva proteklog tjedna boravili su u Splitu kao gosti Medicinskog fakulteta. Povod za njihov dolazak je bio potpisivanje ugovora o suradnji između splitskog i kijevskog sveučilišta.

Suradnja između dva sveučilišta se temelji na sudjelovanju ukrajinskih kolega u projektu "Giving voice", kojeg organizira poslijediplomski studij TRIBE splitskog Medicinskog fakulteta.

Riječ je o projektu kojeg vode profesori Damir Sapunar i Livia Puljak. Cilj projekta je pomoći ukrajinskim znanstvenicima u objavljivanju njihovih ratnih iskustava u obliku znanstvenih članaka. 

Prethodno su u ožujku ove godine u Kijevu boravili profesori Sapunar i Puljak, o čemu je profesor Sapunar pričao za Slobodnu Dalmaciju. 

‘Ukrajina mi je došla kao terapija. Odveli su nas u kazalište, bilo je puno iako je tog jutra Kijev raketiran. Poznato?‘

Suradnja dvaju sveučilišta je sada i formalizirana potpisivanjem ugovora o suradnji, čemu su prisustvovali rektori Dragan Ljutić i Iurii Kuchyn.

image

Rektor sveučilišta Bogomolets Iurii Kuchyn i rektor splitskog Sveučilišta Dragan Ljutić

Jakov Prkić/Cropix

Rektor splitskog sveučilišta Ljutić smatra da je akademska suradnje hrvatskih i ukrajinskih znanstvenika od iznimne važnosti.

- Više puta sam rekao pa i ovog puta ne propuštam naglasiti da su znanstvenici najbolji ambasadori naše zemlje. I na ovaj način, znanstvenom suradnjom doprinosimo jačanju veza Hrvatske s Ukrajinom. Naši profesori Sapunar i Puljak su boravili prethodno u Ukrajini i uspostavljen je dobar kontakt.

Naše sveučilište ima prepoznato mjesto u međunarodnim okvirima, i drugi žele s nama surađivati, što nam služi na čast. Ovo nije jedini primjer suradnje s Ukrajincima. Mi, kao splitsko sveučilište, smo prije godinu dana prihvatili sveučilište iz Odese u sklop naše alijanse sveučilišta. Dakle, u skladu sa svojim mogućnostima, znanstveno i edukacijski nastojimo pomoći Ukrajini - rekao je rektor Ljutić.

image

Potpisivanje ugovora o suradnji između splitskog i kijevskog Sveučilišta

Jakov Prkić/Cropix

Iurii Kuchyn, rektor Medicinskog sveučilišta Bogomolets u Kijevu splitskim domaćinima ima samo riječi hvale.

- Ova suradnja je jako važna za naše Sveučilište jer kao Ukrajinci, pošto stremimo postati jednog dana dio Europske Unije, moramo slijediti ista pravila i iste programe kao i europska sveučilišta. U tome nam pomaže splitsko sveučilište. Impresioniran sam viđenim. Split je ne samo lijep grad nego i centar dobrog obrazovanja i može nam biti uzor kako razvijati, unatoč manjku novca, naše sveučilište - veli rektor Iurii Kuchyn.

Rektor Kuchyn se osvrnuo i na jako tešku situaciju u svojoj, ratom poharanoj, domovini.

- Situacija u Ukrajini je jako teška zbog vojnih akcija koje pokreće Ruska Federacija, ne samo na frontu, nego i u gradovima daleko od fronte. Zbog zračnih napada raketama i dronovima nitko se ne osjeća sigurnim. Svakodnevno nasumice stradavaju ljudi od tih zračnih napada. To utječe i na funkcioniranje sveučilišta, između ostalog i na mentalno zdravlje naših studenata i profesora. Više od 60 naših studenata je trenutno u vojnoj uniformi, nažalost imamo 18 naših studenata koji su poginuli u ovom ratu - zaključio je rektor Kuchyn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. rujan 2024 15:59