StoryEditorOCM
Split70. SPLITSKO LJETO

Izvedba Velikog Gatsbyja pod zvjezdanim nebom na Benama oduševila splitsku publiku

Piše Petra Klarić
14. kolovoza 2024. - 17:05

Pod zvjezdanim nebom na Benama u sklopu 70. Splitskog ljeta u utorak je održana baletna izvedba Velikog Gatsbyja. Za baletnu adaptaciju romana F. S. Fitzgeralda zaslužan je redatelj i koreograf Leo Mujić.

Mujić je međunarodno priznati koreograf kojem nije strano posezanje za velikim književnim djelima, pri čemu ih pretvara u neke nove, baletne priče. Adaptaciju ovog američkog romana upotpunio je glazbenim djelima velikih američkih skladatelja kao što su Philip Glass, Leonard Bernstein, George Bernstein, George Gershwin, Louis Prima, Samuel Barber...

Nije ovo prvi put da splitska publika u domaćem okruženju ima priliku gledati Velikog Gatsbyja, premijera je na Sustipanu održana još 2022. godine, ali sada je imaju priliku vidjeti u novom ruhu - s novom postavom.

image
Nemi Bulat/HNK Split

- Ovo je veliko književno djelo koje je prošlo kroz različite medije, od literature, filma i kazališta, a sad je vrijeme za naš neverbalni teatar koji potpomaže sjajna glazba koja okružuje priču. Veliki Gatsby opće je mjesto naše kulture, ušlo je u pop kulturu i nije ga potrebno komentirati. Fantastično razdoblje s nenormalno dobrom i popularnom muzikom koja se sluša i dan danas. I sam roman i muzika su evergreenovi - rekao je Mujić povodom premijere na Sustipanu, koji izvedbi na Benama ipak nije mogao prisustvovati.

Ovu američku priču interpretirali su na Benama plesači iz cijelog svijeta, neki već otprije poznati splitskoj publici. Jedan od njih je i Aaron Kok, plesač iznimne tehnike, atraktivnih skokova i glumačke izražajnosti, koji danas pleše za Norther Ballet iz Leedsa u Ujedinjenom Kraljevstvu, a nekadašnji je baletan HNK Splita.

image

Aaron Kok

Nemi Bulat/HNK Split

- Odlično je vratiti se u Split, svaki put me tu dočeka topla dobrodošlica. Ponovno sam se vratio ovom baletu, ovoga puta s novim kolegama, ali i nekim već poznatim iz HNK-a - rekao je Kok koji je ulogu Nicka Carrawaya već igrao 2022. godine.

Osim njega, valja istaknuti i Martu Petkovu, primabalerinu ansambla Opere i Baleta u Sofiji koja igra glavnu žensku ulogu - Daisy Buchanan. Mujić je naziva primabalerinom svjetskog glasa koja je plesala u mnogim europskim kazalištima i na vrhuncu je karijere.

image
Nemi Bulat/HNK Split

- Ovdje je odlično, dobila sam priliku raditi u divnom okruženju. Raditi s Leom Mujićem zaista je inspirativno. Za mene je ovo jedna od težih uloga, i fizički i psihički, jer sam u stvarnom životu potpuno drugačija od Daisy. No, istovremeno mi to ulogu čini i zanimljivijom - rekla nam je Petkova.

Uloga Jaya Gatsbyja, glavnog muškog lika, dopala je Frederica Pinta, koji kaže da je uživao istražujući ovaj lik, dijelom i zbog toga što se radi o vrlo tehnički zahtjevnoj ulozi.

Zahvaljujući odličnoj koreografiji Lea Mujića, ali i jednako kvalitetnim izvedbama plesača, Marjanski poluotok na dva se sata pretvorio u West Egg na Long Islandu, a mi smo dobili priliku uživati u jednoj od Gatsbyjevih raskošnih zabava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. rujan 2024 05:31