StoryEditorOCM
SplitHOROR PRIZORI

Izašli novi stravični detalji o užasu u Splitu: ‘Izgladnjeli psi se kolju, uginuo štenac, a gdje je obećano sklonište?!‘

Piše SPLIT SD
14. lipnja 2024. - 16:50

Krajem ožujka Hrvatsku je šokirala vijest da poznati splitski psihijatar na skrivenoj lokaciji u Splitu drži i zlostavlja više od 60 pasa i dva vuka radi borbi pasa, a početkom travnja udruga ‘Prijatelji životinja‘ žurno je reagirala i podnijela prijavu Državnom inspektoratu i kaznenu prijavu te inicirala sastanak predstavnika Grada Splita, veterinarske inspekcije, dva skloništa i udruga za zaštitu životinja.

Na sastanku je dogovorena hitna izgradnja privremenog smještaja za pse na slobodnom zemljištu u posjedu Grada Splita, koje će biti temelj za buduće sklonište. Najavljivano je da će se psi moći premjestiti na tu lokaciju 15. lipnja. Danas ne samo da realizacija premještaja još nije izgledna, nego je na terenu gdje su psi pronađen obješen pas, iz čega je vidljivo da veterinarska inspekcija nije naložila uklanjanje vidljivo opasne drvene improvizacije i postavljanje za pse prikladne i sigurne zaštite od sunca.

image
Prijatelji životinja

- Na sastanku 9. travnja 2024. zatražili smo da se hitno napravi popis pasa, trijaža, procjena zdravstvenog i psihičkog stanja svakog pojedinog psa, testiranje svih pasa na Lišmaniju s obzirom na to da se radi o zoonozi, tretiranje pasa sredstvima s repelentnim učinkom, provjera jesu li mikročipirani i cijepljeni protiv virusnih zaraznih bolesti te da se nakon toga osigura zaseban smještaj za svakog pojedinog psa, a da se u slučajevima pasa proglašenih opasnim psima prema Pravilniku o opasnim psima provede socijalizacija od strane ovlaštenih službi i kastracija.

Također, zatražili smo poboljšanje uvjeta na lokaciji na kojoj se drže psi. Prema dostupnim informacijama i fotografijama, zbog nedjelovanja veterinarske inspekcije uvjeti držanja nisu poboljšani, već su pogoršani - ogorčeni su Prijatelji životinja.

Krivica veterinarske inspekcije

Stoga su danas uputili novi dopis veterinarskoj inspekciji u kojemu ukazuju da psi imaju proljeve i drastično su smršavjeli, nekoliko pasa izvuklo se iz ogrlica i poklalo, nije postavljena zaštita protiv sunca (tende, suncobrani i sl.), nekoliko pasa oboljelo je od parvoviroze, a jedan štenac je zato i umro jer, unatoč apelima Udruge, nisu bili cijepljeni protiv virusnih zaraznih bolesti.

I dalje je na terenu mnoštvo paleta punih čavala i postoji realna opasnost od tetanusa, omatanja lancima oko paleta te vješanja i smrti pasa. Više od 40 pasa nije kastrirano, iako su Prijatelji životinja više puta tražili da se psi kastriraju: „Zahvaljujući našim apelima, kastrirano je samo šest kuja za koje je ovlašteno sklonište koje pse hrani postavilo opravdanu sumnju da su skotne. Da te kastracije nisu napravljene, broj pasa koji se moraju zbrinuti višestruko bi se povećao!”

image
Prijatelji životinja

Prijatelji životinja smatraju da je nadležna veterinarska inspekcija svojim nepostupanjem ugrozila živote pasa: „Veterinarska inspekcija jasno je trebala naložiti sva postupanja u cilju osiguravanja dobrobiti pasa. U njezinim rukama su svi alati potrebni za ostvarenje svega navedenoga. Unatoč tome, puna dva i pol mjeseca inspekcija nije poduzela ono što je trebala da zaštiti pse od bolesti i umiranja.

Brojna pitanja i nelogičnosti

Zašto veterinarska inspektorica nije naredila da se maknu sporne palete kada je i laiku jasno da su opasne za pse? Smrt ovoga psa, kao i štenca koji je umro od parvoviroze, nije bio nesretan slučaj, već izravna odgovornost nadležne veterinarske inspekcije. Također, što se čeka tri mjeseca da psi nisu kastrirani, a svi su dosad već mogli biti? Je li inspekcija postupala po našoj prijavi? Hoće li inspekcija sada napraviti sigurnosni nadzor i naložiti potrebne mjere?”

image
Prijatelji životinja

U dopisu DIRH-u naveli su da traže odgovore na ova pitanja, kao i konkretan odgovor je li inspekcija pokrenula sve prekršajne postupke protiv splitskog psihijatra, a sukladno navodima iz prijave koju su Prijatelji životinja poslali prije više od dva mjeseca. Apeliraju na veterinarsku inspekciju da žurno naloži poboljšanje uvjeta i osigura provođenje zdravstvene i sigurnosne zaštite pasa te da utječe na Grad Split da požuri s privremenim smještajem i skloništem.

"Split nema opravdanje"

- Poražavajuće je da psi nemaju gotovo ništa bolje uvjete življenja nego u vrijeme dok je o njima ‘brinuo’ njihov zlostavljač. Grad Split, koji unazad dva mjeseca ignorira sve naše dopise i pozive na novi sastanak, mora se pobrinuti za sigurnost pasa, ukloniti opasne palete i drugi otpad, osigurati prikladnu zaštitu od sunca te požuriti s gradnjom kako bi se nesretni psi što prije izmjestili. Split je odgovoran za nastali problem i mora zbrinuti pse najprije kroz privremeni smještaj, pod nadzorom registriranog skloništa za pse. Kao drugi najveći grad u Hrvatskoj, Split nema opravdanje da ne krene odmah i s izgradnjom iznimno nužnog registriranog skloništa i izbjegne traženje smještaja po skloništima u drugim krajevima Hrvatske, kao što to nelogično čini sada - zaključuju Prijatelji životinja.

image
Prijatelji životinja
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 16:52