StoryEditorOCM
Splitverbalna paljba

Bjesni rat između splitskih stanodavaca i podstanara, argumenti pršte sa svih strana, ‘Da te čujem, majstore, kako?‘

Piše Lucija Vujnović
15. rujna 2023. - 09:41

Ljetna sezona je na izmaku što znači da je sada dostupan velik broj stanova za najam građanima Splita. U Facebook grupama svakodnevno osvanu novi oglasi, a mnogi se ustručavaju napisati cijenu pa se o tome raspravlja u privatnim porukama. 

Ispod oglasa komentiraju se sulude cijene, a neki kritiziraju i uređenje interijera, raspored namještaja i ostalo.

Vode se bitke, svatko je odabrao stranu na kojoj će strani biti - stanodavaca ili podstanara, a čvrsti argumenti pršte sa svih strana.

Nedavno je objavljen oglas u kojem se iznajmljuje stan na splitskim Škrapama od 120 kvadrata. Stan ima tri spavaće sobe, dvije kupaonice (jednu s tuš kabinom, drugu s kadom), veliku dnevnu sobu s ogromnom kuhinjom, ostavu za odlaganje svih potrepšina i veliki balkon. Stanodavac je naglasio da se radi o dugoročnom najmnu, a ono što je bio predmet rasprave je, kao i obično, cijena - 1000 eura.

image

Oglas za stan

Screenshot Fb/

Jedni intenzivno brane stanodavce i smatraju kako imaju potpuno pravo odrediti cijenu koju žele, drugi brane podstanare koji ne mogu pronaći mjesto za život. 

- S kakvim primanjima se može iznajmit stan od 1000€? Ima li tko kakve prijedloge? I kolike su to plaće u Splitu? - piše J.M. koji je započeo raspravu. 

- Osim ako se ne ide na "klanje" studenata. Svaki po 330€ plus režije. Čini mi se da je to danas postao standard za studente - dodaje. 

- A šta si dosadan... Šta tebe boli đon ‘oće neko iznajmit ili ne, niti u tvoj džep niti iz tvog džepa. Uvati se posla, zaradi za par stanova, pa ih ode iznajmljuj za 200 eura - J.T. brani ovog stanodavca. 

- Svaki dan se smijem ovim vašim ofucanim izgovorima koji nemaju veze sa vezon. Vaši izgovori su kao očajnički potezi davljenika. Ali, evo, probat ću malo možda čovjeku pojasnit. Nemam baku i djeda koji su dobili stan u socijalizmu ili kao ovaj primjer možda ostavštine. S plaćom od 1200€ neto mogu dignut kredit za goli stan od najviše 80.000 eura. Da te čujemo majstore, šta da radim i kako? Ti bi triba odma dat koristan savjet ko iz topa - nastavlja J.M.

- Zašto misliš da trebaš kupiti stan? Ogromna većina stanovništva EU nema svoj stan, nego živi u najmu i ne opterećuju se tim! - piše mu J.T.

- Tri sobe za šest parova studenata i eto ga, nikad jeftinije - N.K. nudi rješenje.

A D.F. ima drugu ideju: 

- Podilit u dva stana i iznajmit svakog za 800. 

- Bolje tri po 600. 

- Šta se zgražate?! Za jednosobne stanove traži se 500 eura, samim time, 120 kvadrata i tri sobe ne bi trebalo biti ispod tisuću.

- Pohlepa je jedan od smrtnih grijeha - piše A.E.

-  Malo ti je to, u Dubaiju mošeš živiti za te pare. 

Usput rečeno, u spomenutom Dubaiju, prosječna mjesečna neto plaća je 4.200,40 eura. Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća u Hrvatskoj za svibanj ove godine iznosila je 1.133 eura, piše na stranici Državnog zavoda za statistiku

Iz dana u dan svjedočimo činjenici da mnogi imaju problem s pronalaskom stana koji si mogu priušititi, ali stanodavci ne posustaju. 

image
Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 22:49