StoryEditorOCM
ObalaKRVAVICA

Prvosvibanjski festival europskih kreativaca u prostoru napuštenog Dječjeg odmarališta, nastupa i poznata Dalmatinka

30. travnja 2024. - 17:51

U Krvavici kod Makarske se do 1. svibnja odvija program ‘‘Arhitektura koja liječi – iz prostora kolektivne bolesti u mjesta zajedničkog izlječenja‘‘ u okviru paneuropske platforme LINA (Learning, Interacting and Networking in Architecture).

Program obuhvaća performativnu radionicu, arhitektonske priče u hodu, predstavljanje časopisa te Prvomajski festival zajednice, a okuplja niz hrvatskih i međunarodnih autora iz područja arhitekture, vizualnih i izvedbenih umjetnosti te urbanih i prostornih praksi.

Program ‘‘Arhitektura koja liječi‘‘ Društva arhitekata Istre, nastavlja istraživanje kritičke arhitektonske baštine s ciljem transformacije materijalnog i nematerijalnog okruženja iz ‘‘prostora kolektivne bolesti‘‘ u ‘‘mjesta zajedničkog izlječenja‘‘.

Ova inicijativa započela je 2023. godine, pod programskim nazivom ‘‘From Care to Cure and Back‘‘ te je imala u središtu istraživanja ‘‘Dječje lječilište u Krvavici‘‘, remek-djelo zagonetnog modernističkog arhitekta Rikarda Marasovića iz 1965. godine. Kroz istraživački medij filma i metodu rada u zajednici program je reimaginirao spomenutu arhitekturu, predviđajući alternativne koncepcije društvene interakcije i prostorne organizacije.

Arhitektura koja liječi ove godine saziva ‘‘ljetnu školu‘‘ u kojoj sudjeluje nova generacija mladih autora iz platforme LINA, međunarodni kreativci i članovi lokalne zajednice iz Makarskog primorja. U suradnji s Lisabonskim arhitektonskim trijenalom, neki od pozvanih autora ugradit će svoja otkrića ili završiti Periple Duet ‘‘rezidenciju u pokretu‘‘ u Krvavici.

Riječ je o rezidenciji koja povezuje gradove u kojima umjetnici žive s gradom Lisabonom te napuštenim ‘‘Dječjim lječilištem u Krvavici‘‘.

Na programu Prvomajskog festivala zajednice koji počinje 1. svibnja u 16 sati u Dječjem lječilištu u Krvavici, Pavle Mijuca, domaći vizualni umjetnik s trenutačnom adresom u Amsterdamu, vodit će šetnju ‘‘Lječilištem‘‘ i Krvavicom.

Esteban Sala, arhitekt iz Madrida, postavit će na gornjoj terasi ‘‘Lječilišta‘‘ prostornu instalaciju ‘‘Continuous Leisure‘‘ koja se sastoji od neprekinute šatorske linije i otoka slobodnih - minigolfa, teniskog terena i male plaže.

image

Tina Divić, vizualna umjetnica iz Krvavice, iskazala se brojnim umjetničkim angažmanima

Ivo Ravlić/Cropix

Tina Divić, vizualna umjetnica iz Krvavice, u svojoj instalaciji ‘‘Dječja skala‘‘ bavi se problemom oblikovanja prilagođenog dječjoj veličini. Festivalsko druženje na velikoj terasi ‘‘Lječilišta‘‘ zaokružit će glazba lokalnih glazbenika, Babin kuk i DJ IL.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 15:05