StoryEditorOCM
ObalaIMA LI KRAJA?

Drama u Makarskoj: Ministarstvo turizma u srcu sezone pokrenulo izvanredni nadzor u Turističkoj zajednici, evo zašto

Piše Dijana Turić
11. kolovoza 2024. - 22:21
Ministar turizma Tonči Glavina bio je na ragbi turniru u Makarskoj u društvu premijera Plenkovića, gradonačelnika Paunovića...Ivo Ravlić/Cropix

Istog dana kada je šesta po redu u tri godine direktorica TZ-a Makarska Marina Josipović izabrana od strane Vijeća TZ-a na vodeću funkciju, odmah se ni kriva ni dužna našla na skliskom terenu i upala u ‘‘kašetu brokava‘‘ i to zbog otkaza njezinom prethodniku Jadranu Puhariću (od 2021. godine na čelu TZ-a Makarska bili su Hloverka Novak - Srzić, Zoran Paunović, Vedran Validžić, Jadran Puharić i opet Paunović, op.a).

Naime, Ministarstvo turizma i sporta baš je 9. kolovoza nakon našeg upita, pokrenulo izvanredni nadzor u TZ-u Makarska zbog Puharićevog otkaza, a kojem je 18. travnja uručen poslovno uvjetovani otkaz tako da bi nova direktorica mogla započeti s radom 18. listopada, šest mjeseci nakon otkaza što će točno odrediti Ministarstvo turizma koje bi trebalo dati odgovor i na pitanja hoće li Puharića zakonski do tada vratiti na posao i hoće li se morati raspisivati novi natječaj za direktora TZ-a Makarska.

Šest godina iskustva

U ožujku 2023. godine kada se prijavio na natječaj za direktora TZ Makarska, Puharić je od potrebnih šest godina radnog iskustva, imao približno 4 i pol godine iskustva s visokom stručnom spremom, a na funkciji se zadržao 11 mjeseci što znači da je u vrijeme otkaza imao oko pet i pol godina iskustva, a da se od travnja do kolovoza negdje i zaposlio u struci, sada bi imao potrebnih šest godina radnog iskustva što opet znači da ga se zakonski do listopada i može vratiti na posao kako nalaže Zakon o radu u pojašnjenju poslovno uvjetovanog otkaza.

image

Jadranu Puhariću koji je na čelu TZ-a Makarska bio 11 mjeseci, 18. travnja uručen je poslovno uvjetovani otkaz tako da bi nova direktorica mogla započeti s radom šest mjeseci nakon otkaza što će točno odrediti Ministarstvo turizma

 

Ivo Ravlić/Cropix

Riječ je o otkazu koji se daje u slučaju ako prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehničkih ili organizacijskih razloga. Zakon o radu propisuje da poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci na istim poslovima zaposliti drugog radnika.

Ako u navedenom šestomjesečnom roku nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu onom radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga. Tek nakon dostave otkaza ugovora o radu, radniku počinje teći ugovoreni ili zakonski otkazni rok, a Puhariću je, kako smo naveli, na adresu uručen 18. travnja.

Inače, prema naputku Ministarstva turizma, gradonačelnik koji je po funkciji i predsjednik TZ-a Makarska i Turističkog vijeća morao je do 12. kolovoza imenovati šefa turističke zajednice što bi bilo šest mjeseci njegove vladavine u ulozi direktora koliko je zakonski smio zastupati TZ Makarska.

Nema klauzule za direktora

Prema riječima pravnika u turizmu, u Zakonu o turističkim zajednicama ne postoji klauzula koja se odnosi na radni status direktora turističkih zajednica osim da mu je mandat četiri godine pa u tom slučaju vrijedi primjena Zakona o radu.

Dakle, direktora je moguće imenovati šest mjeseci od Puharićevog poslovno uvjetovanog otkaza što bi bilo 18. listopada.

Kako su nam kazali iz Ministarstva turizma i sporta, 12. veljače ove godine donijeli su rješenje kojim se u Upisnik turističkih zajednica, kao osoba ovlaštena za zastupanje TZ-a Makarske upisuje predsjednik TZ-a Zoran Paunović.

- Člankom 22. stavkom 5. Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma propisano je da do izbora direktora turističke zajednice, a najduže šest mjeseci, prava i obveze direktora turističke zajednice obnaša predsjednik turističke zajednice.

Člankom 21. stavkom 1. Zakona propisano je da se na radne odnose zaposlenika u turističkoj zajednici primjenjuju opći propisi o radu, ako tim Zakonom nije drugačije propisano.

Natječaj za izbor direktora TZ-a Makarske raspisan je 24. srpnja 2024. godine, a temeljem određenih saznanja, Ministarstvo turizma i sporta je pokrenulo izvanredni nadzor u TZ-u Makarske - kazali su nam iz Ministarstva.

Upit smo proslijedili i Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iz kojeg kazuju da su Zakonom o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma uređeni obveza i uvjeti provođenja javnog natječaja radi imenovanja direktora turističke zajednice.

Kada se u provedbi natječaja pojavi potreba tumačenja određenih pitanja vezanih za natječaj, mišljenje o primjeni tih odredbi i kriterija je ovlašten davati nositelj pripreme propisa, odnosno donositelj akta.

- U ovome slučaju mjerodavno mišljenje o provedbi Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, ovlašteno je davati Ministarstvo turizma i sporta.

Zakon je jasan

Nadalje, u povodu Vaših pitanja, ističemo kako je radno pravni institut poslovno uvjetovanog otkaza uređen člankom 115. Zakona o radu, na način da poslodavac može otkazati ugovor o radu uz propisani ili ugovoreni otkazni rok (redoviti otkaz), ako za to ima opravdani razlog, u slučaju kada prestane potreba za obavljanjem određenog posla zbog gospodarskih, tehnoloških ili organizacijskih razloga (poslovno uvjetovani otkaz).

Poslodavac koji je poslovno uvjetovanim otkazom otkazao radniku, ne smije šest mjeseci od dana dostave odluke o otkazu ugovora o radu radniku, na istim poslovima zaposliti drugog radnika, a ako u tome roku nastane potreba zapošljavanja zbog obavljanja istih poslova, poslodavac je dužan ponuditi sklapanje ugovora o radu radniku kojem je otkazao iz poslovno uvjetovanih razloga.

Međutim, Zakonom o radu se uređuju radni odnosi u Republici Hrvatskoj, ako drugim zakonom nije drukčije određeno, kao što je to Zakon o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma, pa ovu zakonsku odredbu valja uzeti u obzir kada je riječ o utvrđivanju mjerodavnog prava u navedenom slučaju razrješenja prethodnog i izbora novog direktora turističke zajednice.

Za utvrđivanje zakonitosti i pravilnosti određenog postupka javnog natječaja ili postupanja poslodavaca prilikom otkazivanja ugovora o radu, nije ovlašteno Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, već Sud - kazali su nam iz Ministarstva rada.

Potom smo kontaktirali Lovru Raffanellija, regionalnog povjerenika Sindikata turizma i usluga Hrvatske koji je najbolji makarski znalac po pitanju radničkih prava.

Kako nam je pojasnio Raffanelli, ukoliko Puharić poštom na adresu, bez povratnice TZ-u, nije zaprimio poslovno uvjetovani otkaz, TZ Makarska je bila dužna isti okačiti na oglasnu ploču Ureda i tada bi on nakon osam dana postao pravomoćan, ali i tada u TZ-u Makarska nema zapošljavanja na mjestu direktora narednih šest mjeseci, pa ni vršitelja dužnosti direktora.

- Ukoliko poslodavac, u ovom slučaju zastupnik TZ-a Makarska, poslovno uvjetovani otkaz nije istaknuo na oglasnoj ploči, onda isti nije zakonit i Jadran Puharić ima pravo podići tužbu i tražiti naknadu štete, ali i u tom slučaju vrijedi zabrana zapošljavanja na Puharićevo mjesto šest mjeseci.

Da je Paunović Puhariću uručio otkaz iz osobnih razloga ili po višoj sili, onda bi u TZ-u odmah mogli zaposliti novog direktora nakon raspisanog natječaja jer tada ne bi vrijedio onaj poček od šest mjeseci - pojasnio je Raffanelli.

image

Zoran Paunović: ‘Mislim da su ovo neke specifične situacije i sve je radio jedan od najboljih odvjetničkih ureda u zemlji – Mihočević & Bajs koji me prate od početka‘

Ivo Ravlić/Cropix

Komentar o prepreci početka rada nove direktorice TZ-a zbog Puharićevog poslovno uvjetovanog otkaza, zatražili smo od samog Paunovića koji kazuje da su dobili potvrdu o primitku Puharićevog otkaza te da ne bi trebalo biti problema.

- Sve je odrađeno u suradnji s odvjetničkim uredom kako radimo sve i ništa ne prepuštamo slučaju.

Puharić nije imao uvjete zapošljavanja, a iskreno, nisam stručan u vrsti njegovog otkaza i mislim da su ovo neke specifične situacije i sve je radio jedan od najboljih odvjetničkih ureda u zemlji – Mihočević & Bajs koji me prate od početka.

‘Sve odradili jedan kroz jedan‘

Sve što su do sada radili, počevši od priče oko Peškere, odradili su jedan kroz jedan i među najvećim su stručnjacima za radno pravo tako da ne bi trebalo biti problema, a ako kasnije i bude bilo problema na Sudu, oni će to odraditi - kazao je Paunović kojem smo spomenuli da smo kontaktirali Raffanellija, na što je kazao da Raffanelli nije odvjetnik jer je, kako tvrdi, sudska praksa, jedno, a sindikat drugo.

Podsjetimo, Ministarstvo turizma i sporta krajem siječnja ove godine donijelo je odluku o smjeni Jadrana Puharića koji je na čelu TZ-a Makarska bio 11 mjeseci, od ožujka 2023. godine.

Kandidati za direktora TZ-a Makarska trebali su imati šest godina radnog iskustva, ali Puharić je u trenutku prijave imao približno 4 i pol godine iskustva s visokom stručnom spremom.

Tada je Paunović iskazao žaljenje što odluka Ministarstva nije došla ranije te je naveo da se zapravo dogodio previd od strane komisije jer životopis kandidata nije bio precizno ‘‘raspisan‘‘, zbog čega je došlo do krive procjene, mada je komisija koja je provjeravala kvalifikacije prijavljenih kandidata ustanovila kako svi udovoljavaju kriterijima natječaja.

Pet puta tražili dokumentaciju

Ali iz Ministarstva su nam tada kazali kako su od TZ-a Makarska čak pet puta tražili dostavu dokumentacije iz koje bi bilo vidljivo da Puharić ispunjava potrebne uvjete sukladno Pravilniku o posebnim uvjetima koje moraju ispunjavati zaposleni u turističkim zajednicama.

Ali kako nisu dobili potrebne dokumente, na koncu su pokrenuli postupak izvanrednog nadzora glede postupka izbora i imenovanja direktora TZ-a Makarska te su izdali rješenje o odbijanju zahtjeva TZ-a za upis promjene osobe ovlaštene za zastupanje u Upisnik turističkih zajednica.

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. rujan 2024 17:05