StoryEditorOCM
Spiza plusdobro je znati

Znate li razliku između metvice, mente i nane? A što su pepermint i spearmint? Vama je možda svejedno, ali u kuhinji nije

Piše Spiza SD
19. listopada 2023. - 10:34

Metvica, menta, pepermint, spearmint... postoji li bitna razlika među spomenutih pojmova koje viđamo na pakiranjima slatkiša, slastica, sladoleda i čajeva ili je zapravo sasvim svejedno kako nazivamo sastojak koji izaziva onaj prepoznatljivi, osvježavajući osjećaj? Što kad je u nekom receptu navedeno da vam treba aroma peperminta, a vama je pri ruci samo metvica ili kad naručite čaj od mente, a konobar vas obavijesti da imaju samo - nanu. Tek tada nastupa "tupilo od nekuženja"...

U zadnjem spomenutom primjeru, riješimo odmah tu najlakšu nedoumicu, i vi i konobar govorite o potpuno istoj stvari (premda je, tehnički, nana(h) podvrsta metvice raširena u arapskom svijetu).

image
AFP

U prvom primjeru, pak, posebno ako je riječ tek o manjoj količini koja se dodaje kao usputni sastojak, slobodno posegnite za metvicom, jer ta je riječ širi pojam za spearmint i pepermint s obzirom da ti pojmovi označavaju biljke iz roda mentha. No, ako je neki od spomenutih pojmova među glavnim sastojcima, pripazite, jer razlike postoje.

image

Nana(h) je podvrsta spearminta, a neki je nazivaju i marokanskom metvicom

Amelie-benoist/Image Point Fr/Bsip Via Afp

Listovi paprene metvice odnosno peperminta su tamnozeleni s crvenkasto-ljubičastim žilama i blago su hrapavi na dodir. Listovi spearminta odnosno metvice, koja se još naziva i zelena, vrtna ili klasasta svijetlo su zeleni, kopljastog oblika i nazubljenih rubova.

image

Pepermint odnosno paprena metvica

Silas Stein/Dpa Picture-alliance Via Afp

Iako ove biljke izgledaju slično, imaju izrazito različite profile okusa. Metvica ima slatki, delikatni okus koji dobro pristaje slanim jelima, dok paprena metvica izvrsno nadopunjuje deserte. Ipak, i spearmint ćete ponekad naći u slatkim receptima i jelima - na primjer, u čokoladicama s aromom mentola.

Kad već spominjemo mentol, upravo je ta kemikalija koja daje prepoznatljivi osjećaj hlađenja, odnosno njegova količina u svakoj od njih, zaslužna za najvažniju razliku između metvice i paprene metvice. 

image
Roulier/turiot/Foodcollection Via Afp

Paprena metvica ima znatno veći udio mentola (40%) od zelene (0,05%), a razlog je u tome što je paprena metvica hibrid zelene i vodene metvice. Da, postoji i vodena metvica (Mentha aquatica), koja raste divlja, ali se puno rjeđe koristi od gore spomenutih pa vas nećemo još i s njom opterećivati.

image
Loic Nicoloso/Foodcollection Via Afp

Zapamtite ipak ovaj podatak: ako namjeravate koji listić metvice dodati u jelo kako biste spriječili nadimanje, korisnija će vam biti ona jača, odnosno paprena metvica, samo pripazite kako ne biste narušili okus ostalih sastojaka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 17:57