StoryEditorOCM
Spiza plusmoćan sastojak

Zdravi kruh koji čisti organizam, jača probavu i potiče rast kose? Zvuči kao bajka, ali nije, a priprema se vrlo lako!

Piše T. S. M
11. veljače 2024. - 12:28

Nedjelja je savršen dan za ispeći kruh, osobito kad je ovako tmurna i bezvezna kao aktualna, a kad se već hvatate tog posla, zašto ne biste napravili kruh koji će vam pomoći ne samo da budete siti, nego i zdravi. Kruh je vrlo zahvalna namirnica za igru zdravim sastojcima poput sjemenki, nutritivno nabijenih vrsta brašna, masnoća bogatih nezasićenim masnim kiselinama, orašastim plodovima i sličnim dodacima... Samo se treba sjetiti.

Želite li učiniti puno za svoje zdravlje i probavu, a uz malo truda, ispeći ćete jednostavan domaći kruh s dodatko lanenih sjemenki. I to mljevenih u brašno, jer su nam tako najbolje iskoristive sve vrijedne tvari koje su u njima sadržane.

image
Shutterstock

Laneno brašno je na glasu kao moćno sredstvo za jačanje i čišćenje organizma jer se vjeruje kako poboljšava probavu i čisti crijeva te jača njihove stijenke, detoksicira cijeli organizam, potiče razgradnju nezdravih masnoća, jača krvožilni sustav, stabilizira razinu šećera u krvi, snižava loš kolesterol te potiče rast kose.

Vjerujemo kako je to sasvim dovoljno razloga za češće ga konzumirati, a jedan od najlakših načina je upravo u kruhu.

image

Flaxseed oil in a bottle and ceramic bowl with brown flax seeds and wooden spoon on a white background.

/Shutterstock

Postoje recepti za kruh u kojem je isključivo ova vrsta brašna, no to bi vam možda moglo biti malčice "too much" pa vam nudimo jedan recept za upoznavanje s ovakvim vrstama pekarskih proizvoda.

Za pripremu ovog kruha uz laneno se koristi i sasvim obično bijelo pšenično brašno, kojeg, ako želite, bez problema i preračunavanja možete zamijeniti integralnim, ali i pirovim, kukuruznim ili nekim drugim brašnom po svom guštu. Također mu možete, ako želite dodati sjemenke suncokreta, sezama i buče.

image
Shutterstock

Ako vam nije dopušteno jesti kvasac, zamijenite ga praškom za pecivo i dodajte još pola žličice sode bikarbone te jednu žlicu limunovog soka. Nećete mu osjetiti okus, ali potreban je zbog kemijske reakcije koja će tijesto učiniti rahlim. 

Kruh od pšenice i lana

Sastojci:

360 g pšeničnog brašna
135 g lanenog brašna
350 ml mlake vode (+ još po potrebi)
1 vrećica kvasca
1 žlica maslinovog ulja
1-2 žličice soli
1/2 žličice šećera

Priprema:

Pomiješajte kvasac, šećer i malo pšeničnog brašna pa ostavite par minuta da smjesa naraste. Za to vrijeme izmiješajte ostatak brašna s laneninm brašnom i solju.

Dodajte kvasac u smjesu brašna, dodajte maslinovo ulje i dio vode, promiješajte pa procijenite koliko još vode treba dodati - tijesto treba biti mekano i ljepljivo. Ostavite smjesu da odstoji pola sata, da lan nabubri, pa po potrebi dodajte još malo vode.

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, tijsto prebacite u uski kalup za kruh (nemate li ga, uz pomoć komada kartona omotanog folijom "skratite" onaj koji imate, u protivnom će vam kruh biti previše nizak i može se presušiti). U pećnicu stavite i posudu s vrućom vodom kako bi se lijepo napunila parom koja će učiniti kruh sočnijim i mekšim.

Pecite 15-ak minuta, izvadite posudu s vodom pa pecite još 15-ak.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. ožujak 2024 00:35