stdClass Object ( [id] => 1334089 [title] => Pšenica vam radi probleme? Bez brige, nutricionistinja Dragana Olujić savjetuje kako kuhati s alternativim namirnicama [alias] => psenica-vam-radi-probleme-nema-problema-nutricionistinja-dragana-olujic-predlaze-odlicne-alternative [catid] => 488 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Suočiti se s činjenicom da više ne smijete jesti pšenicu osobito je nezgodno, što vam mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. S jedne strane se morate nositi sa zabranom koja vrlo izazovna jer pšenica se nalazi u proizvodima koje svi zapravo jako volimo i na njih gledamo kao na nagradu - poput tjestenine, pizze i slastica - pa čak i u onima u kojima je ne biste očekivali, zbog čega je u kupovinu potrebno ići naoružan strpljenjem za iščitavanjem svake deklaracije.

S druge strane trebate pronaći adekvatnu zamjene za klasičnu tjesteninu, brašno, griz, kruh, kolače, pahuljice, palačinke, tortilje i još puno, puno toga, a potom trebate savladati vještine kuhanja i pečenja sa svim tim čudnim novim namirnicama.

Kuhinja vam se preko noći pretvori u istraživački laboratorij, smočnica postane zbirka sastojaka o kojima znate samo ono što piše na deklaraciji, a najčešće korištena fraza koju ukucavate u internetske pretraživače nešto poput "što koristiti umjesto". Bude tu svega, od frustracije zbog jela koja su završila u smeću do pretvaranja da vam je baš super nešto što ste uz puno truda i troška skuhali ili ispekli, a svaki zalogaj je prava patnja, no bude i ugodnih iznenađenja.

---

image

Dragana Olujić: Nelagoda u predjelu crijeva i želuca, omaglica, promjene na koži, umor i zaboravljivost javit će se ukoliko vam gluten smeta

Privatni album
---

S vremenom se stekne praksa i pripremi jela sa zamjenskim namirnicama pristupa se sasvim rutinski, ali upoznavanje s tim novim svijetom najčešće ne ide baš glatko i puno je "tupila od nekuženja" pa je zgodno čuti što o svemu ovome ima za reći stručnjak. Moja je stručnjakinja za ovu prigodu splitska nutricionistica Dragana Olujić, a razgovor o ovoj temi započele smo povratkom na sam početak. Na trenutke sumnje oko toga škodi li nam pšenica ili sve, kako nas neki znaju uvjeravati, samo umišljamo.

Skriveni gluten

Koji su najčešći simptomi da nekome škodi pšenica te može li se dogoditi da nam smeta samo određena vrsta, a ne sve vrste pšenice generalno?

- To je dosta složeno pitanje i nema jedinstvenog odgovora. Pšenica kao i svaka druga namirnica sadrži razne nutrijente. Intolerancija ili nepodnošenje može biti na bilo koji nutrijent koji se možda nalazi i u pšenici. Primjerice, možemo imati smanjenu mogućnost razgradnje škroba ali da pri tome odlično toleriramo gluten. U tom slučaju zaista moramo smanjiti unos pšenice i njenih prerađevina ali ne zbog glutena. Ipak, najčešće nam smeta gluten te se zbog toga smanjuje unos pšenice i njenih prerađevina. S iznimkom ako bolujemo od celijakije kada nam je pšenica ali i druge žitarice poput raži i ječma u potpunosti doživotno zabranjena.

Za one koji slabije toleriraju gluten preporuka je općenito smanjiti unos svih vrsta pšenice. Najviše će ga biti u obrađenoj, rafiniranoj pšenici i njenim prerađevinama brašnu i grizu ali samo zato što je u sadržaju 100 g takve pšenice najmanje "ostalih nutrijenata" pa time i najviše glutena. Cjelovita zrna će ga imati manje na račun postojanja ostalih nutrijenata. Neke vrste pšenice poput pira i kamuta imaju manje glutena u odnosu na običnu pšenicu ali ga još uvijek imaju dovoljno da će zasmetati ako pretjerujemo s njihovim unosom i ako nam je zastupljen u prehrani svaki dan i više puta na dan. Primjerice ako ujutro za doručak jedemo kruh pa za ručak tjesteninu a navečer tortilju.

---

image

Tortilje su odlične i ako im pšenica nije glavni sastojak

Shutterstock
---

Kako utvrditi da li nam gluten smeta?

- Pa najčešće osjetimo neke nelagode u predjelu crijeva i želuca, omaglicu, promjene na koži, umor i zaboravljivost prije nego što potražimo pomoć liječnika. Ako su simptomi izraženi dovoljno da kod liječnika izazovu sumnju da je riječ o celijakiji on će vas uputiti na niz pretraga koje će to isključiti ili potvrditi. Na sreću, broj takvih slučajeva je mali i velika je vjerojatnost da problem nije toliko dubok. Celijakija je k tome i nasljedna bolest. Moguće je da za nju imamo direktno nasljeđe ali da stilom života i pametnom prehranom jako kasno otkrijemo problem. Postoje testovi intolerancije na gluten koje možemo napraviti na svoju ruku ili jednostavno izbaciti gluten na neko vrijeme i vidjeti da li nam je lakše.

Što je to skriveni gluten i gdje se to sakrio?

- Skriveni gluten nalazi se u proizvodima za čiju se preradu koristi brašno. Primjerice, sušeno voće se u osnovnom procesu sušenja često posipa brašnom kako bi se smanjila mogućnost zadržavanja vlage a time i određenih mikroorganizama. Ponekad se hrana proizvodi na istim uređajima i tvorničkim trakama za probiranje na kojima su prethodno bili i proizvodi s glutenom pa se može kontaminirati. To nisu zabranjeni ni nepošteni procesi i često su nužni kod proizvodnje na veliko. Na oprezu od skrivenog glutena moraju biti samo oboljeli od celijakije.

Koja je po vašem iskustvu najbolja zamjena za pšenicu pri pečenju kruha i na što pripaziti kad koristimo zamjenska brašna?

- Gluten ima nezamjenjivo tehnološko svojstvo kod pripreme pekarskih proizvoda i kolača. On brašnu daje svojstvo rastezljivosti i mogućnost da gotovi proizvod bude rahli. Dakle, kod pečenja kruha nema ni približno dobre zamjene za pšenicu. Kruh i peciva od drugih brašna uvijek imaju neku "manu" u odnosu na one pripremljene od brašna pšenice, makar i ako je takvo brašno korišteno u manjem omjeru, kruh sa pšenicom uvijek će biti finiji, ukusniji i ljepši. Kruh koji će se lijepo i fino pripremiti i ispeći je heljdin kruh, jer je tehnološki najsličnija pšenici, ali ona ima malo teži i intezivniji ukus na koji se može biti teško naviknuti. Preporučujem dodatak pečenih oraha i badema kod pripreme takvih proizvoda.

Kako napraviti bešamel, zapršku...

Mogu se koristiti i zamjenska bezglutenska brašna, ali ona sadrže određene kemikalije koje imaju ulogu nadomjestiti tehnološko svojstvo glutena. To nikako ne preporučujem. Osobe oboljele od celijakije nemaju izbora pa na njih gledamo iz druge točke – njima je to jedina opcija, sve drugo rizično je po pitanju skrivenog glutena osim ako sami ne proizvedete zamjensko brašno ili proizvod. Kruh se može peći kombinacijom brašna od sjemenki, primjerice lana, buče i konoplje, brašna orašastih plodova sa kukuruznim, rižinim i/ili brašnom tapioke. Ljepljivost i rastezljivost postiže se dodavanjem psilium vlakna prema raznim recepturama.

---

image

Kruz se može napraviti u raznim verzijama

Shutterstock
---

Što biste nam mogli preporučiti kao zamjenu za tjesteninu od pšenice?

- Može se koristiti kukurzna, rižina, bučina, heljdina, slanutkova ili lećina tjestenina, no pripazite kod kupovine takvih tjestenina jer se većina njih radi miješanjem sa pšeničnim brašnom. Potrebno je čitati deklaracije.

Koje su opcije preporučljive za doručak za osobe koje ne smiju jesti pšenicu?

- Razni šejkovi od voća s orašastim plodovima ili sjemenkama, palačinke i peciva od heljde, kukuruzne, prosene, kvinojine ili rižine pahuljice, rižin kruh, rižin ili kukuruzni kreker. Opcija ima i to sasvim dovoljno.

Kako kuhati bez pšenice kad brašno trebamo za osnovne stvari poput zaprške i bešamela?

- U tu se svrhu može koristiti slanutkovo ili kukuruzno brašno, a za bešamel je jako dobar fino mljeveni rižin griz.

Što se pokazalo najboljom zamjenom za pšenicu u izradi kolača i drugih slastica?

---

image
Privatni album
---

- Slastice se mogu uspješno napraviti od heljdinog i rogačevog brašno, osim ako je riječ o rastezljivom tijestu.

---

Kruh od zamjenskog brašna

Sastojci:

- 500 g brašna od pira, kamuta, riže ili slično
- 350 ml mlijeka
- 2 jaja
- 2 vrećice kvasca
- 3 žlice ulja
- 2 žlice ljuskica psiliuma (po želji)
- 1 žlica šećera ili meda
- 1 žličica jabunog ili bijelog octa
- ½ žličice soli
- sjemenke za opsipanje (po želji)

Priprema:

Ako koristite psiliuma (preporučljivo je zbog bolje teksture), pomiješajte ljuskice s 2-3 žlice vode i pustite da smjesa odstoji desetak minuta kako bi se stvorio gel.

Pomiješajte jaja, ocat, sol i šećer pa im dodajte mlako mlijeko i dobro izmiješajte. Odvojeno pomiješajte brašno i kvasac, pa ih postupno uz miješanje kuhačom dodajte tekućoj smjesi. Kad se sve sjedinilo dodajte smjesu sa psiliuma i ulje. Oblikujte kruh, stavite ga u pobrašnjenu posudu za pečenje te ga pokrijte i ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči.

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Ubacite kruh koji ste prethodno po želji lagano premazali mlakom vodom i posuli sjemenkama pa pecite 35-40 minuta ili dok korica ne uhvati lijepu boju, a kruh kad ga kucnete odjekuje šuplje.

---

---

Tortille bez glutena

Sastojci:

- 70 g škrobnog brašna
- 60 g brašna od slanutka
- 40 g tapiokinog škroba
- 10 g ljuskica psiliuma
- 160 ml tople vode
- 25 ml ulja
- ¼ žličice soli
- još tapiokinog škroba za posipanje

Priprema:

Ljuskice psiliuma usitnite u blenderu u fini prah pa ih dodajte brašnu od slanutka i objema vrstama škroba te soli i dobro promiješajte. Dodajte ulje i toplu vodu i miješajte kuhačom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Pustite je da odstoji 10-15 minuta da upije tekućinu, a zatim je izmijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Podijelite u loptice koje ćete razvaljati u tortilje.

Zagrijte tavu debelog dna te za to vrijeme na površini posutoj tapiokinim škrobom razvaljajte prvu tortilju. Pecite je na suhoj tavi 30 do 45 sekundi, dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići. Preokrenite pomoću lopatice i pecite drugu stranu još 30 do 45 sekundi. Zatim okrenite još jednom i pecite 10 do 15 sekundi pa izvadite na tanjur obložen kuhinjskom krpom i pokrijte tortilju jer mora ostati topla dok ne završite s pečenjem ostatka kako bi bila savitljiva.

---

---

Čokoladna orah torta

Sastojci:

Biskvit:

- 50 g mljevenih oraha
- 40 g bademovog brašna
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice zaslađivača po želji
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica arome vanilije

Krema:

- 70 g oraha
- 60 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
- 1 žlica ruma
- 1 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
- 300 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
- zaslađivač po želji (40 g eritrita u prahu ili 30 g ksilitola u prahu)

Dekoracija:

- 500 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
- 230 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
- 1 žlica zaslađivača po želji (eritrita ili ksilitola u prahu)

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka te žumanjke zajedno sa zaslađivačem umutite mikserom. Zatim u smjesu jaja i zaslađivača dodajte maslinovo ulje i aromu vanilije te sve skupa umiješajte. Zatim u smjesu dodajte suhe sastojke te ponovno sve skupa povežite mikserom. Preostale bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i ručno ih umiješajte u smjesu. Peći na 160˚ C, 15 min.

Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 18 cm. Meni se najbolje pokazalo peći u dva kalupa (promjer 18 cm) istovremeno te nakon hlađenja svaki biskvit prepoloviti na pola da bi imala četiri kore.

Orahe, rastopljenu čokoladu, rum i kokosovo ulje stavite u blender ili sjeckalicu i usitnite dok ne dobijete konzistenciju namaza. U međuvremenu mikserom umiješajte zaslađivač i mascarpone sir. Zatim u smjesu dodajte namaz od oraha i čokolade i sve skupa miješajte dok se ne poveže. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag te ga ručno ili na najnižoj brzini umutite mikserom. Krema je spremna za konzumaciju.

Vrhnje za šlag zajedno sa čokoladom i zaslađivačem stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Kad vam se čokolada u potpunosti otopila, krema je spremna za hlađenje. Hladite ju barem nekoliko sati. Nakon hlađenja prebacite ju u slastičarsku vrećicu. (Recept ustupila Lucija Prpić)

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => može se, evo kako [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => može se, evo kako 2 0 7280 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-10-27 10:31:07 [created_by] => 3242 [created_by_alias] => Tea Sumić Miletić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-10-29 09:56:58 [modified_by] => 3242 [publish_up] => 2023-10-29 08:17:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 488 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [getCategoryIdFromPath] => 0 [getFeedByRelatedModules] => 0 [theme] => default [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Hrana [menu-meta_keywords] => Hrana [secure] => 0 [obituaries_portal] => 0 [page_title] => Spiza plus [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Pšenica vam radi probleme? Nema problema, nutricionistinja Dragana Olujić predlaže odlične alternative [metakey] => pšenica, alternativa za pšenicu, dragana olujić, gluten, nutricionizam [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25948867.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935064.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935063.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935065.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/19063352.jpg","\/images\/slike\/2023\/10\/27\/25935128.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":[" Privatni album,\u00a0Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Shutterstock","Privatni album","Privatni album"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","

Zamjenska bezglutenska bra\u0161na sadr\u017ee odre\u0111ene kemikalije koje imaju ulogu nadomjestiti tehnolo\u0161ko svojstvo glutena. To nutricionistica nikako ne preporu\u010duje<\/p>","

Tortilje su odli\u010dne i ako im p\u0161enica nije glavni sastojak<\/p>","

Kruz se mo\u017ee napraviti u raznim verzijama<\/p>","

Dragana Oluji\u0107: Nelagoda u predjelu crijeva i \u017eeluca, omaglica, promjene na ko\u017ei, umor i zaboravljivost javit \u0107e se ukoliko vam gluten smeta<\/p>",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1482","hd_25948867_1920.jpg":"1920x1080","k_25948867_1280.jpg":"1280x1280","k_25948867_1024.jpg":"1024x1024","k_25948867_640.jpg":"640x640","k_25948867_480.jpg":"480x480","k_25948867_340.jpg":"340x340","k_25948867_220.jpg":"220x220","o_25948867_1280.jpg":"1280x988","o_25948867_1024.jpg":"1024x790","o_25948867_640.jpg":"640x494","o_25948867_480.jpg":"480x370","o_25948867_340.jpg":"340x262","o_25948867_220.jpg":"220x169","h_25948867_1280.jpg":"1280x854","h_25948867_1024.jpg":"1024x683","h_25948867_640.jpg":"640x427","h_25948867_480.jpg":"480x320","h_25948867_340.jpg":"340x227","h_25948867_220.jpg":"220x147","pp_25948867_1280.jpg":"1280x1628","pp_25948867_1024.jpg":"1024x1303","pp_25948867_640.jpg":"640x814","pp_25948867_480.jpg":"480x611","pp_25948867_340.jpg":"340x432","pp_25948867_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1210","hd_25935064_1920.jpg":"1920x1080","k_25935064_1280.jpg":"1280x1280","k_25935064_1024.jpg":"1024x1024","k_25935064_640.jpg":"640x640","k_25935064_480.jpg":"480x480","k_25935064_340.jpg":"340x340","k_25935064_220.jpg":"220x220","o_25935064_1280.jpg":"1280x806","o_25935064_1024.jpg":"1024x645","o_25935064_640.jpg":"640x403","o_25935064_480.jpg":"480x302","o_25935064_340.jpg":"340x214","o_25935064_220.jpg":"220x138","h_25935064_1280.jpg":"1280x854","h_25935064_1024.jpg":"1024x683","h_25935064_640.jpg":"640x427","h_25935064_480.jpg":"480x320","h_25935064_340.jpg":"340x227","h_25935064_220.jpg":"220x147","pp_25935064_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935064_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935064_640.jpg":"640x814","pp_25935064_480.jpg":"480x611","pp_25935064_340.jpg":"340x432","pp_25935064_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1282","hd_25935063_1920.jpg":"1920x1080","k_25935063_1280.jpg":"1280x1280","k_25935063_1024.jpg":"1024x1024","k_25935063_640.jpg":"640x640","k_25935063_480.jpg":"480x480","k_25935063_340.jpg":"340x340","k_25935063_220.jpg":"220x220","o_25935063_1280.jpg":"1280x854","o_25935063_1024.jpg":"1024x683","o_25935063_640.jpg":"640x427","o_25935063_480.jpg":"480x320","o_25935063_340.jpg":"340x227","o_25935063_220.jpg":"220x146","h_25935063_1280.jpg":"1280x854","h_25935063_1024.jpg":"1024x683","h_25935063_640.jpg":"640x427","h_25935063_480.jpg":"480x320","h_25935063_340.jpg":"340x227","h_25935063_220.jpg":"220x147","pp_25935063_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935063_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935063_640.jpg":"640x814","pp_25935063_480.jpg":"480x611","pp_25935063_340.jpg":"340x432","pp_25935063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1922","hd_25935065_1920.jpg":"1920x1080","k_25935065_1280.jpg":"1280x1280","k_25935065_1024.jpg":"1024x1024","k_25935065_640.jpg":"640x640","k_25935065_480.jpg":"480x480","k_25935065_340.jpg":"340x340","k_25935065_220.jpg":"220x220","o_25935065_1280.jpg":"1280x1281","o_25935065_1024.jpg":"1024x1025","o_25935065_640.jpg":"640x640","o_25935065_480.jpg":"480x480","o_25935065_340.jpg":"340x340","o_25935065_220.jpg":"220x220","h_25935065_1280.jpg":"1280x854","h_25935065_1024.jpg":"1024x683","h_25935065_640.jpg":"640x427","h_25935065_480.jpg":"480x320","h_25935065_340.jpg":"340x227","h_25935065_220.jpg":"220x147","pp_25935065_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935065_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935065_640.jpg":"640x814","pp_25935065_480.jpg":"480x611","pp_25935065_340.jpg":"340x432","pp_25935065_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x2879","hd_19063352_1920.jpg":"1920x1080","k_19063352_1280.jpg":"1280x1280","k_19063352_1024.jpg":"1024x1024","k_19063352_640.jpg":"640x640","k_19063352_480.jpg":"480x480","k_19063352_340.jpg":"340x340","k_19063352_220.jpg":"220x220","o_19063352_1280.jpg":"1280x1919","o_19063352_1024.jpg":"1024x1535","o_19063352_640.jpg":"640x959","o_19063352_480.jpg":"480x719","o_19063352_340.jpg":"340x509","o_19063352_220.jpg":"220x329","h_19063352_1280.jpg":"1280x854","h_19063352_1024.jpg":"1024x683","h_19063352_640.jpg":"640x427","h_19063352_480.jpg":"480x320","h_19063352_340.jpg":"340x227","h_19063352_220.jpg":"220x147","pp_19063352_1280.jpg":"1280x1628","pp_19063352_1024.jpg":"1024x1303","pp_19063352_640.jpg":"640x814","pp_19063352_480.jpg":"480x611","pp_19063352_340.jpg":"340x432","pp_19063352_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1080x1063","hd_25935128_1920.jpg":"1920x1080","k_25935128_1280.jpg":"1280x1280","k_25935128_1024.jpg":"1024x1024","k_25935128_640.jpg":"640x640","k_25935128_480.jpg":"480x480","k_25935128_340.jpg":"340x340","k_25935128_220.jpg":"220x220","o_25935128_1280.jpg":"1280x1259","o_25935128_1024.jpg":"1024x1007","o_25935128_640.jpg":"640x629","o_25935128_480.jpg":"480x472","o_25935128_340.jpg":"340x334","o_25935128_220.jpg":"220x216","h_25935128_1280.jpg":"1280x854","h_25935128_1024.jpg":"1024x683","h_25935128_640.jpg":"640x427","h_25935128_480.jpg":"480x320","h_25935128_340.jpg":"340x227","h_25935128_220.jpg":"220x147","pp_25935128_1280.jpg":"1280x1628","pp_25935128_1024.jpg":"1024x1303","pp_25935128_640.jpg":"640x814","pp_25935128_480.jpg":"480x611","pp_25935128_340.jpg":"340x432","pp_25935128_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1","1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 488 [name] => Spiza plus [alias] => spiza-plus [description] => [parent] => 483 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 5 [params] => {"inheritFrom":"483","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"1","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2018-11-16 09:18:21","customparams_modified":"2018-11-16 09:18:21","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14954510 Threads: 3 Questions: 3145974316 Slow queries: 7015793 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234879329 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 52 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /mozaik/spiza/spiza-plus ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 488 [name] => Spiza plus [alias] => spiza-plus [parent] => 483 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /mozaik/spiza/spiza-plus ) ) [link] => /mozaik/spiza/spiza-plus/psenica-vam-radi-probleme-nema-problema-nutricionistinja-dragana-olujic-predlaze-odlicne-alternative-1334089 [printLink] => /mozaik/spiza/spiza-plus/psenica-vam-radi-probleme-nema-problema-nutricionistinja-dragana-olujic-predlaze-odlicne-alternative-1334089?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 359425 [name] => pšenica [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => psenica [link] => /tag/psenica ) [1] => stdClass Object ( [id] => 734852 [name] => alternativa za pšenicu [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-10-27 15:51:19 [main_article_id] => 0 [alias] => alternativa-za-psenicu [link] => /tag/alternativa-za-psenicu ) [2] => stdClass Object ( [id] => 445802 [name] => dragana olujić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => dragana-olujic [link] => /tag/dragana-olujic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351865 [name] => gluten [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => gluten [link] => /tag/gluten ) [4] => stdClass Object ( [id] => 246707 [name] => nutricionizam [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => nutricionizam [link] => /tag/nutricionizam ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => može se, evo kako [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pšenica vam radi probleme? Bez brige, nutricionistinja Dragana Olujić savjetuje kako kuhati s alternativim namirnicama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3242 [name] => Tea Sumić Miletić [username] => tea.sumic [email] => tea.sumic@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$KFHqP694ipYnFwy9WRCFzuHPf2MJ51KZAfr7Pd0b2WbTCCs5s1Om. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/tea-sumic-miletic-3242 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1757 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a8969c4b53c0b1333ee04669632693e6?s=100&default=https%3A%2F%2Ff05.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25948867.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album, Shutterstock [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25948867.jpg [title] => Privatni album, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935064.jpg [title] => Shutterstock

Zamjenska bezglutenska brašna sadrže određene kemikalije koje imaju ulogu nadomjestiti tehnološko svojstvo glutena. To nutricionistica nikako ne preporučuje

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935063.jpg [title] => Shutterstock

Tortilje su odlične i ako im pšenica nije glavni sastojak

) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935065.jpg [title] => Shutterstock

Kruz se može napraviti u raznim verzijama

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/19063352.jpg [title] => Privatni album

Dragana Olujić: Nelagoda u predjelu crijeva i želuca, omaglica, promjene na koži, umor i zaboravljivost javit će se ukoliko vam gluten smeta

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/10/27/25935128.jpg [title] => Privatni album ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Suočiti se s činjenicom da više ne smijete jesti pšenicu osobito je nezgodno, što vam mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. S jedne strane se morate nositi sa zabranom koja vrlo izazovna jer pšenica se nalazi u proizvodima koje svi zapravo jako volimo i na njih gledamo kao na nagradu - poput tjestenine, pizze i slastica - pa čak i u onima u kojima je ne biste očekivali, zbog čega je u kupovinu potrebno ići naoružan strpljenjem za iščitavanjem svake deklaracije.

S druge strane trebate pronaći adekvatnu zamjene za klasičnu tjesteninu, brašno, griz, kruh, kolače, pahuljice, palačinke, tortilje i još puno, puno toga, a potom trebate savladati vještine kuhanja i pečenja sa svim tim čudnim novim namirnicama.

Kuhinja vam se preko noći pretvori u istraživački laboratorij, smočnica postane zbirka sastojaka o kojima znate samo ono što piše na deklaraciji, a najčešće korištena fraza koju ukucavate u internetske pretraživače nešto poput "što koristiti umjesto". Bude tu svega, od frustracije zbog jela koja su završila u smeću do pretvaranja da vam je baš super nešto što ste uz puno truda i troška skuhali ili ispekli, a svaki zalogaj je prava patnja, no bude i ugodnih iznenađenja.

---

image

Dragana Olujić: Nelagoda u predjelu crijeva i želuca, omaglica, promjene na koži, umor i zaboravljivost javit će se ukoliko vam gluten smeta

Privatni album
---

S vremenom se stekne praksa i pripremi jela sa zamjenskim namirnicama pristupa se sasvim rutinski, ali upoznavanje s tim novim svijetom najčešće ne ide baš glatko i puno je "tupila od nekuženja" pa je zgodno čuti što o svemu ovome ima za reći stručnjak. Moja je stručnjakinja za ovu prigodu splitska nutricionistica Dragana Olujić, a razgovor o ovoj temi započele smo povratkom na sam početak. Na trenutke sumnje oko toga škodi li nam pšenica ili sve, kako nas neki znaju uvjeravati, samo umišljamo.

Skriveni gluten

Koji su najčešći simptomi da nekome škodi pšenica te može li se dogoditi da nam smeta samo određena vrsta, a ne sve vrste pšenice generalno?

- To je dosta složeno pitanje i nema jedinstvenog odgovora. Pšenica kao i svaka druga namirnica sadrži razne nutrijente. Intolerancija ili nepodnošenje može biti na bilo koji nutrijent koji se možda nalazi i u pšenici. Primjerice, možemo imati smanjenu mogućnost razgradnje škroba ali da pri tome odlično toleriramo gluten. U tom slučaju zaista moramo smanjiti unos pšenice i njenih prerađevina ali ne zbog glutena. Ipak, najčešće nam smeta gluten te se zbog toga smanjuje unos pšenice i njenih prerađevina. S iznimkom ako bolujemo od celijakije kada nam je pšenica ali i druge žitarice poput raži i ječma u potpunosti doživotno zabranjena.

Za one koji slabije toleriraju gluten preporuka je općenito smanjiti unos svih vrsta pšenice. Najviše će ga biti u obrađenoj, rafiniranoj pšenici i njenim prerađevinama brašnu i grizu ali samo zato što je u sadržaju 100 g takve pšenice najmanje "ostalih nutrijenata" pa time i najviše glutena. Cjelovita zrna će ga imati manje na račun postojanja ostalih nutrijenata. Neke vrste pšenice poput pira i kamuta imaju manje glutena u odnosu na običnu pšenicu ali ga još uvijek imaju dovoljno da će zasmetati ako pretjerujemo s njihovim unosom i ako nam je zastupljen u prehrani svaki dan i više puta na dan. Primjerice ako ujutro za doručak jedemo kruh pa za ručak tjesteninu a navečer tortilju.

---

image

Tortilje su odlične i ako im pšenica nije glavni sastojak

Shutterstock
---

Kako utvrditi da li nam gluten smeta?

- Pa najčešće osjetimo neke nelagode u predjelu crijeva i želuca, omaglicu, promjene na koži, umor i zaboravljivost prije nego što potražimo pomoć liječnika. Ako su simptomi izraženi dovoljno da kod liječnika izazovu sumnju da je riječ o celijakiji on će vas uputiti na niz pretraga koje će to isključiti ili potvrditi. Na sreću, broj takvih slučajeva je mali i velika je vjerojatnost da problem nije toliko dubok. Celijakija je k tome i nasljedna bolest. Moguće je da za nju imamo direktno nasljeđe ali da stilom života i pametnom prehranom jako kasno otkrijemo problem. Postoje testovi intolerancije na gluten koje možemo napraviti na svoju ruku ili jednostavno izbaciti gluten na neko vrijeme i vidjeti da li nam je lakše.

Što je to skriveni gluten i gdje se to sakrio?

- Skriveni gluten nalazi se u proizvodima za čiju se preradu koristi brašno. Primjerice, sušeno voće se u osnovnom procesu sušenja često posipa brašnom kako bi se smanjila mogućnost zadržavanja vlage a time i određenih mikroorganizama. Ponekad se hrana proizvodi na istim uređajima i tvorničkim trakama za probiranje na kojima su prethodno bili i proizvodi s glutenom pa se može kontaminirati. To nisu zabranjeni ni nepošteni procesi i često su nužni kod proizvodnje na veliko. Na oprezu od skrivenog glutena moraju biti samo oboljeli od celijakije.

Koja je po vašem iskustvu najbolja zamjena za pšenicu pri pečenju kruha i na što pripaziti kad koristimo zamjenska brašna?

- Gluten ima nezamjenjivo tehnološko svojstvo kod pripreme pekarskih proizvoda i kolača. On brašnu daje svojstvo rastezljivosti i mogućnost da gotovi proizvod bude rahli. Dakle, kod pečenja kruha nema ni približno dobre zamjene za pšenicu. Kruh i peciva od drugih brašna uvijek imaju neku "manu" u odnosu na one pripremljene od brašna pšenice, makar i ako je takvo brašno korišteno u manjem omjeru, kruh sa pšenicom uvijek će biti finiji, ukusniji i ljepši. Kruh koji će se lijepo i fino pripremiti i ispeći je heljdin kruh, jer je tehnološki najsličnija pšenici, ali ona ima malo teži i intezivniji ukus na koji se može biti teško naviknuti. Preporučujem dodatak pečenih oraha i badema kod pripreme takvih proizvoda.

Kako napraviti bešamel, zapršku...

Mogu se koristiti i zamjenska bezglutenska brašna, ali ona sadrže određene kemikalije koje imaju ulogu nadomjestiti tehnološko svojstvo glutena. To nikako ne preporučujem. Osobe oboljele od celijakije nemaju izbora pa na njih gledamo iz druge točke – njima je to jedina opcija, sve drugo rizično je po pitanju skrivenog glutena osim ako sami ne proizvedete zamjensko brašno ili proizvod. Kruh se može peći kombinacijom brašna od sjemenki, primjerice lana, buče i konoplje, brašna orašastih plodova sa kukuruznim, rižinim i/ili brašnom tapioke. Ljepljivost i rastezljivost postiže se dodavanjem psilium vlakna prema raznim recepturama.

---

image

Kruz se može napraviti u raznim verzijama

Shutterstock
---

Što biste nam mogli preporučiti kao zamjenu za tjesteninu od pšenice?

- Može se koristiti kukurzna, rižina, bučina, heljdina, slanutkova ili lećina tjestenina, no pripazite kod kupovine takvih tjestenina jer se većina njih radi miješanjem sa pšeničnim brašnom. Potrebno je čitati deklaracije.

Koje su opcije preporučljive za doručak za osobe koje ne smiju jesti pšenicu?

- Razni šejkovi od voća s orašastim plodovima ili sjemenkama, palačinke i peciva od heljde, kukuruzne, prosene, kvinojine ili rižine pahuljice, rižin kruh, rižin ili kukuruzni kreker. Opcija ima i to sasvim dovoljno.

Kako kuhati bez pšenice kad brašno trebamo za osnovne stvari poput zaprške i bešamela?

- U tu se svrhu može koristiti slanutkovo ili kukuruzno brašno, a za bešamel je jako dobar fino mljeveni rižin griz.

Što se pokazalo najboljom zamjenom za pšenicu u izradi kolača i drugih slastica?

---

image
Privatni album
---

- Slastice se mogu uspješno napraviti od heljdinog i rogačevog brašno, osim ako je riječ o rastezljivom tijestu.

---

Kruh od zamjenskog brašna

Sastojci:

- 500 g brašna od pira, kamuta, riže ili slično
- 350 ml mlijeka
- 2 jaja
- 2 vrećice kvasca
- 3 žlice ulja
- 2 žlice ljuskica psiliuma (po želji)
- 1 žlica šećera ili meda
- 1 žličica jabunog ili bijelog octa
- ½ žličice soli
- sjemenke za opsipanje (po želji)

Priprema:

Ako koristite psiliuma (preporučljivo je zbog bolje teksture), pomiješajte ljuskice s 2-3 žlice vode i pustite da smjesa odstoji desetak minuta kako bi se stvorio gel.

Pomiješajte jaja, ocat, sol i šećer pa im dodajte mlako mlijeko i dobro izmiješajte. Odvojeno pomiješajte brašno i kvasac, pa ih postupno uz miješanje kuhačom dodajte tekućoj smjesi. Kad se sve sjedinilo dodajte smjesu sa psiliuma i ulje. Oblikujte kruh, stavite ga u pobrašnjenu posudu za pečenje te ga pokrijte i ostavite ga da se diže dok se ne udvostruči.

Zagrijte pećnicu na 200ºC. Ubacite kruh koji ste prethodno po želji lagano premazali mlakom vodom i posuli sjemenkama pa pecite 35-40 minuta ili dok korica ne uhvati lijepu boju, a kruh kad ga kucnete odjekuje šuplje.

---

---

Tortille bez glutena

Sastojci:

- 70 g škrobnog brašna
- 60 g brašna od slanutka
- 40 g tapiokinog škroba
- 10 g ljuskica psiliuma
- 160 ml tople vode
- 25 ml ulja
- ¼ žličice soli
- još tapiokinog škroba za posipanje

Priprema:

Ljuskice psiliuma usitnite u blenderu u fini prah pa ih dodajte brašnu od slanutka i objema vrstama škroba te soli i dobro promiješajte. Dodajte ulje i toplu vodu i miješajte kuhačom dok ne dobijete ujednačenu smjesu. Pustite je da odstoji 10-15 minuta da upije tekućinu, a zatim je izmijesite dok ne dobijete glatko i mekano tijesto. Podijelite u loptice koje ćete razvaljati u tortilje.

Zagrijte tavu debelog dna te za to vrijeme na površini posutoj tapiokinim škrobom razvaljajte prvu tortilju. Pecite je na suhoj tavi 30 do 45 sekundi, dok se na površini ne počnu stvarati mjehurići. Preokrenite pomoću lopatice i pecite drugu stranu još 30 do 45 sekundi. Zatim okrenite još jednom i pecite 10 do 15 sekundi pa izvadite na tanjur obložen kuhinjskom krpom i pokrijte tortilju jer mora ostati topla dok ne završite s pečenjem ostatka kako bi bila savitljiva.

---

---

Čokoladna orah torta

Sastojci:

Biskvit:

- 50 g mljevenih oraha
- 40 g bademovog brašna
- 3 jaja
- 1 prašak za pecivo
- 3 žlice zaslađivača po želji
- 3 žlice maslinovog ulja
- 1 žličica arome vanilije

Krema:

- 70 g oraha
- 60 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
- 1 žlica ruma
- 1 žlica kokosovog ulja (otopljenog)
- 300 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
- zaslađivač po želji (40 g eritrita u prahu ili 30 g ksilitola u prahu)

Dekoracija:

- 500 ml vrhnja za šlag (od mliječne masti)
- 230 g tamne čokolade (zaslađene zaslađivačem)
- 1 žlica zaslađivača po želji (eritrita ili ksilitola u prahu)

Priprema:

Odvojite žumanjke od bjelanjaka te žumanjke zajedno sa zaslađivačem umutite mikserom. Zatim u smjesu jaja i zaslađivača dodajte maslinovo ulje i aromu vanilije te sve skupa umiješajte. Zatim u smjesu dodajte suhe sastojke te ponovno sve skupa povežite mikserom. Preostale bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i ručno ih umiješajte u smjesu. Peći na 160˚ C, 15 min.

Sastojci su prilagođeni za kalup promjera 18 cm. Meni se najbolje pokazalo peći u dva kalupa (promjer 18 cm) istovremeno te nakon hlađenja svaki biskvit prepoloviti na pola da bi imala četiri kore.

Orahe, rastopljenu čokoladu, rum i kokosovo ulje stavite u blender ili sjeckalicu i usitnite dok ne dobijete konzistenciju namaza. U međuvremenu mikserom umiješajte zaslađivač i mascarpone sir. Zatim u smjesu dodajte namaz od oraha i čokolade i sve skupa miješajte dok se ne poveže. U posebnoj posudi umutite vrhnje za šlag te ga ručno ili na najnižoj brzini umutite mikserom. Krema je spremna za konzumaciju.

Vrhnje za šlag zajedno sa čokoladom i zaslađivačem stavite u lončić i kuhajte na laganoj vatri uz konstantno miješanje. Kad vam se čokolada u potpunosti otopila, krema je spremna za hlađenje. Hladite ju barem nekoliko sati. Nakon hlađenja prebacite ju u slastičarsku vrećicu. (Recept ustupila Lucija Prpić)

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
 Privatni album, Shutterstock Shutterstock Shutterstock Shutterstock Privatni album Privatni album
Shutterstock

Zamjenska bezglutenska brašna sadrže određene kemikalije koje imaju ulogu nadomjestiti tehnološko svojstvo glutena. To nutricionistica nikako ne preporučuje

Shutterstock

Tortilje su odlične i ako im pšenica nije glavni sastojak

Shutterstock

Kruz se može napraviti u raznim verzijama

Privatni album

Dragana Olujić: Nelagoda u predjelu crijeva i želuca, omaglica, promjene na koži, umor i zaboravljivost javit će se ukoliko vam gluten smeta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/mozaik/spiza/spiza-plus/psenica-vam-radi-probleme-nema-problema-nutricionistinja-dragana-olujic-predlaze-odlicne-alternative-1334089 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=873166a281b1b26b9d1a33e9d9784c4719c441dc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=P%C5%A1enica+vam+radi+probleme%3F+Bez+brige%2C+nutricionistinja+Dragana+Oluji%C4%87+savjetuje+kako+kuhati+s+alternativim+namirnicama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fspiza-plus%2Fpsenica-vam-radi-probleme-nema-problema-nutricionistinja-dragana-olujic-predlaze-odlicne-alternative-1334089 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fmozaik%2Fspiza%2Fspiza-plus%2Fpsenica-vam-radi-probleme-nema-problema-nutricionistinja-dragana-olujic-predlaze-odlicne-alternative-1334089 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => može se, evo kako [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Spiza plusmože se, evo kako

Pšenica vam radi probleme? Bez brige, nutricionistinja Dragana Olujić savjetuje kako kuhati s alternativim namirnicama

Piše Tea Sumić Miletić
29. listopada 2023. - 09:17

Suočiti se s činjenicom da više ne smijete jesti pšenicu osobito je nezgodno, što vam mogu potvrditi iz vlastitog iskustva. S jedne strane se morate nositi sa zabranom koja vrlo izazovna jer pšenica se nalazi u proizvodima koje svi zapravo jako volimo i na njih gledamo kao na nagradu - poput tjestenine, pizze i slastica - pa čak i u onima u kojima je ne biste očekivali, zbog čega je u kupovinu potrebno ići naoružan strpljenjem za iščitavanjem svake deklaracije.

S druge strane trebate pronaći adekvatnu zamjene za klasičnu tjesteninu, brašno, griz, kruh, kolače, pahuljice, palačinke, tortilje i još puno, puno toga, a potom trebate savladati vještine kuhanja i pečenja sa svim tim čudnim novim namirnicama.

Kuhinja vam se preko noći pretvori u istraživački...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 13:12