StoryEditorOCM
Spiza plusjednostavno i zdravo

Cijelo vrijeme jedete pogrešan doručak, ali ova zdrava namirnica idealno je rješenje. Bit ćete siti i zadovoljni!

Piše Spiza SD
20. listopada 2023. - 07:10

Stalno slušamo o tome kako je doručak iznimno važan obrok i da bismo se trebali potruditi učiniti ga što zdravijim i hranjivijim. Često čujemo i da bismo za doručak trebali jesti proteine umjesto ugljikohidrata i da smo godinama radili pogrešno birajući za doručak jela poput žitarica s mlijekom ili jogurtom. Nekima se ta navika toliko duboko ukorijenila da im je gotovo nezamislivo zamijeniti zdjelicu nečeg slatkastog slanim doručkom.

Njima je ideja o jelima poput omleta u ulozi doručka nekako neprirodna. Takve potpuno razumijemo pa smo im pronašli proteinsku zamjenu za pahuljice. Kvinoju.

image
Shutterstock

Kvinoja je, ako malo bolje razmislite, savršen doručak. Riječ je o superhrani koja nam pomaže da održimo stabilne razine energije i da se odmah čim smo otvorili oči nakrcamo vrijednim sastojcima poput cinka, folata, antioksidansa i vlakana te da se dugo osjećmo sitima i zadovoljnima.

Dodatni plus kvinoje za doručak je u tome što može uspješno imitirati zob i slične namirnice u ulozi žitarica za doručak. Nekoliko je načina za iskoristiti je u toj ulozi, a najjednostavniji je kuhanje u malo vode i potom dodavanje jogurta i voća. Drugi, a ujedno najbrži je koristiti kvinojine pahuljice ili ekspandiranu kvinoju: samo ih treba ubaciti u mlijeko ili jogurt.

Treći je malo kompliciraniji, ali oni koji su ga iskušali tvrde da je najbolji.

image
Shutterstock

Ako ćete ga isprobati, najprije biste trebali tostirati kvinoju na suhoj tavi dok lagano ne porumeni i zamiriše, a zatim je samljeti u nešto nalik krupici. Od te smjese možete skuhati kašu koja podsjeća na palentu, ali je orašastog okusa, bogata proteinima i vrijednim sastojcima.

Za dvije osobe dosta vam je 45 grama kvinoje, a nakon što je sameljete, ubacite je u manji lonac s 240 mililitara vode i zakuhajte, a zatim smanjite vatru i kuhajte 1 minutu dok se smjesa ne zgusne. Dodajte začine koje god želite (cimet i kakao prah su dobre opcije), dodajte malo meda ili drugog zaslađivača i uživajte. Ako želite, vodu možete zamijeniti mlijekom za kremastiji rezultat, a u skuhanu kvinoju možete dodati i malo orašastih plodova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 10:42