StoryEditorOCM
Slanojedno je ključno

Zaželjeli ste se kuhanog? Uz ovaj recept pravo ljetno jelo, punjene paprike, uvijek će vam ispasti savršeno

Piše SPIZA SD
26. kolovoza 2023. - 14:20

Punjena paprika je pravo ljetno jelo, moglo bi se reći i pravi ekvivalent zimske sarme.

Princip rada sarme i punjene paprike također je gotovo isti: povrće (paprika ili kiseli kupus) se puni mješavinom mljevenog mesa i riže, jedina razlika je što se punjena paprika kuha u više rajčica umaka i okus je drugačiji, piše klix.ba.

Posebno je važno pripaziti na omjer mesa i riže, a to je ključno ako želite da vam punjene paprike ispadnu baš kako treba.

Sastojci:

žute paprike srednje veličine

1 kg miješanog mljevenog mesa

1 jaje

1 luk

pola češnja češnjaka

230 g riže

začin od sušenog povrća, sol, papar

2 žlice slatke crvene mljevene paprike

vezica sitno nasjeckanog peršina

7 dl tekuće rajčice

3 dl vode

mala šalica brašna

Priprema:

Paprike oprati i izdubiti sredinu (očistiti od sjemenki). U velikoj zdjeli pomiješajte meso, rižu, jaje, luk, češnjak i začine. Masu dobro rukama izmiješati dok ne postane kompaktna. Paprike punite žlicom do 1 cm ispod vrha (jer će se meso "dići" tijekom pečenja). U većem loncu zakuhajte tekuće rajčice s vodom. Posoliti i popapriti te pustiti da prokuha. Zatim u lonac stavite punjene paprike.

Kuhajte na laganoj vatri najmanje 1,5 sat, dok meso ne omekša. Pred kraj kuhanja u lonac uspite brašno razmućeno u malo vode uz dodatak žličicu-dvije mljevene crvene paprike. No, ako ste ljubitelj "jačeg" umaka, onda na malo ulja popržite isto brašno, nasjeckani češnjak i crvenu papriku te uz miješanje pjenjačom dodajte vodu dok ne dobijete gustoću umaka. Zatim ulijte sprej u lonac. Kratko prokuhajte i poslužite uz kuhani pire krumpir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 14:01