StoryEditorOCM
Slanona lovački način

Pikantna zimnica po zaboravljenom receptu: vrlo je jednostavna za pripremu, a oduševit će ljubitelje ljutih specijaliteta

Piše Spiza SD
7. rujna 2023. - 08:10

Baš se lijepo usred duge hladne zime prisjetiti bogatstva okusa ljetnih plodova, svih onih sočnih rajčica, hrskavih papričica i pikantnih patlidžana - stoga nije nikakvo čudo da su sada mnog fokusirani na pripremu zimnice. Pored ajvara, pinđura i sličnih slasnih namaza, kiselih krastavčića i paprika te sušenih pomica koje ćemo napraviti ili barem kupiti, nećemo ni primijetiti da je ponuda po pitanju povrća tako dosadna i nepristupačna. 

Razmišljate li i vi o pripremi zimnice, nudimo vam recept za malo manje poznato ili gotovo zaboravljeno jelo iz zimničkog repertoara: lovačku salatu. Jako se lijepo slaže uz pečeno meso, ali će dobro doći i vegetarijancima kao salata, šalša ili prillog.

Ako se pitate zašto se naziva lovačka salata, objašnjenje bi se moglo kriti u fami o lovcima kao ljubiteljima dobro začinjene hrane - sjetite se samo lovačkog gulaša, lovačkog paprikaša, lovačkih odrezaka... svi neizostavno sadrže neki ljuti sastojak.

image
Foodcollection Gesmbh/Foodcollection Via Afp

Lovačka salata

Sastojci: 

3 kg crvene paprike roge
1/2 kg mrkve
150 g šećera
1 l pirea od rajčice
200 ml ulja
200 ml alkoholnog octa
3 režnja češnjaka
2 žlice papra
2 žlice soli
vezica peršina
feferoni prema ukusu

Priprema:

Narežite mrkvu na kolutiće pa je 40 minuta kuhajte u pireu od rajčice.

Dodajte šećer, sol, peršin, ocat, ulje, papar, feferone, protisnuti češnjak i papriku narezanu na trakice. Kuhajte uz povremeno miješanje još 20 minuta.

Vruću salatu prebacite u vruće sterilizirane staklenke, zatvorite ih, okrenite naopako i pohranite na suho i hladno mjesto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 13:45