StoryEditorOCM
Slanojedan sastojak

Nijemci u kupus salatu dodaju i ovaj sastojak da bi bila bolja, ali prije toga rade nešto što će vam zvučiti malo čudno...

Piše Spiza SD
27. listopada 2023. - 08:05

Kad idući put odlučite napraviti salatu od kupusa, a ne vidimo razloga zašto to ne bi bilo već danas, razmislite o tome da joj dodate i sastojak koji u svoje kupus salate rado dodaju Nijemci. Majstori za jela od krumpira, kupusa i mesa, dobro znaju kako te jednostavne namirnice učiniti zanimljivijima. Pa tako u kupus salatu, uz kupus, sol, začine, ulje i ocat dodaju i - luk.

I to ne bilo kakav, nego luk koji je najprije ispirjan na luku, kako bi omekšao i razvio okuse. Što kažete na tu ideju? Poželite li je isprobati, ali se bojite da će vam salata zbog običnog žutog luka biti malo žestoka, odlučite se za ljubičasti luk koji je nešto blaži i slađi ili za ljutiku. 

image
Shutterstock

Ako ćete se držati tradicionalnog njemačkog recepta, evo kako trebate postupiti...

Započnite s uklanjanjem vanjskih listova kupusa i njegovim temeljitim pranjem, a nastavite rezanjem kupusa na pola i odstranjivanjem tvrdog donjeg dijela uz jezgru. Nakon toga narežite kupus na tanke trakice, stavite ga u zdjelu i začinite. Sad slijedi čudni dio: kupus bi trebalo malo izmasirati. Zapravo ne malo nego nekih pet do deset minuta. Ovim se postupkom kupus omekšava, a ujedno se izbacuje višak tekućine.

image
Shutterstock

Sad kupus ostavite na miru i posvetite se luku. Ogulite ga i narežite na kockice pa ih zatim pirjajte na zagrijanom ulju sve dok ne dobiju lijepu zlaćanu boju. Maknite s vatre, pričekajte da se malo ohladi kako vas ne bi prskalo ulje pa dodajte vodu i ocat. Dobro izmiješajte i vratite na vatru. Kad se zagrije i sjedini prelijte preko kupusa.

Vaša salata je gotova, a vi se pripremite na ugodno iznanađenje. Samo se trebate strpiti sat do dva, koliko je potrebno da se salata lijepo rashladi i da se okusi prožmu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 09:49