StoryEditorOCM
Slanospecijalitet

Nema do dobrog brujeta! Po ovom je receptu još bolji, a jedan ga dodatak čini pravim praznikom za nepce i oči

Piše T. S. M.
14. veljače 2024. - 13:34
Traditional Brazilian fish stew moqueca baiana with fish filet in tomato sauce as top view in a modern design cast-iron roasting dish/Shutterstock

Kako pomiriti želju za uživanjem u hrani s nastojanjem da se klonite mesa? Prebacite se na ribu. I pritom se odlučite za neko moćno, zasitno jelo poput brujeta. Nećete ni primijetiti da ste se ičega odrekli. Nadamo se da ste stigli skoknuti na peškariju ili da vam je zgodno zaletjeti se negdje gdje se nudi dobra friška riba, jer imamo odličan recept.

Da bi vam brujet ispao što bolje, pobrinite se nabaviti i kojeg škampa, baš će lijepo obogatiti jelo, a bit će ga lijepo i vidjeti. I eto vam rješenja za ručak na samom početku korizme koji se ove godine poklopio s Valentinovim.

Brujet 

Sastojci:

5-6 većih škampi
1 veća škarpina
1 komad ugora
150 ml maslinovog ulja
50 ml vinskog octa
30 ml prošeka
3 luka
1/2 vezice peršina
3 režnja češnjaka
3 žlice koncentrata od rajčice
1 žlica šećera
sol, papar

Priprema:

Očistite, operite i posušite ribu pa je narežite na deblje fete. Luk lisnato narežite pa ga pirjajte na ulju dok ne uhvati lijepu boju pa mu dodajte usitnjeni češnjak, kratko propirjajte pa čim zamiriše dodajte koncentrat rajčice. Kratko pirjajte dok koncentrat rajčice ne zamiriše i potamni pa zalijte vodom. Dobro promiješajte pa pustite da zakuha te kuhajte dok se voda malo ne reducira.

Dodajte ribu, zalijte je octom i prošekom, a vode dodajte samo ako tekućina ne prekriva sve sastojke. Posolite, dodajte šećer i smanjite vatru i lagano kuhajte uz povremeno protresanje oko pola sata. Dodajte škampe, papar i sjeckani peršin pa kuhajte još desetak minuta, zatim provjerite okuse i podijelite u tanjure, na vrh svake porcije stavite škampa te po želji još sve pospite nasjeckanim peršinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. svibanj 2024 00:15