StoryEditorOCM
Slanojednostavna priprema

Jeste li za porciju mizerije? Osvježavajuća salata šaljivog naziva s razlogom je jako popularna, isprobajte kako je dobra

Piše Spiza SD
4. rujna 2023. - 11:26

Neka jela uistinu zaslužuju svoje nazive, a neka druga, pak, niti malo. Osim ako sve shvatite kao šalu. Takav je slučaj sa salatom koja tako lijepo osvježava da nam je žao što za nju nismo čuli i prije, baš bi bila idealna za ljetne vrućine. No još uvijek nam "igra". Osvježavajuća i jednostavna za napraviti, mizeria je jedna od najpoznatijih poljskih salata. Naziv jela u prijevodu znači jad, a iako je porijeklo imena nepoznato, vjeruje se da je ime dano iz šale, te se nekako zadržalo.

Sastoji se od tanko narezanih krastavaca koji se začine solju i paprom te pomiješaju s kiselim vrhnjem ili jogurtom. Za razliku od vrlo sličnog grčkog tzatzikija, obavezno se poslužuje začinjena koprom, a može uključivati i ​​malo soka od limuna, luk, peršin, mentu, a neki čak predlažu i malo šećera. 

image
Shutterstock

Mizeria

Sastojci:

500 g krastavaca
1 vezica kopra
2 ½ žlice kiselog vrhnja
1 žličica soka od limuna
1 prstohvat bijelog šećera
sol, papar

Priprema:

Krastavce ogulite i tanko narežite. Stavite ih u cjedilo i obilno pospite solju; neka odstoje dok ne omekšaju, oko 5 minuta. Ocijedite tekućinu iz krastavaca i prebacite ih u zdjelu za salatu. U manjoj zdjelici pomiješajte kiselo vrhnje, sok od limuna i šećer pa ih dodajte krastavcima i pomiješajte. Začinite paprom. Dodajte nasjackani kopar, pokrijte i ohladite najmanje 30 minuta prije posluživanja.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. svibanj 2024 01:44