Ako ste ikad bili na Siciliji ili poznajte nekog tko je posjetio ovu talijansku regiju, sigurno ste čuli za panelle. Radi se o popečcima od slanutka, tradicionalnoj sicilijanskoj uličnoj hrani s poviješću dužom od tisuću godina.
Popečci se mogu poslužiti u svježim pecivu s zelenom salatom, a ako im dodate malo svježeg limunovog soka okus će biti još pikantniji. Naravno, savršeno se ljube i uz brojne umake.
Priprema je brza i jednostavna, potrebno vam je svega par sastojaka. Moći ćete ga poslužiti baš svima, jer je ovo predjelo bez laktoze, bez glutena i vegansko. Sve praktične kuhare, oduševit će da se popečci mogu i zamrznuti. Idealno za iznenadne goste!
Panelle
Sastojci:
300 g brašna od slanutka
910 ml vode
1 žličica soli
1 žlica svježeg peršina
480 ml suncokretovog ulja
Priprema:
U lonac dodajte brašno od slanutka i sol te polako dodajite vodu. Kuhajte dok smjesa ne postane gusta i glatka, a zatim dodajte nasjeckani peršin. Rasporedite smjesu između dva papira za pečenje te ju valjkom razvaljajte na oko 1 cm debljine i ostavite da se ohladi i stegne. Ohlađenu smjesu izrežite na kvadratne ili pravokutne oblike. U dubokoj tavi pržite panelle u ulju dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Prebacite ih na tanjur prekriven papirnatim ručnicima kako bi se upio višak ulja. Najbolje su tople, a ako vam ih slučajno ostane možete ih pospremiti u hladnjak i podgrijati za sutra.