StoryEditorOCM
Slanookusi sicilije

Hrskave izvana, mekane iznutra: pržene pogačice od zdrave mahunarke su hit, a trik za pikantnost je super jednostavan

Piše Spiza SD
25. listopada 2023. - 16:33

Ako ste ikad bili na Siciliji ili poznajte nekog tko je posjetio ovu talijansku regiju, sigurno ste čuli za panelle. Radi se o popečcima od slanutka, tradicionalnoj sicilijanskoj uličnoj hrani s poviješću dužom od tisuću godina.

Popečci se mogu poslužiti u svježim pecivu s zelenom salatom, a ako im dodate malo svježeg limunovog soka okus će biti još pikantniji. Naravno, savršeno se ljube i uz brojne umake. 

Priprema je brza i jednostavna, potrebno vam je svega par sastojaka. Moći ćete ga poslužiti baš svima, jer je ovo predjelo bez laktoze, bez glutena i vegansko. Sve praktične kuhare, oduševit će da se popečci mogu i zamrznuti. Idealno za iznenadne goste!

Panelle 

Sastojci: 

300 g brašna od slanutka
910 ml vode
1 žličica soli
1 žlica svježeg peršina
480 ml suncokretovog ulja 

Priprema:

U lonac dodajte brašno od slanutka i sol te polako dodajite vodu. Kuhajte dok smjesa ne postane gusta i glatka, a zatim dodajte nasjeckani peršin. Rasporedite smjesu između dva papira za pečenje te ju valjkom razvaljajte na oko 1 cm debljine i ostavite da se ohladi i stegne. Ohlađenu smjesu izrežite na kvadratne ili pravokutne oblike. U dubokoj tavi pržite panelle u ulju dok ne postanu hrskavi i zlatno smeđi. Prebacite ih na tanjur prekriven papirnatim ručnicima kako bi se upio višak ulja. Najbolje su tople, a ako vam ih slučajno ostane možete ih pospremiti u hladnjak i podgrijati za sutra. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2024 02:49