StoryEditorOCM
Savjetiskupa bolje djeluju

Želite li bolji gulaš ili toč, trebaju vam ova dva sastojka: neizostavni su dio mnogih jela dalmatinske kuhinje...

Piše Tea Sumić Miletić
18. prosinca 2023. - 07:10

Iduću put kad krenete pripremati gulaš ili neko slično mesno jelo, bez obzira na to što piše u receptu dodajte mu dvije stvari koje su "svetinja" u dalmatinskoj kuhinji. Nećete pogriješiti, jer okus će biti dublji i bogatiji nego kad se jelo priprema bez njih.

Možda ste pomislili da ciljamo na češnjak i peršin, odnosno luk i petrusimul, neizostavne sastojke brojnih dalmatinskih jela, no ovoga puta niste u pravu. Mislimo na sasvim običnu koncentrat rajčice kojemu je potrebno pridružiti još jedan sastojak kako bi se okusi još boje razvili.

Da ne kompliciramo, odmah ćemo vam objasniti zašto navijamo da ih ubacite u teću iako se možda uopće ne spominju u receptu. Malo koncentrata rajčice, popularne konšerve, pojačava okus jela od govedine i junetine, a tim se trikom, osim dalmatinskih i talijanskih domaćica (i domaćina!) koriste i neki slavni chefovi. Razlog je u tome što koncentrat rajčice dodaje dubinu okusa bez povećanja količine tekućine u jelu.

image
Shutterstock

Premda mnogi konšervu dodaju negdje na pola kuhanja ili gotovo na početku, ali nakon dodatka tekućine, najbolji način za izvući što bolji okus mesnog jela uz dodatak ovog sastojka je dodati konšervu malo nakon luka, odnosno,kad se luk već pomalo karamelizirao. Koncentratu tada treba dopustiti da se malo zaprži i potamni pa potom posudu deglazirati tekućinom i dalje nastaviti s pripremom kao što je navedeno u receptu.

Spomenuli smo tekućinu i to ne bezveze. Tu se krije drugi "tajni sastojak" koji mnogima nije baš nikakva tajna. Riječ je o vinu, a razlog jeu tome što kad se u jelo dodaju vino ili drugi alkohol, do izražaja dolaze arome koje se oslobađaju samo u dodiru s alkoholom pa bez njegovog dodavanja u jelo uopće ne bi došle do izražaja. U rajčicama postoje arome koje su topive u alkoholu pa dodavanje crnog vina zajedno s koncentratom rajčice na dvostruko jači način poboljšavate okus jela od junetine i govedine.

Napomenimo i da se vino u pripremi jela također "ljubi" i s pasatom, svježom rajčicom i sušenom rajčicom. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 10:12