Salata od kupusa bez sumnje je jedna od najomiljenijih, a nekima je osobito draga ona od crvenog ili kaok ga neki zovu ljubičastog kupusa. Idući put kad je budete pripremali, sjetite se savjeta koje vam donosimo u nastavku i uživat ćete u najboljoj salati od kupusa koju ste ikad okusili.
Ponajprije, ako propuštate ostaviti kupus da pusti vodu nakon što ste ga posolili, završit ćete sa žilavom i tvrdom salatom koju je pravi izazov žvakati. Nadalje, ako želite komplimentirati okus crvenog kupusa, ne propustite salati dodati slatkaste sastojke poput jabuke, mrkve i meda.
Još više okusa izvući ćete iz kupusa uz pomoć začina, a jedan od najzanimljivijih je kleka. Malene aromatične bobice istoimene biljke iz porodice čempresovki dobro su vam poznate, premda to možda ne znate: koriste se u pripremi gina.
Donosimo vam recept u kojem ove savjete možete isprobati.
Salata od ljubičastog kupusa
Sastojci
1 glavica kupusa
1 mrkva
4 ljutike
2 bramley jabuke
8 bobica kleke
2 žlice meda
60 ml crnog vinskog octa
Priprema:
Kupus prepolovite pa ga narežite na četvrtine. Odstranite tvrdu jezgru i sve potrgane vanjske listove. Kupus sitno narežite, posolite ga i ostavite da odstoji 15-ak minuta pa ga rukama ocijedite
Ogulite i sitno narežite ljutiku. Ogulite jabuke pa ih narežite na četvrtine, uklonite im jezgre i naribajte ih. Mrkvu oljuštite i naribajte.
Bobice kleke zdrobite ih tučkom ili stražnjom stranom žlice. Dodajte im med i ocat pa sve dobro promiješajte da se sastojci sjedine.
Kupus stavite u zdjelu za posluživanje, dodajte mu jabuke, mrkvu i ljutiku pa začinite solju i paprom te prelijte mješavinom meda i začina. Dobro promiješajte i poslužite.