StoryEditorOCM
Savjetinajbolja metoda

Slanutak je zdrav i ukusan, a pogrešno pripremljen može biti toksičan. Evo kako ga pravilno skuhati za samo 20 minuta!

Piše Spiza SD
20. studenog 2023. - 08:10

Slanutak je ukusan i hranjiv te je dobar izvor vitamina B skupine, vitamine A, C i E te  željeza, cinka i magnezija, a unatoč svemu navedenom cijena mu je poprilično prihvatljiva. Zaključak je jasan, trebali bismo ga jesti češće. No nije potpuno svejedno kakav slanutak jedemo.

Onaj ih konzerve, koliko god praktičan bio, okusom se ne može mjeriti s "pravim" slanutkom, a neki su zabrinuti i zbog toga što konzervirani slanutak može imati povišene razine kalija, što je potencijalno opasno za osobe koje uzimaju lijekove za bolesti kardiovaskularnog sustava. Ova problematika zahtijeva dodatna istraživanja, a mi ćemo se u ovom tekstu držati isključivo finesa vezanih uz pripremu ove zdrave grahorice, kako biste z njoj što bolje uživali i pritom se što manje izgnjavili.

image
Shutterstock

Spomenut ćemo ipak još jednu problematičnu kemikaliju, a to je fazin, toksin kojeg sadrži sirovi slanutak i koji se sasvim uspješno uništava duljim izlaganjem visokim temperaturama. Upravo zbog fazina, slanutak mora biti potpuno skuhan prije konzumacije pa evo kako to obaviti što efikasnije.

image
Felix Alain/Hemis.fr/Hemis Via Afp

Osušeni slanutak mora se namakati najmanje dvanaest sati, a zatim se moraju izdvojiti primjerci koji plutaju po površini. Namakanje se obavlja u dvostrukoj količini vode, a može se dogoditi da ćete nakon nekog vremena trebati dodati još vode. Nakon namakanja slanutak trebate isprati pod mlazom vode prije nego ga stavite da se kuha.

Najlakši način za skuhati slanutak je u ekspres loncu, a sve što trebate napraviti je namočeni i isplahnuti slanutak staviti u lonac pa ga preliti vodom i zakuhati pa smanjiti vatru i kuhati 20-ak minuta. Ako ste ga namakali 24 sata, skuhat će se još i prije, već za desetak minuta. Da je slanutak kuhan možete vidjeti ako ga bocnete vilicom ili nožem: ako je mek, kuhan je. 

image
Shutterstock

Bez ekspres lonca vrijeme kuhanja je znatno dulje - od 90 do 120 minuta, pri čemu na vrijeme kuhanja utječu različiti čimbenici: na primjer sorta, svježina slanutka (što svježiji, to će se kraće kuhati) i namjena za koju ga kuhate, primjerice ako ga želite koristiti za humus, kuhat ćete ga dulje nego slanutak za variva i druga jela u kojima će se nastaviti kuhati pa je dovoljno da bude al dente.

image
Baris Oral/Anadolu Via Afp

Pripazite na još dva detalja prilikom kuhanja: nemojte ga često miješati, jer će mu puknuti opne pa može postati kašast, a nemojte mu dodavati ni kisele sastojke poput soka od limuna i rajčice jer će mu kora postati tvrda. Ovo posljednje je, doduše, sporno, ali čemu riskirati...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 13:11