StoryEditorOCM
Savjetigrčka receptura

Salata od kupusa za koju još niste čuli, a trebali ste jer je izvrsna. Gotova je za čas, a može potrajati čak do pet dana

Piše Spiza SD
9. studenog 2023. - 13:08

U potrazi za novim receptima sa sezonskim namirnicama naišli smo na nešto jako dobro. Grčku salatu od kupusa. Pomislili smo kako će biti riječ o nekom spoju obične salate od kupusa i feta sira, što uopće ne bi bilo loše, no kad smo počeli čitati recept uvjerili smo se da je ovo još bolje.

image
Shutterstock

Ova salata koja nosi naziv Politiki (grčki Πολίτικη) pripada tradiciji grčke manjine u Istanbulu i predivno spaja dva  kulinarska svijeta: istočni i zapadni. S jedne strane, u salati je sastojak svojstven zapadnoj tradiciji - glavati kupus - a s druge su tu egzotični začini s Istoka koji jelu daju profinjen okus.

Dodatni razlog zbog kojeg ćete zavoljeti ovaj recept je što se ova salata u hladnjaku može održati od tri do pet dana.

Politiki salata

Sastojci:

1 glavati kupus
3 mrkve
1 žuta paprika
1 narančasta paprika
1 crvena paprika
celer po ukusu 
8 maslina Kalamata
maslinovo ulje, ocat, sol i papar

Priprema:

Svo povrće i masline nasjeckajte, stavite u posudu, začinite solju i paprom. Dodajte ocat, po mogućnosti bijeli vinski, pa dobro promiješajte. Prije posluživanja dobro procijedite željenu količinu i dodajte maslinovo ulje. Ostatak ostavite u hladnjaku i čuvajte od 3 do 5 dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. svibanj 2024 12:10