StoryEditorOCM
SlanoSlatko savršenstvo

Torta od čokolade i trešanja sadrži kremu koju obožavaju vrhunski slastičari: naučite kako se radi i sve ćete oduševiti!

Piše Spiza SD
9. svibnja 2023. - 17:28

Počele su trešnje, a to treba proslaviti tortom. Jer ionako su preskupe da biste ih kupili dovoljno za uživanju u grickanju samih trešanja. Ujedno je i "sezona" torti i svečanih kolača za pričesti, krizme, vjenčanja i slične prigode tako da vam ovim receptom zaista nudimo točno što vam treba. Osobitost torte o kojoj je riječ je u tome što je prelivena namelakom, slastičarskom novitadom iz Japana koja je osvojila i najslavnije pastry chefove.

Namelaka se izravno prevodi kao "glatko" ili "kremasto" a podrazumijeva čokoladnu krema koja je po strukturi i svojstvima negdje između čokoladnog ganachea, crémeuxa i slastičarske kreme. Da ne kompliciramo: namelaka se radi od čokolade, mlijeka, vrhnja i želatine i koristi se kao glazura ili pak kao nadjev za eklere i čokoladne princes krafne. Naučite kako se radi i vaše će slastice biti bez premca.

image
Joško Šupić/Cropix

Torta od čokolade i trešanja

Sastojci:

Biskvit

350 g šećera
188 g brašna
84 g kakaa u prahu
70 g mlijeka u prahu
2 žličice sode bikarbone
1 žličica prašak za pecivo
2 jaja
235 ml mlaćenice
120 ml ulja
2 žličice ekstrakt vanilije
½ žličice ekstrakt badema
1 šalica tople kave

Namelaka

1 vrećica želatine u prahu (oko 2½ žličice)
225 oz. gorka čokolada, sitno nasjeckana
235 ml punomasnog mlijeka
47 g mlijeka u prahu
500 ml šalice slatikog vrhnja

Nadjev od trešanja

500 g trešanja bez koštica
67 g šećera
1 žlica soka od limuna
1 žličica kukuruznog škroba
1 žlica maslaca
1 žličica ekstrakta vanilije
¼ žličice ekstrakta badema

Priprema:

Pećnicu zagrijte na 175°. Lagano premažite dva kalupa za kolače uljem i obložite papirom za pečenje. Pomiješajte šećer, brašno, kakao, mlijeko u prahu, sodu bikarbonu i prašak za pecivo u velikoj zdjeli za miješanje. Odvojeno umutite 2 jaja sobne temperature, mlaćenicu sobne temperature, ulje i arome pa ih kad smjesa postane glatka postupno dodajte suhim sastojcima i miješajte dok se sve ne sjedini. Na kraju polako dodajte kavu.

Podijelite tijesto u pripremljene posude i pecite 35-45 minuta. Premjestite kalupe na rešetku i ostavite biskvite da se ohlade u kalupima 30-ak minuta pa ih izvadite i ostavite da se potpuno ohlade. Sve ovo možete obaviti dan-dva unaprijed.

Za nadjev od trešanja pomiješajte trešnje bez koštica (nekoliko sačuvajte za ukrašavanje), šećer, sok od limuna i škrob pa ih kuhajte 5 minuta. Smanjite vatru na srednje nisku i pirjajte, često miješajući i drobeći trešnje da se malo raspadnu. Gotovo je kad smjesa malo potamni i jednolično prekriva žlicu (za to će trebati između 15 i 25 minuta, ovisno o voću).  Alternativno koristite kupovni džem od trešanja i par komada svježih za ukrašavanje.

Za namelaku ulijte 2 žlice hladne vode u malu zdjelicu i dodajte joj želatinu. Ostavite da nabubri, 10-ak minuta. U međuvremenu nasjeckajte čokoladu, a mlijeko i mlijeko u prahu pomiješajte i zagrijte skoro do vrenja. Maknite s vatre, dodajte želatinu i miješajte dok se ne otopi. Odmah izlijte kroz sitno sito preko čokolade i ostavite 2 minute, zatim miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Umiješajte slatko vrhnje pa sve prekrijte plastičnom folijom i ostavite da se ohladi.

Biskvite prerežite uzduž pa svaki sloj tijesta stavite 1/4 kreme, a na tri premazana biskvita rasporedite po 1/3 voćnog nadjeva. Poslažite ih jedna na drugi, a završite onim bez voća. Ostatkom kreme premažite stranice torte, a vrh joj ukrasite trešnjama. Ohladite tortu dok se ne stegne, najmanje 30 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:55