StoryEditorOCM
Slanozvuči poznato?

Odresci koji vam sami skaču u usta: na ovaj su način mekani kao maslac, toč je savršen, a sve je gotovo za 15 minuta

Piše T. S. M.
9. ožujka 2024. - 14:33

Volite li odreske, a još su vam draži kad su nadjeveni, moralo bi vam biti poznato ovo jelo: saltimbocca je čuveni specijalitet talijanske kuhinje koji se priprema s nekoliko jednostavnih sastojaka, a oduševljava okusom i sočnošću.

Nije sa sigurnošću poznato od kada datira recept niti se s potpunom izvjesnošću  može govoriti o njegovom podrijetlu, premda nse jelo često naziva saltimbocca romana, pa mnogi vjeruju kako potječe iz Rima. S ovim se nipošto ne bi složili u Bresciji, gradu koji se nalazi u regiji Lombardiji, koja graniči sa Švicarskom, i čija je kuhinja poznata po jelu pod nazivom uccelli scappati, odnosno "odbjegle ptice" i smatra se jelom koje je osmišljeno nakon nekog davnog neuspješnog lova na ptice.

Recept je vrlo blizak onome za saltimboccu, što, kad već prevodimo, doslovno znači "skok u usta", a slično jelo postoji i u Grčkoj te u Španjolskoj, pa i kod nas - poznato vam je pod nazivom španske ili španjolske ptičice.

Saltimbocca i uccelli scappati obično se rade od teletine ili svinjetine (za razliku od naših ptičica, ponegdje poznatih i pod nazivom škartoceti, koje se uglavnom rade od govedine ili junetine), a posebnost je saltimbocce u tome što se meso omata pancetom, odnosno pršutom, umjesto da je njima punjeno, te što ne mora nužno biti zamotano u roladicu.

image
Shutterstock

Saltimbocca

Sastojci:

50 g maslaca
100 ml bijelog vina
8 odrezaka (po 80 g)
8 feta pršuta
8 listova kadulje
1 žličica kapara
sol, papar

Priprema:

Stavite odreske  između dva papira za pečenje pa ih uz pomoć bata za meso lagano istucite. Trebali biste dobiti odreske debele oko pola centimetra.

Lagano ih popaprite i posolite, ne pretjerujte jer pršut će im prenijeti dio svoje slanoće, a zatim svaki odrezak stavite na fetu pršuta na koju ste stavili list kadulje te pršutom omotajte meso. Također možete zajedno zarolati meso i pršut pa ih prikačiti čačkalicom, kako vam je lakše.

U većoj tavi zagrijte maslac, na njega poslažite odreske i pecite ih dvije minute sa svake strane, zatim ih zalijte vinom, dodajte dobro isprane i ocijeđene kapare.

Pričekajte dok vino zakuha i alkohol ishlapi pa poklopite i kratko pirjajte odreske, oko minutu-dvije, nešto malo dulje ako ste napravili roladice

Izvadite meso iz tave, a umak pustite da se još malo kuha dok se ne zgusne.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 14:13