StoryEditorOCM
Slanolikarija

Nekoć siromaška spiza, danas specijalitet: jednostavno jelo tako je dobro da neki vjeruju da liječi i tijelo i dušu

Piše Spiza SD
15. studenog 2023. - 07:10

Čini se da su naši stari itekako znali što rade kad je priprema hrane u pitanju jer ostavili su nam puno starinskih recepata koji se danas smatraju specijalitetima. Za neke od njih vjeruje se da su pored toga što predstavljaju gurmanski užitak, i prava likarija koja liječi i tijelo i dušu.

Među takvima je jedno u Dalmaciji manje poznato, ali zato vrlo drugdje izuzetno cijenjeno jelo. Kalja. Ovo jednostavno jelo od kupusa i mesa nekoć je bila skroman pastirski obrok, a danas se smatra poslasticom. Osobito je popularna u Lici te Bosni i Hercegovini.

Što se tiče mesa za kalju, možete birati između janjetine i bravetine, no priprema se i od junetine pa radite kako vam je nadraže.

Kalja

Sastojci:

500 g janjetine, bravetine ili junetine
300 ml pelata
2 luka
2 mrkve
2 režnja češnjaka
1 glavica kupusa
1 žlica masti
1 žlica mljevene paprike
sol, papar

Priprema:

Meso narežite na krupnije kocke, posolite ga i začunite mljevenom papšrikom pa ga prepržite na zagrijanoj masti. Dodajte sitno nasjeckani luk, pirjajte dok ne postane staklast pa dodajte mrkvu i češnjak te pirjajte uz miješanje dok češnjak ne zamiriše.

Podlijte vodom pa kuhajte dok sva tekućina ne ispari, zatim dodajte pelate, promiješajte, pa dodajte na veće komade narezan kupus. Zalijte toplom vodom ili juhom koliko treba da je sve pokriveno pa posolite i kuhajte pokriveno na laganoj vatri oko sat do dva, odnsono koliko je potrebno da sve lijepo omekša.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 15:15