StoryEditorOCM
Receptirecept za uspjeh

Najbolja gibanica koju ste probali: tajna je u neočekivanom dodatku i zgodnom triku, bit će prozračna i sočna kao nijedna

Piše T.S.M.
7. veljače 2024. - 10:13

Volite li bureke i slične slane pite, sigurno volite i gibanicu, a ako je pritom volite i peći, dobro će vam doći jedan savjet. Ovo će vam omiljeno jelo ispasti baš savršeno ako nadjevu dodate sastojak koji mnogi tamo ne bi očekivali pronaći, a zaslužan je za prozračnost - cilj koji je mnogima nemoguća misija.

Gibanica će vam biti još bolja ako primijenite i zgodan mali trik za koji će vam trebati četiri šalice. Čega? E, to je dobro pitanje, a odgovor će vas poprilično iznenaditi.

Gibanica

Sastojci:

500 g gotovih kora
200 g punomasnog bijelog sira
3 jaja
250 ml mineralne vode
1 prašak za pecivo
malo ulja
soli po potrebi

Priprema:

Izmiješajte jaja u široj zdjeli, dodajte im izmrvljeni sir. Ako je jako slan nemojte dodavati soli. Dolijte mineralnu i malo ulja te dodajte prašak za pecivo koji će pitu učiniti prozračnom pa sve dobro izmiješajte.

Uzimajte jednu po jednu koru i cijelu umačite u pripremljenu smjesu. Svaku koru potom lagano stisnite rukama kao da je želite zgužvati u rahlu lopticu pa je stavite u posudu za pečenje. Zadnje dvije kore iskoristit ćete posebno.

Preostali nadjev prelijte preko zgužvanih kora, a zatim ćete sve prekriti s dvije preostale okre. Dobro ih zataknite sa strane pa gibanicu prelijte uljem i stavite peći  u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva oko pola sata do 45 minuta.

Za vrijeme pečenja gibanica će se lijepo napuhati, a kako bi zadržala oblik nakon što je izvadite iz pećnice položite je naopako i položite na četiri preokrenute šalice. Pustite je da se hladi u tom položaju i neće splasnuti nego će ostati prozračna. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 11:51